BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErgenekon'da yolun sonuna gelindi----

Ergenekon'da yolun sonuna gelindi

Ergenekon'da yolun sonuna gelindi
18 Şubat 2013 - 08:56 www.finansgundem.com

Ergenekon davasında bugün savcının mütalaasını vermesi bekleniyor. Erdoğan'ın uzun tutukluluk süreleriyle ilgili açıklaması, tahliye umudu yarattı.

Türkiye’de taşları yerinden oynatan Ergenekon Davası, dört buçuk yıllık yargılamanın ardından sona yaklaşıyor. 20 Ekim 2008 tarihinde ‘Şafak’ operasyonlarıyla başlayan davada bugün savcılığın mütalaasını vermesi bekleniyor. Böylece davada son aşamaya geçilmiş olacak. Davada halen 67’si tutuklu 276 sanık yargılanıyor. Silivri’deki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’, 11 Ocak 2013’teki son duruşmada yargılama süresinde 153 kişinin tanıklığına başvurulduğunu, artık tanık dinlenmeyeceğini duyurmuştu. Mahkeme, eski MİT müsteşarı Şenkal Atasagun ve AKP Milletvekili Şamil Tayyar’ı dinlemekten de vazgeçti. Radikal gazetesinin haberine göre, son duruşmada 67 sanığın tutukluluk hallerinin, kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği gerekçesiyle devamına karar verilmişti. Savcının bugün mütalaasını sunması durumunda davanın yaklaşık dört ay içinde karara bağlanması bekleniyor.
Ergenekon Davası avukatlarından Hüseyin Ersöz, savcının esasa ilişkin mütalaasının mahkemenin sonucuna dair önemli bir gösterge olacağı görüşünde: “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın uzun tutukluluk sürelerinin sona erdirilmesiyle ilgili açıklamalarından sonra çok büyük bir beklenti oluştu. Yargılamaların tutuksuz sürmesi beklentisi gerçekleşebilir fakat tahmin etmek zor.”
İddianamede, soruşturmada amacı ve faaliyetleri açısından bilinen terör örgütlerinden önemli farklılıklar gösteren, daha önce bir ceza davasına konu olmamış ‘Ergenekon isimli terör örgütüne ulaşıldığı’ belirtiliyordu. Aralarında İlker Başbuğ, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Engin Alan, Mustafa Balbay,Turhan Çömez, Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu, Engin Alan gibi asker, gazeteci, akademisyen ve işinsanının bulunduğu sanıklar, ‘T.C. Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engelllemeye teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, örgüte yardım ve yataklık etmek, hukuka aykırı olarak kişileri ve verileri kaydetmek, devletin güvenilğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek’’le suçlandı.
Tanıklardan biri, Sakık’tı
Silivri Cezaevi yerleşkesinde görülen ve bugün ‘destek çağrısı’ nedeniyle çok sayıda kişinin izlemeye gitmesi beklenen davaya ilgili bazı notlar şöyle:
Ergenekon şemalarında örgütün 1 numaralı ismi, x işareti ile gösterilmişti. 1 numara halen meçhul.
Davada 31 gizli tanık dinlendi. Tanıklardan birinin, ‘Deniz’ kod adıyla, eski PKK yöneticisi Şemdin Sakık olduğu ortaya çıktı.
Davanın firari sanıkları emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze halen aranıyor.
Soruşturmadan bu yana Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, işadamı Kuddusi Okkır ve gazeteci Engin Aydın hayatlarını kaybetti. Cezaevinde kanser olan Okkır iddianameyi göremedi, Selçuk da savunma yapamadı.
Heyet bile sayfa sayısını hesaplayamadı
Çeşitli kurumlardan getirtilen evraklar 1027 klasöre ulaştı. 22 ayrı iddianame kapsamında 576 duruşma yapıldı. Duruşmaların tutanakları 39 bin sayfayı geçti. 7 bin 100’ün üzerinde ara karar alındı. Ek klasör sayısı 2538’e ulaştı, Heyet, dava dosyasının kaç sayfaya ulaştığını hesaplayamadı.
835 savunma tanığından sadece 57’si dinlendi.
94 kamu tanığı dinlendi. 120 celsede dinlenen 151 tanığın beyanları 10 bin 839 sayfa tuttu.
Avukata göre keşmekeş yaşanacak
Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay’la görüşmek üzere Silivri’ye giden avukat Hüseyin Ersöz, duruşma öncesi alınan güvenlik önlemlerini de görüntüleyerek Twitter’den paylaştı. Ersöz, tweet’lerinde “Yarın Silivri’de tam bir keşmekeş yaşanacak gibi görünüyor. Vatandaşlar araçlarını TEM’in kenarına park ederek duruşma salonunun bulunduğu alana yürümek zorunda kalacak” diye yazdı. Twitter’deki bu yorumlarının üzerine Radikal’e konuşan Ersöz, “Turnikeler TEM ve E5 bağlantısına kurulmuş. Yol bir aracın geçebileceği şekilde daraltılmış. Sadece basın geçebilecek. Yol çok fena. Araçların geçebileceklerini sanmıyorum. Çünkü siviller de oradan yürüyeyecek. Ben sabah saat 8 yerine 6’da gideceğim” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)