BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEn sıcak para nereye gitti?----

En sıcak para nereye gitti?

En sıcak para nereye gitti?
20 Şubat 2014 - 07:40 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Babacan'ın 3.9 milyar doların Türkiye'ye giriş yaptığını söylemesinden sonra bu paranın akıbeti merak edilir oldu

Ali Babacan’ın bahsettiği 3.9 milyar dolarlık yabancı girişi hisse senedi ve DIBS piyasasına yansımadı. Şimdi herkes yüksek faiz kararı sonrasında gelen ‘en sıcak’ paranın nereye park ettiğini merak ediyor.

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nun haberine göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hafta başında yatırımcıların Türkiye’ye duyduğu güvenin sürdüğünü belirtmiş ve eklemişti: “Uyguladığımız para politikasıyla birlikte kısa vadeli sermaye Türkiye’den uzak durdu. Artık yatırımcıların çoğu uzun vadeli yatırımcılar. 27 Ocak-13 Şubat arası Türkiye’ye 3.9 milyar dolar giriş oldu”

Babacan’ın bu açıklamaları bankacılar arasında tartışma konusu oldu. Zira Türkiye Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 1 Ocak -7 Şubat 2014 döneminde yabancılar 1.4 hazine bonosu ve 318 milyon dolarlık da hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Yani yabancılar Türkiye’deki pozisyonlarını küçülttü.

Yabancılar devlet iç borçlanma senetleri (DIBS) piyasasında 1 milyar 450 milyon liralık net satış gerçekleştirdi. Hisse senedi tarafından da alımdan ziyade satışı tercih etti.

Yabancılar toplam 318 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Bahsedilen dönemlerde toplam 204 milyon dolarlık alım yapan yabancılar buna karşın 522 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

Merkez’e mi yatırdılar?

Bankacılar gelen para konusunda iki farklı senaryo dile getiriyor. Bunlardan ilki yabancı yatırımcıların parayı Merkez Bankası’na gecelik borç vererek yüksek faize yatırdıkları. Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranlarının uluslararası getiri anlamda oldukça yüksek olduğuna işaret eden bankacılar, bu nedenle gelen paranın mevcut kalemlerde gözükmediğini ifade ediyor.

Bankalar döviz mi aldı?

İkinci senaryo ise gelen paranın aslında borç olduğu senaryosu. Adının açıklanmasını istemeyen bir bankacı, “Son dönemde mevduat hesaplarında TL’den dövize geçiş başladı. Bankalar kasasındaki dövizi müşteriye verdiği zaman çoğu zaman oluşan açığı kapatmak için yurtdışından borçlanır. Gelen paranın DIBS ve hisse senedi tarafında gözükmemesi de bu görüşü güçlendiriyor” yorumunu yaptı.

1.7 milyar $

Yabancı yatırımcıların 1 Ocak - 7 Şubat arasında gerçekleştirdiği net DIBS ve hisse senedi miktarı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)