BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnerji Borsası'nda özel sektör etkin olacak----

Enerji Borsası'nda özel sektör etkin olacak

Enerji Borsası'nda özel sektör etkin olacak
12 Eylül 2013 - 09:08 www.finansgundem.com

Mart ayının son günü yürürlüğe giren kanun ile enerji borsası (EPİAŞ - Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi) kurulması kararı alındı

Özel şirket hukukuna tabi olacak EPİAŞ’ın yüzde 30’u TEİAŞ’ın (Türkiye Elektrik İletim AŞ), yüzde 30’u Borsa İstanbul’un (BİST) iken, kalan yüzde 40’ı da özel sektöre ait olacak. Bu yıl ilki düzenlenen All Energy Turkey Konferansı’nda konuşan Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, “EPİAŞ’ta özel sektörün etkin olduğu bir yapı kurmak istiyoruz.” dedi. EPİAŞ’ın bir özel sektör şirketi olacağının altını çizen Kilci, yüzde 40 için adil bir katılım oluşturmayı hedefledikleri anlattı. İlk olarak elektrik piyasalarında işlem yapacak EPİAŞ, bu değişikliklerin de etkisiyle ilerleyen zamanlarda doğalgaz ve emisyon sözleşmelerini de bünyesine alacak.
Zaman'ın haberine göre, Metin Kilci, 2001’de yüzde 70 olan kamu payının 2012’de yüzde 43’e gerilediğini, bunu da yüzde 25’lere kadar düşürmek hedefinde olduklarını söyledi. Türkiye’nin enerjiye ihtiyacının 2020’ye kadar 2 katına çıkacağını öngördüklerini belirten Kilci, 2023 vizyonu çerçevesinde yıllık 12 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Etkinliğin açılışını yapan Enerji Ticareti Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karahan ise EPİAŞ’ın kuruluşunda son aşamaya gelindiğini söyledi. All Energy Turkey konferanslardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Christina Sternitzke ise “EPİAŞ, Türkiye’nin Avrupa ile Ortadoğu arasında enerji köprüsü ve ticaret merkezi olacağı anlamına gelmekte.” ifadesini kullandı.
Borsa İstanbul Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz ise EPİAŞ’ın yüzde 30’unun sahibi olacaklarını vurgulayarak, bu noktada 2 önemli görev üstleneceklerini kaydetti. Bunlar EPİAŞ’ın sektör temsilcilerinin ihtiyacını karşılayacak şeffaf bir fiyat mekanizması oluşturulması ve enerji borsasına katılımcıları riskten kurtaracak ürünler sunmak. Bu kapsamda EPİAŞ spot ürünleri satarken, BIST de türev ürünlere yoğunlaşacak. Bunun dünyada bolca benzer örneklerinin olduğunu anlatan Yılmaz, BİST’in spot piyasasının yaklaşık 3 katı olacak türev piyasaları işleteceğini kaydetti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)