BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakFahiş kira artışlarına hapis cezası geliyor----

Fahiş kira artışlarına hapis cezası geliyor

Fahiş kira artışlarına hapis cezası geliyor
25 Nisan 2023 - 12:16 www.finansgundem.com

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kirada yüzde 25 artış sınırı süresinin uzatılacağını, fahiş kira artışlarına yaptırım getirilmesine yönelik çalışma yapıldığını açıkladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kirada yüzde 25 artış sınırı süresinin uzatılacağını, fahiş kira artışlarına yaptırım getirilmesine yönelik çalışma yapıldığını açıkladı.

NTV’de konuşan Bozdağ, kira fiyat artışları ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Bozdağ şunları söyledi:

“Bu süre uzatılacak. Bir yaptırım getirme durumu söz konusu. Bir müeyyide koymadığınız zaman hukuk davası lehinize sonuçlansa bile artış yapmanın sonuçlarını göze olabilir insanlar. Hapis cezası ya da adli idari para cezası olursa o zaman insanlar bu yasağa uyma konusunda daha özenli davranırlar. Bir yandan sürenin uzatılması gündemde.

Piyasa koşullarına aykırı bir biçimde haksız kazanç elde etmek maksadıyla buna girişiliyorsa kanun bunu bir yaptırıma bağlayabilir. Fahiş kira artışını önlemek için 3 alternatif hazırladık. Hapis cezası, idari veya adli para cezası hazırlayabilir.”

DÜZENLEME UZATILACAK

Geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin uzatılacağını açıklamıştı. Kurum, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz'da sona erecek olan düzenlemenin uzatılacağını duyurdu.

Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete'de 11 Haziran 2022'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, konut kiralarının 1 Temmuz 2023’e kadar söz konusu oranın üzerinde artışını yasak getirmişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kararla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye bir hukuk devleti, mülkiyet üzerinde herkesin düzenleme hakkı var. Kira artışları ile ilgili düzenlemenin karakteristik özellikleri var. Geçici bir düzenleme, kira artışını yüzde 25 ile sınırlıyor. Sadece meskenlerde geçerli. 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli ve devam eden sözleşmeler üzerinde uygulanacak. TÜFE ve şartlar altında geçerli ise onlar uygulanacaktır” demişti.

EV SAHİPLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Geçtiğimiz yıl, kira fiyatlarındaki sert artış sonucu önlem alınmış ve temmuz ayından itibaren konut kira artışları yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Kira hukukunda temel olan Borçlar Kanunu’na göre, kira artış oranında 12 aylık ortalama TÜFE esas alınıyor.

Ancak düzenlemenin ardından ev sahiplerinin gelirindeki artış, geçtiğimiz yıl yüzde 84,39'u gören resmi enflasyonun çok altında kalmış, bu nedenle zam sınırlaması ev sahiplerinin tepkisine sebep olmuştu. Pek çok konut sahibi ise bu uygulamayı fiili olarak delmiş ve konut kira piyasasındaki genel artışa paralel zamlar yapmıştı.

BETAM verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı şubatta yüzde 189,5 düzeyinde bulunuyor.

Kira artışı düzenlemesinin süresi uzatılacak

 

Kira fiyatlarındaki artışa yasal fren!

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • reis01 Mayıs 2023 01:55

    kira konutlarıyla uğraşacağınıza eflasyonu düsürsünler

  • E.g.25 Nisan 2023 16:37

    KİRALARA VİLLA DAHİ OLSA AYLIK 5000 BEŞBİN TL ÜST SINIR KONULMALIDIR Bodrum çeşme Marmaris gibi turistik yerlerde ise üst sınır aylık 10 bin TL sezonluk 100 bin TL olmalıdır daha yüksek kira istenen konutlar tmsf ye devredilmelidir belediyeler bu konutları satın alarak yarı fiyatına şehir içi aylık 2500 TL yazlıkları aylık 5000 TL sezonluk 50 bin TL YE sadece vatandaşlarımıza noter huzurunda çekilen kura ile kiraya vermelidir

  • Yorum 25 Nisan 2023 15:01

    Hiper enflasyonun açtığı sonuçlar; krizden önce Anadolu'da 1.000 TL kira geliri elde eden ev sahipleri 2 yıldır yapılan %25 kira sınırlaması ile fırsatçı kiracılara gün doğdu. Cumhuriyet tarihinin en yoğun mahkeme süreçleri başladı. Kiracı ev sahibi kavgaları, ölümleri, evleri yakıp yıkmalar... Bu %25 kira zam sınırı hakkaniyetli bir durum değil, çözüm TL değerini artırmak insanların alım gücünü çoğaltmak... Ülkemizde pandemi süreci ile birlikte her şeyin fiyatı 10 katı artmış durumda gayrimenkul, arabalar, gıda fiyatları, et-süt ürünleri. Çalışanlar 6 aylık ücret zammı %30 zam yapılıyor zam çalışanın cebine girmeden enflasyon canavarı silip süpürüyor. Çalışanlara zam yapmayın, enflasyonu yok edin TL yi değerlendirin, çalışana yapılan zam enflasyonu en büyük tetikçisi... İlaveten 1.000 TL kira geliri  ile eskiden küçükbaş kurbanlık alırken 15 kilo et alırken, şimdi kurbanlık 9.000 tl, et 5.250 TL. Kısacı bu kısıtlamalar işe yaramadığı gibi krizi derinleştiriyor.

  • E.g.25 Nisan 2023 13:51

    AİLE ÜYELERİNİN SAYISINDAN FAZLA KONUT ALINMASI KİRAYA VERİLMESİ YASAKLANMALIDIR PREFABRİK SOSYAL KONUTLARIN YAPIMINI VE KİRAYA VERİLMESİNİ BELEDİYELER ÜSTLENMELİDİR TOKİ KONUTLARINI DA BELEDİYELER SATIN ALIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERSİN/VERMELİDİR