BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEuro ikinciliğini kaybetti----

Euro ikinciliğini kaybetti

Euro ikinciliğini kaybetti
03 Aralık 2013 - 11:57 www.finansgundem.com

Yuan euroyu geçerek ticari-finansta ikinci en çok kullanılan para birimi oldu

Dünya Bankalararası Finansal Telekomünükasyon Topluluğu'na (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication -SWIFT-) göre, Çin yuanı 2013'te euroyu geçerek küresel ticaret finansında en çok kullanılan 2. para birimi oldu.


Swift'e göre, euro akreditif ve tahsilat payı Ekim'de yüzde 6.64 olarak görülürken, yuanda bu oran yüzde 8.66 olarak kaydedildi. Belçika merkezli finansal mesajlaşma platformuna göre, Çin, Hong Kong, Singapur, Almanya ve Avustralya uluslararası finansta yuanı en çok kullanan ülkeler arasındaydı. Yuanın küresel ticari finanstaki payı Ocak 2012'de yüzde 1.89, euronunki ise yüzde 7.87'ydi.
 

Swift'in Singapur ofisinin yetkilisi Franck de Praetere, "Yuan küresel ticari finansta kesinlikle en büyüklerden, Asya'da daha da önemli," dedi.
 

Çin hükümeti döviz kuru ve borçlanma maliyeti üzerindeki kontrolünü gevşeterek, yuanın uluslararası ticaret ve yatırımda daha önemli bir rol üstlenmesini istiyor. Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang 20 Kasım'daki konuşmasında, Eylül sonunda 3.66 trilyon doları bulan döviz kuru rezervlerini tutmanın artık ülkenin çıkarlarına olmadığını söyledi.
 

Çin dışındaki en büyük havuz olan Hong Kong'daki yuan mevduatı Nisan 2011'den beri en büyük artışla Ekim'de 782 milyar yuana (128 milyar dolar) çıktı. Bu çeyrekte yuan ile İngiliz sterlini ve Singapur doları arasında doğrudan döviz işlemlerini başlatacak anlaşma açıklanmıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)