BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdoğan'ın kırmızı çantasında neler var?----

Erdoğan'ın kırmızı çantasında neler var?

Erdoğan'ın kırmızı çantasında neler var?
04 Mayıs 2013 - 15:18 www.finansgundem.com

Erdoğan, 16 Mayıs’ta yapacağı ABD gezisine 6 önemli konunun yer aldığı kırmızı çanta ve 50’ye yakın işadamı heyetiyle gidecek

Başbakan Tayyip Erdoğan, 16 Mayıs’ta yapacağı ABD gezisine 6 önemli konunun yer aldığı kırmızı çanta ve 50’ye yakın işadamı heyetiyle gidecek. Erdoğan ilk defa seçkin konukların kaldığı resmi konuk evi Blair House’da ağırlanacak.
Edinilen bilgiye göre Erdoğan’ın çantasında, çözüm süreci, Türk-İsrail ilişkileri ve Gazze ambargosu, Suriye, İran, terörle mücadelede her türlü ortak istihbarat paylaşımı ile savunma sanayi alanındaki işbirliğine ilişkin 6 dosya bulunacak. Konular arasında ilk sırayı çözüm süreci ile ilgili dosya oluşturuyor. Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’ya çözüm süreci ile ilgili bilgi verecek. Konu ile ilgili komşu ülkelerle yapılan görüşmeler ve sorunlar da değerlendirilecek.
GAZZE AMBARGOSU KALKSIN
Hürriyet'in haberine göre, ikinci sıradaki dosyayı İsrail-Türkiye ilişkileri ve Gazze’ye uygulanan ambargo oluşturuyor. Başbakan, Obama’ya ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin “Erdoğan Gazze’ye gitmezse iyi olur” açıklamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirecek ve Gazze’ye uygulanan ambargonun bir an önce kaldırılması için İsrail’e baskı yapmasını isteyecek. ABD tarafının da İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için bir an önce büyükelçilerin göreve başlaması gerektiğini dile getirmesi bekleniyor.
KIRMIZI ÇANTA 2007'DE DE VARDI
Başbakan Erdoğan ve heyeti 2007'de yaptıkları ziyaret sırasında Beyaz Saray’dan içeri girerken çok ilginç bir detay dikkati çekmişti: Kırmızı çanta…
Erdoğan Bush'la görüşmek üzere Oval Ofis'e girerken kırmızı çantayı Başbakan’a en yakın isimlerden Özel kalem Müdürü Çağatay Kılıç taşıyordu. Oval Ofis'ten çıkarken de kırmızı çanta hemen Erdoğan'ın yanındaydı. Ama çanta bu kez dönemin İstanbul Milletvekili ve Ak Parti Dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'ın elindeydi.
Detayı için tıklayınız
İRAN VE SURİYE
Görüşmenin önemli başlıklarından birini de Suriye ve İran oluşturuyor. Türkiye, bu ülkelerle ile ilgili iki ayrı dosya hazırladı. Görüşmede üzerinde durulacak bir diğer madde ise istihbarat paylaşımı. Türkiye ABD ile Türkiye arasında bulunan terörle mücadelede anlık istihbarat paylaşımının kapsamının genişletilmesini ve “Her türlü” istihbarat paylaşımı şeklinde düzenlenmesini talep edecek. İnsansız hava araçları Predatorların kullanımındaki sıkıntılar da masada olacak.
BLAIR HOUSE’DA KALACAK
ABD, Erdoğan için özel bir protokol uygulayacak. Erdoğan, seçkin konukların kaldığı Beyaz Saray’ın karşısında bulunan resmi konuk evi Blair House da ağırlanacak. Konuk evine Türk bayrağı çekilecek. Beyaz Saray’dan daha büyük bir yapı olan Blair House’un sembolik önemi bulunuyor. Daha önce İsmet İnönü, Kraliçe Elizabeth, Charles de Gaulle, Vladimir Putin’in kaldığı Blair House’a hangi liderlerin davet edileceğine ise bizzat ABD Başkanı karar veriyor.
“EKONOMİK DENGE” ÇIKARMASI
Başbakan Erdoğan’ın ABD seyahatinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler için de büyük önem taşıdığı ifade ediliyor. Türkiye ile ABD arasındaki siyasi ve askeri ilişkilerin çok iyi noktada olduğunu belirten yetkililer, “20 milyar dolara yaklaşan iki ülke ticaret hacmi, siyasi ilişkilerin performansını yansıtmıyor. Bu amaçla Erdoğan’ın 50’ye yakın işadamıyla gideceği ABD’de ekonomik ilişkilerin siyasi ve askeri ilişkiler seviyesine eşitlenmesi için kritik temaslar yapılacak” dediler. Erdoğan’ın ABD-AB arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’ndan doğabilecek haksızlık için ABD Başkanı Barack Obama’ya bir mektup yolladığını hatırlatan yetkililer, şöyle konuştu:
CEO’LAR GÖRÜŞME YAPACAK
“ABD ile AB arasında yapılacak olası bir STA’nın Türkiye açısından büyük maddi kayıp yaratacağı hesaplanıyor. Bu açıdan AB ile yürütülen görüşmelerin aynı paralelde Türkiye için de uygulanmasını istiyoruz. Bu durum da Başbakan’ın temaslarında gündeme gelecek. Görüşmelerde ticari dengesizliğin giderilmesi, enerji projeleri de değerlendirilecek. Temaslarda üçüncü nükleer santralle ilgili teklifin yinelenmesi de bekleniyor. Artık ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler askeri ve siyasi boyuttan ekonomik boyuta taşınmalı. Bakanlar ve iş dünyası temsilcileri ticari ilişkilerin üst seviyeye taşınması için önemli temaslar yapılacak.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)