BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnerji sektöründe 12 milyar dolarlık anlaşma----

Enerji sektöründe 12 milyar dolarlık anlaşma

Enerji sektöründe 12 milyar dolarlık anlaşma
10 Nisan 2021 - 18:11 www.finansgundem.com

Suudi Arabistan petrol devi Saudi Aramco, enerji sektörü alanında önde gelen küresel yatırımcılardan biri olan EIG Global Energy Partners liderliğindeki bir konsorsiyum ile 12,4 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco ve enerji sektörünün önde gelen yatırımcılarından EIG Global Energy Partners liderliğindeki konsorsiyum arasında 12,4 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

Anlaşmanın tamamlanmasının ardından Saudi Aramco, küresel enerji sektöründeki en büyük altyapı anlaşmalarından biri aracılığıyla finansal konumunu iyileştirerek tahmini 12.4 milyar dolar gelir elde edecek. Anlaşma, şirketin varlıklarının potansiyelini optimize etme ve hissedarlar için değeri en üst düzeye çıkarma stratejisinin bir uzantısı olup, aynı zamanda büyük yabancı yatırım şirketlerini Suudi Arabistan’a çekme konusunda önemli bir rol oynuyor.

Anlaşmaya göre yeni kurulan ve Saudi Aramco’ya ait olan ve yakın zamanda kurulan Aramco Ham Petrol Tedarik Şirketi, Aramco’nun konsantre ham petrol boru ağını 25 yıl süre kullanma hakkına sahip.  Bu bağlamda Aramco Ham Petrol Tedarik Şirketi, petrol hattı üzerinden akan ham petrol miktarları için Saudi Aramco tarafından belirlenen bir tarife uygulayacak.

Şarkul Avsat'ın haberine göre, Saudi Aramco yeni şirkette yüzde 51’lik hissesini elinde tutarken, EIG liderliğindeki konsorsiyum ise yüzde 49’u sahip olmuş oluyor. Boru hattı ağının mülkiyetini tamamen elinde tutacak olan Aramco böylelikle varlıkların operasyonel kontrolünü de garanti altına alıyor. Anlaşma ayrıca, devletin verdiği üretim kararlarına konu olan fiili ham petrol üretim miktarı açısından şirkete herhangi bir kısıtlama getirmeyecek.

Saudi Aramco Başkanı Emin en-Nasır konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yapılan bu tarihi anlaşmanın Suudi Arabistan’ın özel sektörde yatırımları arttırmak ve yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için başlattığı ortaklık girişimiyle stratejik olarak uyumlu olduğunu belirterek anlaşmayla yatırım konusunda yeni fırsatlardan yararlanarak iş portföyünü iyileştirmeyle değişiklik meydana getirdiğini söyledi.

Nasır açıklamasında, anlaşmanın Aramco’nun sermayesini güçlendirmesinin yanı sıra, hissedarların gelirlerini de artırmaya yardımcı olacağını söyledi. Uzun vadeli ortaklarının anlaşmayla dünyanın en güçlü ve en öneli altyapılarından birine yatırım yapmaktan yararlandığını söyleyen Nasır, uzun vadeli yatırım stratejilerini destekleyen fırsatları keşfetmeye ve değerlendirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Aramco Kurumsal Gelişim Başkan Yardımcısı Mühendis Abdulaziz el Kadımi, anlaşmanın bölgesel ve küresel altyapı anlaşmaları için yeni bir standart belirlediğini ifade ederek, EIG ve diğer profili yüksek yatırımcıların uzun vadeli hedeflerine olan güveninin bir kanıtı olduğuna dikkati çekti. Kadımi ayrıca, anlaşmanın şirketin varlıklarına değer katan ve Saudi Aramco'nun değişen piyasa koşullarına uyum sağlama, bunlara yanıt verme esnekliğini ve yeteneğini arttırdığını bildirdi.

EIG CEO’su Robert Blair Thomas konuyla ilgili açıklamasında, sektörde tartışmasız lider olan Saudi Aromcu ile ortaklık kurmaktan guru duyduklarını belirterek, Aramco’daki petrol boru hatlarının en önemli küresel altyapı varlılarından biri olduğunu ve küresel ekonomi için kritik olan bu altyapıya yatırım yapmak istediklerini ifade etti. Thomas ayrıca, dünyanın her yerindeki kurumsal yatırımlarını arttırmak istediklerini kaydetti.

Söz konusu bu adım, Saudi Aramco’nun temsil ettiği cazip yatırım fırsatını, şirketin uzun vadeli görünümünü ve küresel yatırımcılar tarafından arzu edilen bir yatırım hedefi olarak Suudi Arabistan’ın çekiciliğini vurguluyor. Söz konusunu işlemlerin tamamlanması, onay ve izinlerin alınması şartıyla anlaşmanın yakın gelecekte tamamlanması bekleniyor.

Türkiye'de iklim değişikliğine inananların oranı yüzde 85

 

8 günde 4 gri balina cesedi bulundu

 

Türkiye'de ilk nitril eldiven fabrikası açıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)