BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon verisi sonrası dolar gevşedi----

Enflasyon verisi sonrası dolar gevşedi

Enflasyon verisi sonrası dolar gevşedi
05 Ağustos 2019 - 08:30 www.finansgundem.com

Güne 5.55 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru piyasa açılışı öncesi 5.61 liraya kadar yükselirken enflasyon verisinin beklentinin altında açıklanmasının ardından gevşedi

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının kızışmasının güvenli varlıklara talebi artırmasıyla TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinde kayıplar gözlenirken, yurtiçinde bugün enflasyon verisi izlendi.

Enflasyon Temmuz'da beklentinin hafif altında gerçekleşti. Tüketici fiyatları Temmuz'da yüzde 1.36 artarken, yıllık bazda yüzde 16.65 oldu. Güne 5.55 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru piyasa açılışı öncesi 5.61 liraya kadar yükselirken enflasyon verisinin beklentinin altında açıklanmasının ardından gevşedi.

Dolar saat 18:01 itibariyle 5.5279 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5133 lira, en yüksek 5.5938 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1870 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1188 seviyesinde. Gram altın 261.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.11 seviyesinde.

Enflasyon verisi açıklandı

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Temmuz'da KDV ve ÖTV indirimlerinin sonlanmasının yanı sıra, yapılan elektrik zammı nedeniyle aylık %1.6 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise Haziran'daki %15.72'den %16.9'a yükselmesi beklendi.

Reuters'ın toplam 18 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre; aylık tahminler %0.5 düşüş ile %2.50 artış, yıllık beklentiler %14.5-18 bandında yer alırken, yıl sonu tahminleri ise bir önceki anketteki %15.25'ten %14.5'e geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Pazartesi günkü duyurusunda yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkların tüm vadelerde 100 baz puan artırıldığını bildirdi.

Banka, dolar cinsinden tutulan zorunlu karşılıklarda faizi 100 bp indirdi. Bankanın açıklamasında söz konusu adımla birlikte piyasadan yaklaşık 2.1 milyar dolar tutarında likidite çekilmesinin beklendiği belirtildi.

Merkez zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti

Ticaret savaşı kaygıları ile yatırımcıların japon yeni, tahvil ve altın gibi güvenli liman varlıklara yönelmesi ile Asya hisse senetleri 9 ayın en büyük günlük düşüşünü kaydederken; yuan 10 seneden uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal 300 milyar dolar tutarındaki ürüne 1 Eylül'den itibaren %10 ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından, bir aylık ticaret ateşkesinin bittiği gerekçesiyle tedirgin. Çin bunun karşısında savaşacağını açıkladı.

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, ticaret savaşlarının etkisiyle yuan da sert hareketlerin görüldüğünü ve bunun gelişmekte olan ülkeleri direkt etkileyerek zayıflattığını söyledi.

Bunun yanı sıra içeride açıklanacak olan enflasyon verisinin önemine dikkat çeken Kavak, "Yıllık enflasyon %17 seviyesinin üzerine çıkabilir. Burada reel faizin durumu kritik, son faiz indiriminin ardından 8 puanın üzerinde olan reel faiz 4 puanın biraz üzerine kadar düştü.

Reel faizin 3 puan veya altına gelmeye başlaması halinde Türkiye Güney Afrika, Rusya gibi ülkelerin reel faizine yaklaşacaktır ki bu da carry trade avantajını kaldırır ve yatırımcı çıkışına neden olabilir.

Dolar/TL 5.62 seviyesinin üzerine atarsa tekrar 5.72-5.77 seviyelerine hareket başlayabilir. Kurun 5.54 seviyesinin altında kapatması halinde ise tekrar 5.51-5.48'lere hareket olabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri indirdiğini ve daha da ineceğini, enflasyonun da düşeceğini söyledi.

Para Politikası Kurulu (PPK) Murat Uysal'ın başkanlığındaki ilk toplantısında iyileşmenin sürdüğü enflasyonun yılsonunda beklentilerin altında kalabileceği öngörüsü ile politika faizini 425 baz puan indirimle %19.75'e çekerken, böylece 4.5 yıllık aranın ardından ilk kez Faiz indirimi gerçekleşti.

Öte yandan Uysal son enflasyon raporu toplantısında faiz indirimi konusunda kayda değer manevra alanı olduğuna dair mesajını yineledi.

Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerin ardından risk primindeki düşüşün TL'ye destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD ilişkileri, küresel büyüme endişeleri, küresel ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, olası bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Diğer taraftan kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "B+", görünümü ise "durağan" olarak teyit etti.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %15.47 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %16.18 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)