Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi (Eurostat), asgari ücretin satın alma gücünü açıkladı. Listede yer almayan Türkiye’de brüt asgari ücret, 374 Euro oldu.
Türk lirasının Euro karşısında hızla değerini yitirmesiyle satın alma gücünün düşmesi yüzünden Türkiye’ye ait en güncel veri 2020'nin ikinci yarısına ait.
Asgari ücretin en yüksek olduğu yer Lüksemburg
Eurostat’ın verilerine göre bu yılın ikinci yarısında en yüksek aylık brüt asgari ücret Lüksemburg’da ve 2 bin 313 Euro. İkinci sıradaki Belçika’da asgari ücret bin 842 Euro olurken İrlanda, bin 775 Euro ile üçüncü sırada yer alıyor.
Bu ü. ülkenin ardından sırasıyla Hollanda (bin 756 Euro), Almanya (bin 744) ve Fransa (bin 646 Euro) geliyor.
Türkiye Bulgaristan'ın üstünde
AB ülkeleri içinde en düşük asgari ücret 363 Euro ile Bulgaristan’da. Eurostat listesinde AB üyesi olmayan bazı ülkeler de var. Bunlardan bazıları Türkiye gibi aday ülke.
Tüm listeye bakıldığında Arnavutluk 269 Euro ile son sırada. Türkiye ise 374 Euro ile Bulgaristan’ın hemen üstünde. AB üyesi olmayan Sırbistan (402 Euro) ve Karadağ (533 Euro) Türkiye’nin üstünde yer alıyor.
Euronews'in haberine göre diğer bazı ülkelerde ise Euro bazında aylık brüt asgari ücret şöyle: Yunanistan 832, Portekiz 823, Polonya 642, Hırvatistan 622, Romanya 516 ve Macaristan 504.
Asgari ücret olmayan ülkeler
6 AB ülkesinde asgari ücret uygulaması yok. Bu ülkeler Danimarka, İtalya, Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya ve İsveç.
Asgari ücretin satın alma gücü
Türkiye’de asgari ücrete 2022'nin ocak ve temmuz aylarında iki kez zam yapıldı. 2021'de 2 bin 826 TL olan asgari ücret Ocak 2022’de yaklaşık yüzde 50 zam ile 4 bin 253 liraya yükseldi. Hızla artan enflasyondan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete Temmuz 2022’de yüzde 29 zam yapılarak net 5 bin 500 liraya çıkardıklarını açıkladı. Böylece son 18 ayda asgari ücret yüzde 95 arttı.
Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon bu dönemde hızla arttı. TÜİK verilerine göre Ocak 2021’de 100 liraya alınan mal ve hizmet sepeti Haziran 2022’de 191 TL’ye alınabiliyor. Bu da asgari ücrete gelen zamlara rağmen satın alma gücünün artıp artmadığı sorusunu gündeme getiriyor.
Satın alma gücünde Arnavutluk son sırada
Eurostat verilerine göre 2022'nin ikinci yarısında asgari ücretin satın alma gücünün en yüksek olduğu ülke bin 748 Satın Alma Gücü Standardı (PPS) ile Lüksemburg. Son sırada ise 429 PPS ile Arnavutluk var.
Diğer ülkelerde asgari ücretin satın alma gücü PPS cinsinden şöyle: Belçika bin 624, Almanya bin 615, Hollanda bin 516, Fransa bin 462, İspanya bin 202, Yunanistan 952 ve Bulgaristan 653.
Türkiye verisi kaldırıldı
Eurostat’ın son açıkladığı asgari ücretin satın alma gücü listesinde Türkiye’nin güncel verisi yok.
Kurum, yılda iki kez asgari ücret verisi açıklıyor. İlki ocak; ikincisi ise temmuz ayı sonunda. Bu açıklamada her ülkede Euro bazında brüt asgari ücret ve asgari ücretin satın alma gücü verisi bulunuyor. Ancak Ocak 2022’deki açıklamada Türkiye’nin verisi yer almadığı gibi daha önceden duyurulan 2021 verileri de sistemden kaldırıldı. Sebep ise Türk lirasının hızla değer kaybetmesinden dolayı satın alma gücünün düşmesi. Eurostat Türkiye’de asgari ücretin satın alma gücünü tekrrar hesaplayacak ama geçen 6 ayda bile bu işlem tamamlanmadı.
Türkiye’ye dair en son bilgi 2020'ye ait
Temmuz 2022 itibariyle Eurostat veri setinde Türkiye’ye dair en son bilgi 2020 yılı ikinci yarısına ait. Buna göre 2020’nin ikinci yarısında Türkiye’nin değeri 825 PPS idi.Türkiye brüt asgari ücret sıralamasında üstlerde yer almamasına rağmen asgari ücretin satın alma gücü listesinde daha üstte kendine yer buluyordu.
Asgari ücrette Türkiye, sondan üçüncü
İşverene asgari ücret desteğinde istihdamı koruma şartı
Asgari ücret 'genel ücret' oluyor
Euro Bölgesi'nde rekor enflasyon
ABD enflasyon ihraç etmeye devam ediyor
Muhalefetten enflasyona tepki: TÜİK emeklinin memurun cebinden çalıyor
KKTC DE 2022 YILI İKİNCİ YARISI İÇİN ASGARİ ÜCRET NET 8600 TL OLMUŞ YANİ ÜLKEMİZDEKİ ASGARİ ÜCRETTEN 3100 YL DAHA FAZLA
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.