BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdoğan Rusya'yı topa tuttu: Alsan ne almasan ne----

Erdoğan Rusya'yı topa tuttu: Alsan ne almasan ne

Erdoğan Rusya'yı topa tuttu: Alsan ne almasan ne
06 Aralık 2015 - 07:17 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçak krizi nedeniyle Türkiye'ye ambargo uygulayan Rusya'yı sert eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra bu ülkenin Türk mallarına ambargo koymasını eleştirdi. Erdoğan, “Velev ki 1 milyar dolarlık ithalatınız olsun. Alsan ne olur almasan ne olur? Başka kapılar, başka kaynaklar çıkar. Şu anda onlar da çıkıyor zaten” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rusya, ‘biz Türk malı tekstil ürünlerini almıyoruz’ diyor. Velev ki Türkiye’den 1 milyar dolarlık ithalatınız olsun. Türkiye, bunlarla yıkılacak bir ülke değildir. Alsan ne olur almasan ne olur? Başka kapılar, başka kaynaklar çıkar. Şu anda onlar da çıkıyor zaten” dedi. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası Kapanış Seremonisi’ ile ‘Küresel İmprove ve Türkiye İnovasyon Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, “Bu konulardan hiç endişeniz olmasın. Evelallah, dik duracağız ama asla eğilmeyeceğiz” diye konuştu. Muhalefeti de, Rusya’ya karşı bu dik duruşta birlik olmadıklarını için eleştiren Erdoğan, “Esasen en önemli sıkıntımız, içimizdeki bazı kesimlerin ülkelerine ve milletine olan güvensizliğidir. Böyle bir zamanda ülkenin siyaseti bir olamazsa, beraber olamazsa, ne zaman bir olacak, beraber olacak? İşte muhalefetin içinde, bakınız ana muhalefet, neredeyse utanmasa gidecek Putin’in yanında yer alacak” dedi.

FARKLI KAYNAKLAR KULLANILACAK

Türkiye’nin zengin enerji kaynakları bulunan bir üke olmadığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “İşte Rusya ile yaşadığımız son sıkıntıda ilk akla gelen, herkesi endişeye sevk eden mesele, doğalgaz konusu oldu. Niçin? Çünkü ısınmada ve elektik üretiminde büyük ölçüde doğalgaz kullanıyoruz. Burada şu hususun altını özellikle çizmek istiyordum. Evet petrolümüzün yüzde 90 buçuğunu, doğalgazımızın da yüzde 98 buçuğunu dışarıdan alıyoruz. Doğalgazda en büyük tedarikçimiz Rusya, ham petrolde ise Irak’tır. Ama her iki ülke de tek kaynağımız değildir. Doğalgaz Rusya’nın yanında İran, Azerbaycan, Nijerya, Katar, Cezayir gibi ülkelerden de temin ettiğimiz bir ürün. Petrolde de İran ve Suudi Arabistan gibi farklı tedarikçilerimiz bulunuyor.”

NÜKLEER VE TÜRK AKIMI

Erdoğan, Türkiye’nin, hidroelektrik, termik, güneş ve rüzgar santralleri gibi kendi alternatif kaynaklarını yenilenebilir enerji olarak daha da etkili değerlendirme imkânı olduğunu vurguladı. Erdoğan, bunun yanında farklı temin yöntemlerinin de mümkün olduğunu dile getirerek, geçtiğimiz çarşamba günü Katar ziyaretinde bu doğrultuda önemli bir adım attıklarını söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Azerbaycan’a ziyarette de aynı şekilde farklı adımlar atıldığını hatırlatan Erdoğan, “Bu arada Rusya ile aramızdaki sorunların doğalgaz, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali gibi bu projelere yansıyacağına dair henüz bir işaret yok. Kamuoyunda Türk Akımı Projesi’nin Rusya tarafından durdurulduğu yönünde haberler çıkıyor. Tam aksine Türk Akımı, taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir. Buna rağmen biz Rusya’nın krizi tırmandırma üslubunu ve yöntemlerini tasvip etmiyoruz. Biz onların diliyle de konuşmuyoruz. Biz, diplomatik dille konuşuyoruz. Sabırlıyız. Biz milliyiz, yerliyiz ve bu ülke ne zaman, nasıl, neyi konuşacağını da çok iyi bilir” dedi.

Türkiye Ar-Ge’de çıtayı yükseltecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin araştırma-geliştirme konusunda çok daha atak, çok daha kararlı adımlar atması gerekiyor. Hedefimiz, 2023 yılına kadar milli gelirden Ar-Ge’ye ayrılan payı, 3’te 2’si özel sektörden gelecek şekilde yüzde 3 düzeyine yükseltmektir” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin geçen 13 yılda her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da büyük bir dönüşüme ve değişime imza attığını belirtti. Erdoğan, “Sizler bu büyük devrimin en yakın şahitlerisiniz. Şimdi önümüzde 2023 hedeflerimiz var. Türkiye’yi bugünlere getiren politikalar ve uygulamalar çok önemliydi ama sadece bunlarla 2023 hedeflerimize ulaşamayız” dedi. Çıtayı yükseltmek, yeni politikalar geliştirmek ve bunları kararlılıkla hayata geçirmek mecburiyetinde olduklarını belirten Erdoğan, “Elbette üretmeye devam edeceğiz ama artık üretimimizi yenilikçi, marka değeri yüksek, ileri teknoloji esaslı işlere kaydırmak durumundayız. Ürettiğimiz ürünlerin tasarımlarını da kendimiz yapabilmeliyiz. Bunun için inovasyona, araştırma geliştirme faaliyetlerine önem vermeliyiz. Türkiye, küresel inovasyon endeksinde 2012 yılında 74. sıradaydı. Bu yıl 58. sıraya yükseldi. Bu tablo, ülkemizin verimlilik odaklı üretimden inovasyon odaklı üretime geçiş sürecinde olduğunun bir ifadesidir ama daha katetmemiz gereken çok mesafe var” dedi.

Eğitimde ciddi eksikler var

Özellikle eğitim ve öğretim alanında çok ciddi eksikliklerin bulunduğunu aktaran Erdoğan, şunları söyledi: “Maalesef eğitim-öğretimin altyapısını güçlendirmede gösterdiğimiz başarıyı, içeriğinin geliştirilmesinde ortaya henüz koyamadık. İnşallah bu dönem, kültürle birlikte eğitim-öğretim konusu, üzerinde en çok duracağımız alanların başında gelecektir. Ekonomide de itici gücümüzün inovasyon olacağına inanıyorum. Bakınız Güney Kore ve Japonya, inovatif ürünleri ön plana çıkartarak, yüksek katma değerli ürünler tasarlayarak, üreterek, kendilerine yeni pencereler açıyorlar. Bunun için Türkiye’nin araştırma geliştirme konusunda çok daha atak, çok daha kararlı adımlar atması gerekiyor. Bilindiği gibi 2002 yılında araştırma geliştirme harcamalarının milli gelirimiz içindeki payı, başbakan olduğum dönemde sadece binde 5’ti. Biz bu oranı 2014 yılı itibarıyla, hedefimiz aslında yüzde 2’ydi ama şu an itibarıyla yüzde 1’e çıkarmış bulunuyoruz.”

İnovasyonda ödül günü

Türkiye İnovasyon Haftası’nın üçüncü gününde ‘İnovasyon Ödülleri’ de sahiplerine Ekonomi Bakanı 
Mustafa Elitaş ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından verildi. İnovasyon ödülü alanlar şöyle:
Arçelik: Ar-Ge Liderliği ve Patent kategorilerinde iki ödül
Sabancı Holding: Kurumsal Girişimcilik Ödülü
Turkcell: Teknoloji Markaları Geliştirmede Liderlik Ödülü
TEB: En Yenilikçi Kobi ve Girişimcilik Bankacılığı Ödülü
THY: Marka Bilinirliliği Ödülü
Ege Seramik: Markalaşmada Liderlik Ödülü
Süleyman Demirel Üniversitesi: En Fazla 
Ar-Ge Katkı Ödülü
ASELSAN: Faydalı Model Ödülü
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: En Fazla Tasarım Katkı Ödülü

İşte inovasyon şampiyonları

Türkiye İnovasyon Haftası’nda şirketlerin inovasyon çalışmalarına göre ‘İnovaLİG’ yarışmasının sonuçları açıklandı. 488 şirketin başvurduğu ve toplamda 5 kategoride düzenlenen yarışmada birincilerin ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi.

Birinciler:

İnovasyon stratejisi Kordsa Global
İnovasyon organizasyonu ve kültürü İETT
İnovasyon döngüsü Sigorta Bilgi ve Gözetim M.
İnovasyon kaynakları Mir Ar-Ge
İnovasyon sonuçları Teklas

İkinciler: 

İnovasyon stratejisi Brisa
İnovasyon organizsayonu 
ve kültürü Kümaş
İnovasyon döngüsü Koruma Temizlik AŞ.
İnovasyon kaynakları İSTAÇ
İnovasyon sonuçları Berdan Civata

Üçüncüler:

İnovasyon stratejisi Procter&Gamble
İnovasyon prganizsayonu 
ve kültürü SOCAR
İnovasyon döngüsü Shell&Turcas
İnovasyon kaynakları Yiğit Akü
İnovasyon sonuçları Triodor Yazılım
Improve Ödülleri birincileri:
KOBİ Grup Şampiyonu Cosberg (İtalya)
Büyük Firmalar Grubu Tarkett (Fransa)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ctürk06 Aralık 2015 07:55

    Atatürk'den sonra Türkiye Cumhuriyeti böyle bir lider görmedi,Dünyaya Türkiyenin büyüklüğünü haykırarak Milletimizi resmen mest ediyor.