BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed ne zaman tahvil satacak----

Fed ne zaman tahvil satacak

Fed ne zaman tahvil satacak
16 Mart 2017 - 05:44 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, faiz artırma sürecine giren Fed'in 2009'dan bu yana alım yaptığı tahvilleri 2018 ortasında satmaya başlayacağını öne sürdü. İşte Gürses'in o yazısı:

Mayıs 2013’te o günün Fed Başkanı Ben Bernanke’nin tahvil alımını kısma konusunda verdiği sinyal, para politikasının değişeceğinin ‘borazanla’ ilanı idi aslında.

O günden bu yana neredeyse 4 yıl geçti ki o kadar devasa bir parasal genişleme yapan bir merkez bankasının önceden haber vermesi de böyle oluyor. Zira küresel ekonominin kabaca yüzde 20’sini oluşturan, parası rezerv para olan ülkenin merkez bankası, politikadan geriye dönerken ‘zücaciyecideki fil’ gibi davranamaz.

2009’dan beri yüzde 0.25’te tutulan kısa vadeli faizlerin tavanı, ilk defa Aralık 2015’te, ikincisi de Aralık

2016’da yapılan 25 baz puanlık artışlarla yüzde 0.75’e çekilmişti.

Dün ABD Merkez Bankası Fed toplantıya girerken, kısa vadeli faiz oranlarının tavanının yüzde 0.75’ten yüzde 1’e yükseltilmesi bekleniyordu.

Piyasa analistleri, ekonomistler özellikle Trump’ın seçimi kazanması sonrasında daha genişlemeci bir ekonomi politikası ve buna bağlı olarak enflasyonda yükseliş bekliyor. Bu yüzden, Fed’in haziran ve aralıkta da faiz artışı yapması bekleniyor. Bu durumda yılsonunda ABD’deki kısa vadeli faizler yüzde 1.50’ye ulaşacak.

Devamında beklenen ise Fed’in ‘sesinin yükselmesi’; 2018 yılında ise 4 ilave Faiz artırımı ufukta. Böylece, 2018 sonunda Fed faiz oranlarının yüzde 2.50’ye çıkacak.

Asıl hikaye, Fed’in 2009 sonrasında tahvil satın alarak büyüttüğü bilançosunun küçültme operasyonunu nasıl ve ne zaman açıklayacağında. Olasılıkla 2018 ortasında o yola girilecek. İşte o zaman, faizden de öte; piyasadan dolar çekilmeye başlanacak.

Ayrıca, ekonomik büyüme, ücretler ve enflasyon bugüne ve bugünkü beklentilere göre daha hızla yükselirse Fed ‘silah değiştirmeye’ yönelebilir. 25 baz puanlık artışlar, 50’şer baz puanlık artışlara dönebilir. Bu durumda da, kısa vadeli faizler 2018 sonunda yüzde 3.50’de, uzun vadeli faizler de en az yüzde 4.50’de olacak demektir.

Kıssadan hisse; politikacıların gölgesinde faiz artırıyormuş gibi duruş gösteren Türkiye’deki merkez bankacılar da o günlere gelince 2’şer 3’er puan arttırmak zorunda kalır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)