BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Faiz kararı balans gibi ama...'----

'Faiz kararı balans gibi ama...'

'Faiz kararı balans gibi ama...'
23 Ocak 2013 - 12:30 www.finansgundem.com

Financial Times, gazetesi Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi

TC Merkez Bankası’nın gecelik faizlerini düşürürken zorunlu karşılıklarını artırması yurt dışında dikkat çekti. Financial Times gazetesi, kararlar için “Şık bir balans ayarı gibi gözüküyor” dedikten sonra “Eğer o kadar basit olsa” sözlerine ekledi.
 İngiliz Financial Times gazetesi, “Türkiye Faizleri İndiriyor, Zorunlu Karşılıklarını Yükseltiyor, Opsiyonları Açık Tutuyor” başlıklı analizinde şunları yazdı:
 “Türkiye, Salı günü faizleri indirdi ve zorunlu karşılıkları yükseltti. Şık bir balans ayarı gibi gözüküyor. Yani lirayı daha az çekici hale getirmek için faizleri indir, gevşetmenin telafisi olarak da zorunlu karşılıklarını artır... Eğer şansınız yaver giderse, enflasyonu körüklemeksizin daha zayıf bir para biriminiz olur. Kur mücadelesinin örnek oluşturacak bir parçasıdır.”
 Gazete, “Eğer o kadar basit olsa” ilave ettikten sonra Capital Economics’den William Jackson’un “Sorun, Salı günkü paketinin piyasa faiz oranları veya bunun sonucunda, döviz kuru üzerinde ne gibi bir etkisi olacağını bilmek mümkün değil” değerlendirmesini de aktardı. 
“TÜRKİYE İKİ İSTİKAMETTEN GELEN TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA”
İngiliz gazetesi, analizinde “Gerçek şu ki Türkiye, aynı zamanda iki istikametten gelen tehditlerle karşı karşıya” görüşünü dile getirdikten sonra şöyle devam etti:
 “Uluslararası likidite bol olmayı sürdürürse kur üzerinde yukarı yönlü baskıyı artıracak ve rekabet gücüne zarar verecek, böylece cari açığı çözme çabalarını raydan çıkartacak. Aşırı yabancı akımların karşısında Merkez Bankası’nın piyasa faizlerini hızla indirmesi beklenebilir.
 Ancak eğer yatırımcılar, risk iştahını kaybederse – ki bu örneğin euro bölgesindeki durum nedeniyle bir gece olabilir – akımlar durma noktasına gelebilir. Bu durumda Banka sıkılaştırır.”
 Ne olacağının bilinmediğini de ifade eden gazete, ancak uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notununu yatırım yapılabilir düzeyine yükseltebileceği ipucunu verdiğine dikkat çekti.
 Standard Bank’tan Timothy Ash da, Kasım ayı ile sona eren 12 aylık dönemde 30 milyar doların Türkiye’ye girdiğini anımsatarak, “Türkiye, yatırım notunu alırsa eğer, çok daha fazla (giriş) olacak. Kuşku yok ki çok zor bir balans ayarı ile karşı karşıyalar” dedi.
 Bunun üzerine Financial Times “Merkez Bankası’nın opsiyonlarını açık bırakmak, iyi bir plan gibi görünüyor” değerlendirmesini yaptı.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)