BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiFacebook Yahoo ile aynı kaderi mi paylaşacak?----

Facebook Yahoo ile aynı kaderi mi paylaşacak?

Facebook Yahoo ile aynı kaderi mi paylaşacak?
28 Temmuz 2022 - 14:11 www.finansgundem.com

Uygulamalarında yapay zekaya verdiği payı artırarak adeta TikTok’a dönüşecek olan Facebook bir zamanların internet devi Yahoo gibi kullanıcılarını kaybetme tehdidi altında

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir zamanlar Yahoo dünyanın en popüler internet sitesiydi. Tüm internet kullanıcılarının günde en az bir kez girdiği bir site konumundaydı. Ancak dev internet sitesi utanç verici bir düşüşün ardından sadece Asya’nın belirli bölgelerinde bazı hayranları olan sıradan bir internet sitesine dönüştü.

MarketWatch yazarı Therese Poletti, Mark Zuckerberg’in Facebook’u da benzeri bir karanlık rotaya çeviriyor olabileceğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Facebook’un tarihinde ilk kez kullanıcı düşüşü rapor ettiği 2022’nin ilk çeyreğinin ardından çatı kuruluş Meta ikinci çeyrekte tarihinde ilk kez gelirlerinde düşüş paylaştı. Zuckerberg’in bu kriz sürecindeki cevabı ise rakiplerini taklit etmek yönünde oldu. Poletti konuyla ilgili açıklamasında Meta’nın, “platformu neredeyse öldürecek ve ABD demokrasisini de beraberinde götürecek tehlikeli sulara” yöneldiğini yazdı.

Zuckerberg şirketin temel uygulamalarını kullanıcıların ulaştığı içerikleri yönlendirebilmek amacıyla yapay zekaya çok daha bağımlı hale getiriyor. Bu Çin’in TikTok uygulamasının taklidi niteliğini taşıyor. Söz konusu hamle Facebook ve Instagram algoritmalarında kullanıcılara daha fazla güç verecek ciddi bir değişimi işaret ediyor. Zuckerberg, şirketin ikinci çeyrek bilanço açıklamasında, Meta'nın uygulamaları içerisinde takip edilen insanlar veya hesaplar yerine keşif motoruna daha fazla güvenileceğini söyledi. Söz konusu değişim yayınlarda veya videolarda tamamen yabancılardan gelen içeriklerin görüleceği anlamına geliyor. Poletti kullanıcıların halihazırda TikTok üzerinden bunu yapabildiğine dikkat çekti.

Zuckerberg açıklamasında, “Şu anda bir kullanıcının Facebook akışındaki içeriklerin yaklaşık %15’i ve Instagram akışlarında ise biraz daha fazlası yapay zeka tarafından takip etmediğimiz kişiler veya grupların hesaplarından tavsiye edilmektedir. Bu rakamların gelecek yıl iki katın üzerinde artmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sosyal medya devi son birkaç yıldır skandallarla sarsılıyor. Bu skandalların en büyüğü ise şirketin ABD seçimleri süresince insanların yanlış bilgilendirilmesine ve kışkırtılmasına yardımcı olacak kullanıcı verilerinin satışına izin verilmesiydi. Kutuplaşan Facebook kullanıcıları seçim sonucunda adeta boğaz boğaza gelmişti ve sonuçları hazmedemeyen eski ABD Başkanı Donald Trump’ın fanatik destekçileri ABD Kongresi’ni basmıştı.

Poletti Meta’nın bu tecrübeden hiçbir şey öğrenmediğini belirtiyor. Zira yeni algoritmayla birlikte uygulamalar veya en azından algoritmalar hangi yabancının kullanıcı içeriklerini göreceğine karar verir hale gelecek.

Facebook ve tüm dünya, kötü niyetli kimselerin bu algoritmaları nasıl kendi istekleri için yönlendireceklerini çoktan öğrendi. Kışkırtıcı yayınların veya videoların baskınlığı, yabancı karşıtlığı getirecek bölücü içeriklere bugün olduğundan daha korkutucu bir ölçekte sebep olabilir. Poletti en iyi ihtimalle Facebook kullanıcılarının bir zamanların Yahoo hayranlarının yaptığı gibi ayrılma zamanının geldiğine karar vererek farklı uygulamalara yöneleceğini öngörüyor.

Zuckerberg Facebook ve Instagram’da yapay zekanın daha fazla devreye girmesinin yanında ‘metaverse’ hayali için de insan kaynağını artıracağını açıkladı. Poletti Meta CEO’sunun bu hayalini açıklarken şu ifadelere yer veriyor:

“Zuckerberg'in büyük vizyonu, dijital bir gece kulübünde veya toplantı odasında veya istediğiniz herhangi bir yerde arkadaşlarınızla takılabilmeniz için hantal bir kulaklığın takıldığı; çimlerin, çiçeklerin, havanın, gökyüzünün, hayvanların ve insanların gerçek dünyasından kaçmak isteyenlerin yaşadığı dijital bir evren yaratmaktır."

“Sanal gerçekliğin sadece nüfusun küçük bir kesimi arasında popüler olduğu halihazırda kanıtlandı. Bununla birlikte Yahoo'nun Kurucu Ortağı Jerry Yang'ın çoktan öğrendiği üzere ana akım tüketici tarafından benimsenemeyecek kadar kötü tasarlanmış durumda. Bunun yerine, Facebook'taki Zuckerberg’in artık umursamadığı tüm yaşlılar; ebeveynler ve büyükanne ve büyükbabalar, botlar tarafından yönetilirken, meta destekçileri yeni bir dünyaya odaklanacak: Rahatsız edici, potansiyel olarak distopik gelecek.”

Poletti Facebook ve Instagram’ın kaydettiği büyümenin ileri düzey kullanıcılar sayesinde değil kitlelere hitap etmesiyle gerçekleştiğine dikkat çekiyor. MarketWatch yazarı Meta’nın bu kullanıcılarını kaybetmesi durumunda reklam gelirlerinin düşeceğini ve tıpkı Yahoo’nun bir türlü mobil cihazlara geçememesi gibi genç rakipleriyle yarışamayan bir site ve hizmetler topluluğu halini alacağını söyledi. Bu noktaya gelinmesi yönündeki karar verici ise yine şirkette koşulsuz bir şekilde en fazla sözü geçen isim olan Kurucu CEO Mark Zuckerberg olacak.

Mobil oyun reklamları neden yalan söylüyor?

 

İngilizler sosyal medya dolandırıcılarına 63 milyon paund kaptırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)