BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEPGİS: e-İrsaliye öne çekilsin devlet 5 milyar kazansın----

EPGİS: e-İrsaliye öne çekilsin devlet 5 milyar kazansın

EPGİS: e-İrsaliye öne çekilsin devlet 5 milyar kazansın
03 Mayıs 2019 - 12:18 www.finansgundem.com

Enerji, Petrol, Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Genel Başkanı Fesih Aktaş "e-İrsaliye sistemi 6 ay öne çekilerek akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar TL kazandırır" dedi.

Enerji, Petrol, Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası(EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş, "Gelecek yıl başlayacak e-İrsaliye  sisteminin 6 ay öne çekilerek 1 Haziran 2019'da başlatılmasıyla  akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar lira kazandırır." dedi.
Maliye'nin geçen yılki vergi yüzsüzleri listesinde söz konusu  akaryakıt dağıtım şirketlerinin ödemediği vergi tutarının 17,5 milyar  liraya çıktığını aktaran Aktaş, "Bu miktarın bu yıl 22 milyar lirayı  aşmasını bekliyoruz. Bu şirketler vergi kaçırarak hem devletin hem de vergisini verip onuruyla çalışan şirketlerin gelirini tehdit ediyor."  ifadelerini kullandı.
Kaçakçılığın bir irsaliyenin birden fazla kullanılarak yapıldığını  anlatan Aktaş, bu şirketlerin ürünlerini piyasanın altındaki  fiyatlarda satarak, vergi ödeyen diğer bayilerin rekabette geri plana  düşmesine ve mali dar boğaza girmesine yol açtığını söyledi.

Geçici ve kökten çözüm önerileri

Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) sektörün görüşüne açılan  e-İrsaliye sisteminin 1 Ocak 2020'de hayata geçeceğini belirten Aktaş, "Gelecek yıl başlayacak e-İrsaliye sisteminin 6 ay öne çekilerek 1
Haziran 2019'da başlatılmasıyla akaryakıtta e-İrsaliye devlete 6 ayda 5 milyar lira kazandırır." dedi.
Aktaş, akaryakıtta vergi kaçakçılığıyla mücadelede alınması  gereken diğer tedbirlere ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yıl sonunda devreye alınması planlanan yeni nesil, ödeme kayıt  edici cihaz sisteminde satış verileri saniyeler içinde GİB'in veri  toplama depolarına aktarılabilir ve istasyonlara giriş yapan araçların  plaka bilgileri de GİB'e bildirilebilir. Vergi Usul Kanunu'nun ilgili  maddesine 'sadece akaryakıt sektörü ve sektörden geçersiz evrak  alanlarda geçerli olmak üzere' ifadesi eklenebilir ve 3 yıla kadar  olan hapis cezasına yüksek mali ceza da eklenebilir. Ayrıca tespit  edilen cironun yüzde 5’inden az olmamak üzere mali bedel cezası  verilebilir ve bu bedel ödeninceye kadar ilgili istasyon mülkü  mühürlenebilir ve lisansları askıya alınabilir. Akaryakıttan alınan  yüzde 18’lik KDV yüzde 1’e çekilerek, aradaki yüzde 17’lik kısım ÖTV’ye eklenebilir, bu adım vergi kaçakçılığını tamamen ortadan  kaldıracaktır."
"LPG LİSANSLARI VERİLMELİ"
Fesih Aktaş, sektörün gündemindeki bir başka meselenin 2005 yılı öncesinde kurulmuş olan ve bünyesinde LPG ünitesi bulunmayan akaryakıt  istasyonlarına kilometre tahdidinden dolayı verilmeyen ya da LPG  bayisi olup akaryakıt lisansı alamayanların lisanslarının verilmesi  olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, Meclis’te geçtiğimiz aylarda  gündeme alınan ama daha sonra geri çekilen kanun teklif edilerek  yeniden gündeme alınmasını talep ettiklerini kaydetti. Aktaş bu adımın  atılması durumunda ülkemizde başlatılan istihdam seferberliğine 8 bin  yeni istihdamla katkı sağlayacaklarını vurguladı.

SEKTÖRDE KAR MARJLARI VE BANKA POS KOMİSYON SORUNU

Aktaş, litrede 17 kuruş kredi kartı komisyonu  alan bankaların akaryakıt istasyonlarının ortağı haline geldiğini  belirterek akaryakıtta kart komisyon oranlarının düşürülmesini istedi. 168 milyar dolar değerindeki akaryakıt sektörünün ekonomik krizin  yansımalarını yaşadığına dikkat çekerek, sektörün sorunlarına çözüm  için devletten bazı yardım taleplerinde bulundu. Bankalara verilecek  destek ile akaryakıtta kredi kartı komisyon oranlarının düşürülmesi bu  talepler arasında bulunuyor. “Bankalar artık bugün direkt ortaklarımız  olmuş durumda” diyen Aktaş, bankaların akaryakıt satışlarından aldığı  litrede 17 kuruş komisyon oranının çok büyük bir rakam olduğuna dikkat  çekti. Aktaş, “Devletimizin çeşitli sektörler için bankalara verdiği  desteği bizim sektörümüze de vermesini talep ediyoruz. Bankalara  verecekleri destek ile akaryakıt sektörüne özel komisyon oranları  verilmesini talep ediyoruz. Çünkü kredi kartı komisyon oranları ciddi  oranda canımızı yakan bir düzeyde. Yaşanabilir bir oran istiyoruz”  dedi.Bir akaryakıt bayisinin günde 7700 litre akaryakıt satışı yapması  halinde ancak kendini idame ettirebildiğini kaydeden Aktaş, bununla  birlikte Türkiye’de akaryakıt istasyonlarının günlük satışının 5 bin 372 litre olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, sendika olarak kredi  kartlı satışlarda komisyon oranının yüzde 1’in altına, taşıt tanıma  sistemli satışlarda ise kuruş bazına indirilmesini talep ettiklerini  belirtti. Fesih Aktaş, kâr marjlarının her yıl enflasyon oranında  artırılmasının da elzem olduğunu vurguladı.

KAPATILAN İSTASYONLAR AFFEDİLMESİ

Aktaş, kaçakçılıkla ilgili kapatılan istasyonlara son torba yasa  ile bir defaya mahsus olmak üzere af getirildiğini hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi’nden affın genişletilmemesini talep ettiklerini  belirtti. 11 nisan 2013 tarihine kadar kapatılanlar için son başvuru  süresinin 14 Mayıs 2019 olduğunu kaydeden Aktaş, Anayasa Mahkemesi  kararı sonrasında affın genişletilmesi durumunda başvuru yapacak firma sayısının 800 ile 1200 arasında olduğunu tahmin ettiklerini  söyledi. 
"DEVLET EŞEL MOBİL SİSTEMİYLE GELİRİNDEN FERAGAT ETTİ"

Aktaş, Eşel Mobil sisteminin, emeği ile geçimini sağlayan  kesimlerin satın alma gücünü korumayı amaçladığına, bu niteliğiyle  doğru bir sosyal devlet uygulaması olduğunu vurguladı. Fesih Aktaş,
EPGİS olarak yaptıkları incelemeye göre devletin Eşel Mobil sistemiyle  vatandaşı zamlardan korumak için 2018 yılında toplam 8 milyar 545  milyon TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirinden feragat ettiğini  belirlediklerini belirtti. Aktaş’ın verdiği bilgiye göre bu tutarın 6 milyar 472 milyon TL’lik kısmı motorinde, 1 milyar 531 milyon TL’lik  kısmı ise benzinde vazgeçilen ÖTV gelirlerinden oluşuyor. Fesih Aktaş,  bu yıl 13 Mart tarihinde yeniden devreye giren uygulama kapsamında  bugüne kadar devletin 323 milyon TL’lik ÖTV gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini ifade etti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)