BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEsnaftan bir istek daha----

Esnaftan bir istek daha

Esnaftan bir istek daha
03 Ocak 2017 - 08:38 www.finansgundem.com

İşyerinin kapanması ya da iflası sonucu zora giren esnafa can suyu yolda...

İş yerini kapatan veya iflas edene 'işsizlik maaşı' bağlanmasını öngören Ahilik Sigortası Fonu'nun bir an önce uygulamaya alınmasını bekleyen esnaf, fondan kredi desteği sağlanmasını da istedi. Çiçekçiden balıkçıya söz konusu fona ilişkin değerlendirmeleri sorulan esnaf, beklentilerini anlattı. Çiçek satan Murat Türk, düzenlemenin uygulamaya konulmasının esnafa büyük rahatlık sağlayacağını söyledi. Fonun, esnafın dükkanını kapatmadan ayakta durabilmesi için de destek sağlaması gerektiğine dikkati çeken Türk, "Esnafın dükkanını kapatmadan önce desteğe daha çok ihtiyacı var. Bu fondan esnafa banka gibi 24, 36 ay ödeme planlı para verilirse esnaf daha rahat eder. Hiç değilse dükkanını kapatmaz. Kapattıktan sonra uygulama gerçekleşse bile o kişi ne zaman ayağa kalkacak bilemeyiz" diye konuştu.

ZORDAKİ ESNAFA DESTEK

Çiğ köfte dükkanı işleten Hüseyin Çakallı da, fonun zor duruma düşen esnafa destek sağlayacağını belirtti. Esnafın işlerinin düştüğünü anlatan Çakallı, fona katılım ücretinin esnafa ayrıca bir yük olabileceğini aktardı. Çakallı, öncelikle ekonominin canlandırılması gerektiğini ifade ederek, söz konusu uygulamanın ekonomi canlıyken hayat geçirilmesinin esnaf açısından daha faydalı olacağını kaydetti.

BİZİ AYAKTA TUTAR

Balık satan Ali Yıldırım ise, "İşsizlik maaşının iş yeri sahipleri için de uygulanması güzel" dedi. Balıkçılığın dönemsel bir meslek olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Yılın 3 ayı çalışmıyoruz. Bu dönemde fondan destek verilirse bizi ayakta tutar. Mesela kiramız veya elektrik faturamız için bize destek olur" ifadelerini kullandı.

Son 3 yılda en az 600 gün prim şartı

Fondan son 3 yılda en az 600 gün Ahilik Sigortası primi ödeyenlerin yararlanabileceği belirtilirken, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, "Prim borcu olanlar ise en az 600 gün prim ödemiş olması şartı ile, 90 güne kadar prim borçları merkezi bütçeden karşılanarak Ahilik ödeneği alabilecek. Ahilik ödeneği asgari ücretin yüzde 40'tan az, yüzde 80'den fazla olamayacak. Ahilik ödeneği alanlara ödenek aldığı sürece sağlık hizmeti de verilecek" dedi.

10 aya kadar ödenecek

Dönerci Sedat Tanış da değerlendirmesinde, Ahilik Sigortası Fonu'nun uygulamaya alınacak olmasını 'olumlu ve iyi bir karar' diye yorumladı. Ahilik Sigortası Fonu Kanun Tasarısı Taslağı'na göre, prim gün sayısına göre esnafa 6, 8 ve 10 ay ahilik ödeneği verilecek.

Taslak hazırlandı uygulama yakında

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen çalışmalar sonunda Ahilik Sigortası Fonu Kanun Tasarısı taslağı hazırlandı. Ekonomik olarak zor duruma düşmeleri nedeniyle iş- yerini kapatan veya iflas eden esnafın gelir kayıplarını telafi etmek üzere Ahilik Fonu kurulacak. Düzenlemenin kısa süre içinde devreye girmesi planlanıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)