BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFed beyaz bayrak sallıyor, dev bankalar savaşı kazanıyor----

Fed beyaz bayrak sallıyor, dev bankalar savaşı kazanıyor

Fed beyaz bayrak sallıyor, dev bankalar savaşı kazanıyor
08 Mart 2024 - 14:52 www.finansgundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell temel bankacılık düzenlemelerinde ‘geniş çaplı ve maddi’ değişiklikler geleceğini söyleyerek dev bankalara zafer kazandırmaya yakın görünüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell Perşembe günü yaptığı açıklamada, kapsamlı bir bankacılık düzenleme teklifinin yıl sonuna kadar önemli ölçüde revize edileceğini söyledi. Peki bu ne anlama geliyor?

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Jerome Powell, temel düzenlemelerde 'geniş çaplı ve maddi' değişikliklerin geleceğini söyleyerek büyük bankaların galibiyetini kabullenmiş görünüyor çünkü olası değişikliklere agresif bir şekilde karşı çıkan büyük bankalar için bu potansiyel bir zafer anlamına geliyor.

Geniş çaplı maddi değişiklikler

The Associated Press’ten Christopher Rugaber'in haberine göre, geçen yaz Fed ve diğer düzenleyici kurumlar tarafından yayınlanan ve bankacılık sistemini ilgilendiren kuralın amacı, 2008 Küresel Finans Krizi'nden sonra uluslararası düzeyde müzakere edilen değişiklikleri uygulamaktı. Kural, diğer şeylerin yanı sıra, varlıkları 100 milyar dolardan fazla olan görece büyük bankaların batık kredilere ve diğer olası kayıplara karşı korunmak için rezervlerinde daha fazla fon tutmasını gerektiriyor.

Ancak büyük bankalar, 'Basel III'ün sonu’ olarak bilinen ve Fed'in denetimden sorumlu başkan yardımcısı Michael Barr'ın öncülük ettiği bu öneriye direndi. Bankalar, teklifin kredi verme kabiliyetlerini sınırlayacağını ve küresel kurallara uymak için gerekli olan kriterleri aşacağını ileri sürüyor.

Teklifin muhatapları

Teklifin tek muhalifi bankalar değil. NAACP (Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik - The National Association for the Advancement of Colored People) ve diğer bazı sivil toplum kuruluşları, teklifin Siyah ve Hispanik Amerikalıların ipotek kredisi almasını zorlaştıracağı endişesiyle teklife karşı çıktı.

Altı ayda bir Kongre'ye verdiği ifade sırasında Senato Bankacılık Komitesi (Senate Banking Committee) tarafından sorgulanan Powell, teklifin ipotek kredilerini potansiyel olarak azaltabileceğini kabul etti ve “Böyle bir risk var ve biz buna çok odaklandık” dedi.

Perşembe günü Powell, Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne (House Financial Services Committee) yaptığı, Fed'in önerilen kuralda ‘geniş çaplı ve önemli' değişiklikler yapacağı yönündeki yorumunu da tekrarladı. Perşembe günü bu değişikliklere ilişkin bir zaman çerçevesi belirleyen Powell, Fed'in yıl sonuna kadar yenilenen teklif üzerinde fikir birliğine varmasını beklediğini söyledi.

Faiz oranları yorumu

Ayrı bir gelişmede Powell, enflasyonun Fed'in beklediği yüzde 2 hedefine doğru düşmeye devam etmesi halinde merkez bankasının bu yıl gösterge faiz oranını düşürmeye başlayacağı yönündeki Çarşamba günkü yorumunu da yineledi.

Fed'in şu anda son 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,4'te bulunan faiz oranı, ipotek, otomobil kredileri ve kredi kartı borçlarında çok daha yüksek oranlara yol açtı. Bu yüksek borçlanma maliyetleri muhtemelen kamuoyunda ekonomiye dair hoşnutsuzluğun yaygınlaşmasına katkıda bulundu ve bu da Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilme hedefi için bir tehdit oluşturuyor.

Powell, “Enflasyonun yüzde 2 seviyesinde sürdürülebilir bir şekilde hareket edeceğinden daha fazla emin olmayı bekliyoruz. Bu güveni elde ettiğimizde, ki bundan çok uzakta değiliz, ekonomiyi durgunluğa sürüklememek için Faiz indirimleri uygulamak uygun olacaktır” şeklinde konuştu.

Fed Başkanı Powell'dan ABD'deki bankalara ilişkin açıklama

 

Fed'e yönelik belirsizlikler sürüyor

 

Fed raporu: Bankacılık sistemindeki akut stres azaldı

 

ABD'de bankacılık sektöründe sarsıntı sona erdi mi?

 

ABD bankacılık sektörünün karı 2023 4. çeyrekte yüzde 44 azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)