BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi PMI verileri daralmaya işaret etti----

Euro Bölgesi PMI verileri daralmaya işaret etti

Euro Bölgesi PMI verileri daralmaya işaret etti
22 Eylül 2023 - 11:29 www.finansgundem.com

Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylül ayında ağustos ayındaki 33 ayın en düşük seviyesi olan 46,7'den 47,1'e yükseldi. PMI verileri Euro Bölgesi ekonomisinin daralacağına ve yakın zamanda büyümeye geri dönmeyeceğine işaret etti

S&P Global tarafından derlenen ve genel ekonomik sağlığın iyi bir göstergesi olarak görülen HCOB'un Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Eylül ayında Ağustos ayındaki 33 ayın en düşük seviyesi olan 46,7'den 47,1'e yükseldi.

Ekonomistler ise eylül ayında bileşik PMI'nın 46,5 olmasını bekliyorlardı.

Eylül ayında genel faaliyetlerdeki düşüş, firmaların ücretlerini neredeyse hiç arttırmamasına rağmen gerçekleşti. Bileşik çıktı fiyatları endeksi 53,3'ten 52,2'ye düşerek 2021 başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Hizmetler PMI 47,9'dan 48,4'e yükseldi ancak bu yıl ikinci ayını da başabaş seviyesinin altında geçirdi. Beklentiler hizmetler PMI'nın 47,7 olacağı yönündeydi.

Hizmet sektörü yeni iş endeksi 46,7'den 46,4'e gerileyerek Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi.

İmalat PMI endeksi 2022 ortasından bu yana 50'nin altında seyrediyor ve son manşet endeks 43,5'ten 43,4'e gerileyerek 44,0'a olan beklentileri boşa çıkardı.

Bileşik PMI'ı besleyen üretimi ölçen bir endeks, geçen ayki 43,4 seviyesinde sabit kaldı.

Flaş PMI verilerini yorumlayan Hamburg Commercial Bank Baş Ekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia şunları söyledi:

"Euro Bölgesi'nde hizmet PMI rakamları kötü bir tablo çiziyor, ancak durum o kadar da vahim değil. Elbette, faaliyetler bir kez daha azaldı ve yeni gelen işler üç aydır üst üste daralıyor. Bununla birlikte, şirketler Eylül ayında işe alımlar Ağustos ayına kıyasla biraz daha hızlı gerçekleşti. Dolayısıyla, şirketler hala bir miktar direnç gösteriyor ve Düşük talep karşısında iyimserlik. Bununla birlikte, Euro bölgesinin üçüncü çeyrekte daralmaya girmesini bekliyoruz. PMI endekslerini içeren tahminimiz ikinci çeyreğe kıyasla %0,4'lük bir düşüşe işaret ediyor.

Euro Bölgesi'nin hizmet sektörüne ilişkin HCOB PMI rakamları Avrupa Merkez Bankası'na yutması için acı bir hap sunuyor. Bu rakamlar Ücretlerin önemli bir rol oynadığı girdi fiyatları Eylül ayında üst üste ikinci ay hızlanmıştır. Çıktı fiyatları artmaya devam ediyor, ancak yukarı yönlü baskı yeniden biraz yumuşadı. Bu son durum bir miktar Merkez bankacılarının içini rahatlatan girdi fiyatlarındaki sıcaklık, ücret-fiyat sarmalı riskinin büyük ölçüde gündemde kalması gerektiğini göstermektedir.

"Ana sürükleyici unsur, sipariş durumunun daha da kötüleştiği imalattan gelmeye devam ediyor. Şirketler siparişlerini satın alınan mal stokunun azaltılması. Ancak, satın alma faaliyetlerindeki düşüşler bir miktar ivme kaybetmiştir. Böylece stok eritme süreci önümüzdeki birkaç ay içinde dünya genelindeki eğilime paralel olarak dibe vurabilir. Bu önemli bir gelişme olacaktır. Önümüzdeki yılın başında imalat sektöründe beklediğimiz toparlanma için ön koşul.

"İmalat sektöründeki zayıflık açısından Fransa, Almanya'yı yakalıyor. Nitekim Fransız PMI endeksi daha da güneye inerken, Almanya'nın PMI'ı çok düşük bir seviyeden marjinal bir artış göstermiştir. Hizmet sektöründe, Fransız hizmetler sektörü Almanya'dakinden çok daha kötü bir durumdadır. Aynı zamanda, Almanya'da hizmet sektöründe bir dengelenme Almanya'da hizmetler, Fransa'da ise daha da kötüleşme. Bu durum, lüks tüketim malları sektörü ve Fransa'da hizmetler Almanya'ya kıyasla daha önemli bir rol oynamaktadır. İşler kötüye gittiğinde, bunu ilk hissedenler onlar oluyor, lüks olmayan ticari sağlayıcılardan çok daha fazla."

Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamları açıklandı

 

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi yüzde 1.1 geriledi

 

AB, Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)