BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEMO: Elektrikte indirim tüketici için hayal oldu----

EMO: Elektrikte indirim tüketici için hayal oldu

EMO: Elektrikte indirim tüketici için hayal oldu
31 Mart 2021 - 17:40 www.finansgundem.com

Elektrik Mühendisleri Odası, elektrikte indirimin tüketici için hayal olduğunu belirtti.

Enerji Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yapılan açıklamada şöyle aktarıldı:
"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) Resmi Gazete`de 26 Mart 2021 tarihinde yayımlanan tarife tablolarına göre, değişik abone  grupları için uygulanan enerji bedelinde cüzi oranda indirime  gidilmiştir. Sanayi ve tarımsal sulama aboneleri için uygulanan enerji  bedelinde yüzde 0.1  ticarethane, mesken ve aydınlatma aboneleri için  de yüzde 0.2 oranında indirim yapılırken, şehit aileleri ve muharip  malul gaziler için indirim oranı yüzde 0.4 olmuştur. Ancak söz konusu  indirim dağıtım bedellerine yapılan yüzde 0.4 zamla yok edilirken, tüketicinin toplam ödeyeceği fatura değişmemiştir.

Öte yandan kamu toptan elektrik satış şirketi Elektrik Üretim A.Ş`nin (EÜAŞ) toptan satış fiyatlarında yüzde 17.5 indirim yapılarak, elektriğin birim fiyatı 20.5 Kr/kWh`ten 16.9 Kr/kWh`e düşürülmüştür. EÜAŞ toptan satış fiyatlarında artış söz konusu olduğunda tüketiciye zamlı olarak yansıyan tarifeler, indirimler söz konusu olduğunda nedense hiç etkilenmemiştir. EÜAŞ toptan satış fiyatlarında yapılan indirimler, yaygın salgın hastalığın yeniden yükselişe geçtiği böyle bir dönemde dahi tüketici faturalarına yansıtılmayarak, sadece şirketlere kaynak aktarmanın yolu olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Gerek toptan elektrik fiyatındaki indirim gerekse enerji bedelinde yapılan indirimin, elektrik üretim maliyetlerinin düştüğü anlamına  geldiği göz önüne alınırsa, bu düşüşlerin doğrudan tüketiciye yansıtılması gerekmektedir. Elektrik enerjisinin üretiminden tüketimine kadar geçen sürecin eğitimde, sağlıkta, ulaşımda olduğu gibi kamu hizmeti niteliği taşıdığı unutulmamalıdır."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)