BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaErtaş'tan yeni dönem öngörüleri----

Ertaş'tan yeni dönem öngörüleri

Ertaş'tan yeni dönem öngörüleri
25 Kasım 2013 - 23:17 www.finansgundem.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş "Yeni dönem paranın daha kıt, faizlerin daha yüksek, yatırımcıların kral olacağı bir dönem gibi gözüküyor" dedi


Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği'nin (TÜYİD) düzenlediği "TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi 2013" toplantısında konuşan SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, son yıllarda acımasız bir rekabet yaşandığını belirterek, ülkelerin ellerindeki tüm kozları sonuna kadar oynadığını ifade etti. 
Ertaş, küresel para tabanının, 2008 yılından itibaren art arda yüzde 100'ün üzerinde büyüdüğünü belirterek, son 5 yılda Fed'in 2,3 trilyon dolar parasal genişleme yaptığını söyledi. 
Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere ve son olarak Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) da bu sürece dahil olduğunu dile getiren Ertaş, "Önümüzdeki kısa dönemde en büyük risk, likiditeye bu kadar bağımlı olan küresel finans sisteminin normalleşmeye geçişi başarıp başaramayacağıdır. Başka bir ifadeyle bu süreçte yol kazaları olabilecektir.  Yeni dönem paranın daha kıt, faizlerin daha yüksek, yatırımcıların kral olacağı bir dönem gibi gözüküyor" diye konuştu. 
Ertaş, ABD'nin 2014 başına ötelenen bütçe ve borç limiti problemi ile Fed'in varlık alımlarında kısıtlamaya ne zaman ve ne ölçüde başlayacağını diğer riskler arasında göstererek, bunlara Çin ekonomisinden gelen zayıf sinyaller, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmeler ve Batı ülkelerinde eğitimli işgücündeki işsizliği de ekledi. 
Riskten korkulmaması gerektiğini vurgulayan Ertaş, önemli olanın onu yönetebilmek olduğunu ve her riskin aynı zamanda bir fırsat penceresi anlamına geldiğini dile getirdi. 
Ertaş, Türkiye'nin son 11 yılda önemli ekonomik reformlar gerçekleştirdiğine değinerek, şunları ifade etti: 
"Bütçe açığı düşürüldü, bankacılık, sosyal güvenlik, sağlık gibi temel reformlar hayata geçirildi. Kamu borç yükünde ciddi azalışları gerçekleştirdi. IMF verilerine göre, 2002-2012 döneminde dünya ekonomisi yüzde 3,7 ve gelişmiş ekonomiler yüzde 1,6 büyürken, Türkiye yıllık ortalama yüzde 5'i aşkın bir büyümeyi gerçekleştirdi. Tabiki yapılacak daha çok işimiz var. 
Artık hedefimiz, orta gelir tuzağına düşmeden 2023 yılına kadar Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasını (GSYH) 2 trilyon dolara, kişi başına geliri 25 bin doları çıkarmak ve İstanbul'u da dünyanın en önemli 10 finans merkezinden birisi yapmak. Bugün ülkemizi 2023 yılına hatta 2050 yılı ve sonrasına hazırlayan son derece deneyimli bir kadro var. Bu hedeflere ulaşmak için toplumun tüm bireylerine, firmalarına ve kurumlarına özellikle TÜYİD gibi kuruluşlarada büyük görevler düşüyor." 
Vahdettin Ertaş, SPK olarak 2023 vizyonunu gerçekleştirebilmek, sermaye piyasalarını küresel bir platformda ele almak ve uluslararası bir çekim merkezi olmak amacıyla, sermaye piyasalarının mimarisini yeniden oluşturduklarına dikkati çekti. 

"Yılbaşına kadar 25 şirket halka arzını gerçekleştirmiş olacak" 
Yeni SPK Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra, 60'ın üzerinde ikincil düzenleme planladıkları bilgisini veren Ertaş, bunlardan yaklaşık 35'inin çalışmasının tamamlandığını, kalanların da yıl sonuna kadar biteceğini söyledi. 
Ertaş, yaptıkları düzenlemelerin küresel piyasalardaki tüm olumsuzluklara rağmen kısa sürede sonuç verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti: 
"Bireysel Emeklilik Fonları mevzuatını yeniledik. Kamunun da yüzde 25 katkısıyla 2013 yılında sisteme yeni katılanların sayısı 827 bin 532 kişi artarak 3 milyon 955 bin 662'ye ulaştı. 2012 yılında 20 milyar lira olan emeklilik fonları toplam büyüklüğü ise 26 milyar liraya ulaştı. Ülkemizin bankacılık sektörü dışındaki en büyük ikincil halka arzı (Emlak GYO) bu ay yapıldı ve tek bir işlemde 3,2 milyarlık bir kaynak sağlandı. 2013 yılı içerisinde 16 adet şirket halka açıldı ve 2 tane süreci devam eden şirketle yılbaşına kadar tahmin ediyorum 25 şirket halka arzını gerçekleştirmiş olacak.  
İkincil halka arzlarla birlikte şirketlerimize yaklaşık 10 milyar liralık bir kaynak sağlanmış olacak.  2009 yılında piyasamızda özel sektör borçlanma aracı yoktu. 2010 yılında SPK bir yılda toplam 8,8 milyar liralık izin verdi ve 2013 yılında bu rakam 11 ayda 150 milyar liraya yükseldi. Sadece geçen hafta tek bir kuruma 20 milyar liralık borçlanma aracı izni verdik. Bu rakam bugüne kadar SPK'nın tek bir seferde verdiği en büyük izindir. 2 yıl öncesinin rakamına tek bir izinle ulaştık." 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)