BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdoğan yine Merkez'e sert çıktı----

Erdoğan yine Merkez'e sert çıktı

Erdoğan yine Merkez'e sert çıktı
27 Mayıs 2014 - 12:27 www.finansgundem.com

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin haftalık grup toplantısında Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerine devam etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası'nın para politikalarına değindi. Erdoğan, "Merkez Bankamız da, kendilerine söylüyorum, siz bu güne kadar açıkladığınız enflasyonlarda hiçbir zaman tutturabildiniz mi? Tutturamadınız. Yıl içinde bir kere, iki kere, üç kere hep revize ettiniz. Faizi de aynı şekilde. Ama artık yetti. Bunu söylemek zorundayız" dedi.

Erdoğan, geçtiğimiz gün Köln dönüşü Merkez Bankası'na sert eleştirilerde bulunmuş ve Merkez Bankası’nın faiz politikasını beğenmediğini belirterek, “Sen dalga mı geçiyorsun? Yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Olmaz böyle bir şey” eleştrisinde bulunmuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugünkü haftalık parti grup toplantısında da Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerine devam etti.

FAİZ SEBEPTİR ENFLASYON SONUÇ

Faizin sebep, enflasyonun netice olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bize değişik yerlerden değişik gerekçeler getiriyorlar, burakın bu işleri. Bakın ben bir temel unsur söylüyorum. Biz yüzde 63 devletin borçlanma faiziyle aldık. O zaman yüzde 30'du enflasyon, faiz inmeye başladı, onunla beraber enflasyon da indi ve biz tek haneli rakamları yakaladık. Bundan daha güzel örnek olur mu?" dedi.

ENFLASYONLA FAİZ DOĞRU ORANTILIDIR

Erdoğan, "Enflasyonla Faiz doğru orantılıdır ters orantılı değil" dedi ve şöyle devam etti: "Birini yükseltir birini düşürürsen bütün dengeleri alt üst edersin. Çünkü ikisi birden ya düşer ya yükselir. Nitekim işte 5 puan artırdılar ne oldu enflasyon da sıçradı."

NEYMİŞ BAĞIMSIZMIŞ

"Biz siyasetçiyiz. Halka hesabı biz veriyoruz" şeklinde konuşan Erdoğan, "Onun için Merkez Bankası'nın yönetimi veya yöneticileri sadece kendi kendileri içerisinde bir hesabı yapmak durumundadırlar. Onların hesabı verdiği merci millet değil. Biz de değiliz. Neymiş bağımsızmış. Ama bilecekler ki biz bu millete er veya geç bunun hesabını vereceğiz. Ha baktı dolar, dolduğu zaman da biz bunun gereğini yapacağız" dedi.

MİLLETLE DALGA GEÇMEYİN

Merkez Bankası'na seslenen Erdoğan, "Daha önce bunları kendilerine söyledim, söylüyorum. Buna rağmen farklı bir anlayışın içerisindeler. Şu anda faizde tabii genel bir havayla bir düşüş var. Onlar da bunu görüyorlar ama bu onların yarım puanlık repoyu düşürmeleriyle sağlanmış bir şey değil. Bu ayıptır dedim. Böyle yarım puan yarım puanla bu milletle dalga geçmeyin. Alınacak kararların ciddi olması lazım" dedi.

REEL YATIRIM İÇİN HER DESTEĞİ VERİRİZ

Reel yatırıma verilen teşviklere değinen Başbakan, "Biz reel yatırım için gelene mukayese edilemeyecek derecede hoş bakar ve onların atacağı adımlara da her türlü desteği veririz. Çünkü bize gelecek fayda orada" şeklinde konuştu.

YÜKSEK FAİZLE YATIRIM YAPILAMAZ

Bankacılık sektörüne de seslenen Erdoğan, "Eğer siz yüksek faizle kredi vermeye kalkarsanız, benim ülkemdeki özellikle iç sermaye yatırım yapabilir mi? Yapamaz. Yatırımı neyle yapacak? Eğer finansın maliyeti ucuzsa onun yatırım yapma şansı vardır. Eğer bu yatırımın maliyeti yüksekse o yatırımı yapmak çok zordur. Ve daha yatırımı bitiremeden girişimcileri biliyoruz" dedi.

FİNANS SEKTÖRÜ ŞÖYLE KÂR ETMİŞ BÖYLE KÂR ETMİŞ

Erdoğan, "Finans sektörü şöyle kâr etmiş böyle kâr etmiş. E tabii. Böyle bir ihtiyaç var ki. Öyle ballandıra ballandıra anlatılıyor ki bir çok vatandaşımız bankaların kapısına üşüşüyor. Onlar da ondan sonra birbirleriyle kârda yarışıyorlar" eleştirisinde bulundu. Başbakan, "Biz finans sektörünün kârlılığından rahatsız değiliz. 1,5 kazanacağına 750 kazan arkadaş. Ama diğerini de gel bu ülkedeki yatırımcıya daha düşük faizlerle ver. Ama daha fazla kazanmanın hırsı, ülkeyi yüceltmenin hırsının çok ötesinde" dedi.

ABD'DE FAİZ ORANI YÜZDE 1

Erdoğan "Kendilerine hep şunu söylüyorum. Amerika'da faiz oranı ne, bir. Japonya'da, eksi. İsrail'de o civarlarda. Onlar bu şekilde bunu yapıyor da siz burada niye buralara düşürmüyorsunuz? Elli dereden elli su getiriyor. Onlar bu oranda faizlerle kazanmıyor mu? Kazanıyor. Ama onlarda kazanma hırsı bu kadar fazla değil çünkü onlar kendi ülkelerini de düşünüyor" şeklinde konuştu.

ÇOK KAZANMAYA ALIŞMIŞLAR

Bankacılık sektörüyle ilgili olarak, "Benim bu ifadelerim onları rahatsız ediyor" diyen Erdoğan, "Biliyorum. Niye? Çok kazanmaya alışmışlar. Ve bir de kendi öz sermayeleriyle değil ha mudinin imkanlarıyla" dedi.

BİZ NE DEDİK BUNU DÜŞÜNMELERİ LAZIM

Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleriyle ilgili konuşan Erdoğan, "Hangi kuruluş ne demiş değil. Biz ne dedik bunu düşünmeleri lazım. Ve bizim süratle kalkınmamız ve bu ülkenin yatırımlarına devam etmesi lazım. Çünkü istihdam orada. Biz işsizliği de çözeceksek neyle çözeceğiz? Reel yatırımla çözeceğiz. Sıcak parayla işsizlik çözülür mü? Sıcak para gelir, bu ülkede faiz nasılsa yüksek. Buradan alır gene götürür" dedi.
 
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • iktisat28 Mayıs 2014 06:36

    bu açıklamaları duydukça utanıyorum. uzmanı olmadığın üstelik de çok teknik bir alanda bu kadar iddialı konuşamazsın, istersen abd başkanı ol.

  • sev28 Mayıs 2014 00:37

    merkez bankası bencede faizleri eski %4-5 seviyelerine çekmeli ve özel bankalarda dahil herkesimi rahatlatmalıdır.benim başbakanım erkek adamdır ,elinde hertürlü yetki ve imkan vardır,merkez bankası başkanıda gerekeni yapmazsa ,başbakanım onunla ilgili gerekeni istediği dakika yapar.

  • Biri ders versin :/ . 28 Mayıs 2014 00:30

    Faizler Türkiye gibi Tüketim ekonomisi ile işleyen ülkelerde %1-2 yapılırsa tüketim patlaması olur. Dış Ticaret açığı artar, Yabancı sermaye %1-2 faiz ve %10 Enflasyon olan bir ülkeye yatırım yapmayacağı için sermaye akımı durur. Ek olarak bu sıcak para direk gayrimenkul ve tüketime yöneleceği için enflasyon %150 'nin üzerine çıkar. TL'ye olan güven 0 lanacağı için dolar en az 10 TL olur ve her gün yükselmeye devam eder. 156 M Dış Ticaret açığı nedeniyle bir döviz borcu olan çok şirket batar. Sigortacılık krizi olur, kimse yüksek enflasyondan dolayı üretim yapamaz çünkü son mamül oluşana kadar sattığı fiyatın değeri enflasyona yenik düşer. Alım gücü %80 azalır. Ya allah rızası için birisi ekonomi dersi versin başbakana yoksa işimiz zor.

  • nöriaga27 Mayıs 2014 22:45

    herkasin anladığı dilden konuşmuş avrupa amarika krideyken bile bu kadae faiz yoktu birileri uyarması gerekiyordu anlayacakları dldende uyarmış haklı

  • halden27 Mayıs 2014 19:18

    Haklı bile olsa (!) Merkez'in işine karışmamalıdır, hatta millete hesabı o da verse yine karışmamalıdır, hiçbir siyasetçi Merkez Bankası'nin özerkliğini sorgulatır konumda olmamalıdır, bence de faizlerin daha fazla düşmesi gerektiği halde!

  • çözüm27 Mayıs 2014 17:29

    çağırırsın dostça ayrılalım dersin kendine uygun adamlarını koyarsın

  • Merak27 Mayıs 2014 17:24

    Bu habere alaylı, istihzalı yorum yazanları çok merak ediyorum. Acaba bu haberi sonuna kadar okudular mı? Hiç sanmıyorum. Eğer okusalardı en azından eleştiriler bilgi dağarcıkları varsa teknik olurdu. Ama Bakıyorsun, tamamen afaki ve alay dolu. Haberde Başbakan ne diyor: 1- Yüsek faiz yüksek enflasyon getirir. 2- Merkez Bankası karar alıp uyguluyor ama hesabı biz millete veriyoruz. 3-Enflasyon yatırım yapacaklar için caydırıcıdır. 4- Bankalar çok fazla kâr etmeye alıştı. Normal kârla çalışmaya alışsınlar biraz da ülkelerini sevsinler. 5- Reel sektöre desteğe hazırız. 6- Kalkınma için yatırım şart. İstihdam da yatırımla sağlanır. 7 Sıcak parayla işsizlik çözülmez. 8- Sıcak para yüksek faize gelir, fazlasıyla alır ve gider.

  • kk27 Mayıs 2014 17:17

    yiğit bulutu o koltukta gormek isterız

  • vatandas27 Mayıs 2014 16:06

    yahu tüm kurumlari kapat.. Kimse sana ayak bagi olmaz!! Isttedigin indirirsin, cikarirsin...Belediyelere firca, valilere firca, gazetecilere firca... vatandasa firca hattà tokat...Eeee hepsini kapat rahatca kendin yönet tümünü...

  • SPLİNTER_27 Mayıs 2014 15:18

    Başbakan herşeyi bildiği gbi para politikasını da çok iyi biliyor Cumhurbaşkanı olduğunda merkez bankasını kendine bağla olsun bitsin. yukarı de artırsınlar aşağı de indirsinler..

  • al görevden o zaman27 Mayıs 2014 13:55

    merkezin arkasında babacan ve şimşek var o zaman bu üçünü görevden al

  • Vatansever27 Mayıs 2014 12:43

    Baştan sona kadar haklı Başbakan. İyiki var.

  • Senin27 Mayıs 2014 12:39

    Gezi'yi anlayacak durumun yok , sen sadece şunu yap : AKP'nin açılımını Ağaç Kesme Partisi olarak değiştir.