BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEn karlı yatırım kereste oldu!----

En karlı yatırım kereste oldu!

En karlı yatırım kereste oldu!
24 Ağustos 2020 - 11:58 www.finansgundem.com

ABD'de salgın başlayınca kereste üreticileri üretimi kıstı. Karantinada insanlar, evlerini yenilemek için kerestelere akın edince ABD’de kereste fiyatları sene başından beri %104 yükseldi. Bu artış, altındaki yükselişin neredeyse dört katı!

ABD'de sene başından fiyatı en çok artan emtia kereste oldu! Financial Times'ta yer alan habere göre üreticiler, korona virüs salgını döneminde talebin düşeceğini hesap ederek üretimi kıstı. Ancak karantina sürecinde evlerinde kalan insanlar, evlerini genişletmek, yenilemek ya da hobi amaçlı tam anlamıyla keresteye akın etti.

ABD'de kereste fiyatları sene başından beri yaklaşık yüzde 104 artış gösterdi. Bu oran, altındaki yükselişin neredeyse dört katına yakın! 1000 destelik kereste fiyatı 828 dolara kadar yükseldi. Sadece geçen hafta fiyatlar yüzde 18 değer kazandı.

‘TARİHTEKİ EN ŞİDDETLİ TALEP DÖNEMİ'

Bir kereste komisyoncusu olan Robin Cross, “Bu, kereste tarihindeki en şiddetli talep dönemi. Salgın Kuzey Amerika'da yayılmaya başlayınca üretim azaltıldı. Stoklar ise salgın öncesi inşaat sektöründeki hareketlilik nedeniyle zaten azdı. Bu da fiyatlara yansıdı. Üreticiler, talep konusunda çok yanlış bir değerlendirme yaptı” dedi.

Kuzey Amerika'nın en büyük kereste üreticisi olan West Fraser'ın satış başkan yardımcısı Chris McIver konuyla ilgili olarak, “Salgın sırasında dışarı çıkamayan birçok insan evine yeni oda, yeni veranda gibi bölümler yapmaya karar verdi ve talepler patladı” ifadelerini kullandı.

KIRSAL BÖLGELERE GÖÇ EDENLERİN ETKİSİ

Karantina sonrası şehir hayatından kaçıp kırsal bölgelere göç edenlerin sayısı da oldukça fazla. Bu kişiler, ya aldıkları arazilerde kendilerine ağaçtan bir ev yaptı ya da satın aldıkları evlerde tadilata girişti. Düşük banka kredileri de buna eklenince, ABD'de kereste bulmak zora girdi.

Kereste kullanım ve üretim açısından dünyanın en çok üretilen malzemelerinden biri. Ancak düşük ticaret hacmiyle bu zamana kadar gerçek anlamda küresel bir pazar oluşmamıştı. ABD'deki kereste kıtlığı sonrası Rus ve Avrupalı üreticiler, bu ülkeye satış yapmaya başladı. Kanadalı üreticiler de Asya'ya olan satışları kesip kerestelerini sınır komşusu ABD'ye gönderiyor.

Ulusal Ev İnşaatçıları Birliği'nden geçen hafta yapılan açıklamada, kereste fiyatlarındaki artışın ABD konut piyasasının toparlanmasını engelleyecek kadar yükseldiği belirtildi.

ABD'de polis bir siyahı vurdu, eyalet karıştı

ABD bankacılık devinden dijital bankacılık hamlesi

Gram altın 460 lira seviyelerinde

Elektrik üretiminde kömür yerini rüzgar ve güneşe bırakıyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)