BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Faiz yüzde 2.5'a inebilir'----

'Faiz yüzde 2.5'a inebilir'

'Faiz yüzde 2.5'a inebilir'
16 Mayıs 2013 - 11:47 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'de faizin yüzde 2.5'e kadar rahat inebileceğini belirtti

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti kapsamında Washington’da bulunan Zafer Çağlayan CNBC-e/NTV ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Merkez Bankası'ndan (MB) bugünkü toplantıda faiz indirim beklentisi olduğunu yineleyen Çağlayan, MB'nin Japonya gibi cesur olması gerektiğini söyledi.
Çağlayan şunları söyledi:
"Gelmiş olduğumuz seviye önemli ama yetersiz. MB biliyorsunuz maalesef ABD Merkez Bankası (Fed) kadar cesur olmamıştı. Ancak geçen ay Para Politikası Kurulu bir cessaret örneği geç de olsa gösterdi. Bunun ekonomiye nasıl yansıdığını gördük. Türkiye tarihinin en düşük borçlanma faiziyle borçlanan bir yapıya dönüştü. Bu faizlerin reel sektöre, tüketiciye, üreticiye yansıması gerekiyor. Şimdi Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu yeniden toplanacak. Ben faizlerde yine önemli bir düşüş yapacağını tahmin ediyorum. Yani en azından bu ülkenin eski bir sanayicisi olarak, Ekonomi Bakanı olarak böyle bir beklentim olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Daha gidecek yolumuz çok. Faiz konusunda Türkiye daha çok indirilebilecek olan bir yapıya sahip. Bakın Güney Kore’de faizler yüzde 2,5’lara kadar geriledi. Türkiye’nin de Güney Kore’den çok fazla bir farkı yok. Türkiye’deki faizlerin de o seviyelere rahat rahat inebileceğini öngörüyorum, tahmin ediyorum, umuyorum. Ümit ediyorum bizim Merkez Bankası da Avrupa, Amerika, Japon Merkez Bankaları gibi cesur kararlar alsın. İlk çeyrek büyümemizin ben de bizleri çok mutlu edeceği kanaatinde değilim. Ben gaza basılması tarafındayım ve Türkiye’nin daha fazla, en az yüzde 6 büyümesi taraftarıyım. İhracatın artışı geçen yılki kadar olmayacak. İç piyasa desteklenmeli. Bunun yolu da faizlerin düşüşünden iç piyasayı canlandırmaktan geçiyor."
NOT ARTIRIMI ONLARIN İTİBARINI DÜZELTECEK
Çağlayan, beklenen not artırımının itibarı bozulan kredi derecelendirme kuruluşlarına yararı olacağını söyledi. Çağlayan, "Not artıracak olan şirketlerin artık not artırıp artırmama konusu bizi çok fazla ilgilendirmiyor. Biz işimize bakıyoruz. Yani onlar artırsalar da, artırmasalar da biz ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz, iç pazarımızı kuvvetlendirmeye devam ediyoruz. Bu noktada tabii ki derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye karşı daha rasyonel, daha objektif daha gerçekçi not vermeleri aslında onlara bir yerde itibarlarını düzeltme imkanı verecek. Aslında burada düzeltilecek olan not Türkiye’den ziyade derecelendirme kuruluşlarının kendi notlarını düzeltecekleri bir yapı olacak" dedi.
Washington ziyaretinde gündeme gelmesi beklenen konuların başında AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Serbest ticaret Anlaşması geliyor. Çağlayan, Türkiye’nin bu anlaşmanın dışında kalması durumunda Türkiye-Amerika ilişkilerinin zedelenebileceğini söyledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)