BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEl-Erian neye hayret etti?----

El-Erian neye hayret etti?

El-Erian neye hayret etti?
09 Mart 2015 - 11:45 www.finansgundem.com

Ünlü fon yöneticis El-Erian, Cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerini hayretle karşıladı

Muhammed El-Erian, son ABD istihdam verilerine baktı ve durumu şu sözlerle özetledi: Vay be. ABD Hazine tahvilleri piyasası halen yaralarını sarıyor.

Cuma günü açıklanan ve beklenenden daha güçlü çıkan ABD istihdam verileri tahvillerin hızla düşmesine neden oldu ve Ocak ayında 2008'den bu yana görülen kazançların geri verilmesine neden oldu. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2015 yılının en yüksek seviyesine çıkarken, G7 ülkelerinin aynı vadeli tahvllerinin faizlerinin ortalaması ile arasındaki fark 118 baz puan ile altı yılın zirvesine ulaştı.

Bloomberg View'un köşe yazarı El-Erian ve Pacific Investment Management'tan (Pimco) Richard Clarida'nın her ikisi, istihdam verilerinin Fed'in faiz oranlarını 2015 yılında artıracağı beklentisini güçlendirdiğini söyledi. Tam tersi, deflasyonla mücadele için bugün tahvil alımlarına başlamayı planlayan Avrupa'da gerçekleşiyor.

Geçmişte Pimco'nun CEO'luğunu da yapan El-Erian, Bloomberg Television'da Betty Liu ve Olivia Sterns'e yaptığı değerlendirmede, "Bu diğer bir hayret verici istihdam verisi," dedi ve "Bu veriler, Fed'in Eylül toplantısına kadar ya da bu toplantıda, çok yavaş bir faiz artırımı dönemi başlatması konusunda daha rahat hissetmesini teşvik ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek, Tokyo saati ile 12:23'te, yüzde 2.23 seviyesinde kaldı. Şubat 2025'te vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 97 30/32 seviyesindeydi.

ABD'de tarım dışı istihdam geçen ay 295,000 artış gösterdi. Beklenti bu verinin 235,000 artması yönündeydi. İşsizlik oaranı ise yüzde 5.7'den yüzde 5.5'e indi.

"Fed'in Adımı"

Clarida, veriler sonrası Bloomberg Television'da Alix Steel ve Scarlet Fu'nun sunduğu "Street Smart" programına yaptığı değerlendirmede, "Bu veriler Fed'i oyuna daha erken sokacak," dedi. Clarida, Pimco'da merkez bankası ve ülke servet fonları müşterilerinden sorumlu birimini yönetiyor.

ABD Hazine tahvilleri bu şekilde tepki verdi;

*10 yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 2.26'ya kadar çıkarak 26 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
*Buna bağlı olarak gelen satışlar ile birlikte, Bloomberg ABD Hazine Tahvilleri Endeksi 2015 yılında yüzde 0.2 aşağıda.
*ABD 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ile G7 ülkelerinin 10 yıllıklarının Faiz ortalaması arasındaki fark  Temmuz 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Eylül ayında Pimco'dan ayrılarak Janus Capital Group'a geçen tahvil yatırımcısı Bill Gross, ABD Hazine tahvillerinin yanlış yönde gittiğini söyledi.

"En Büyük Fırsat"

Gross, 6 Mart'ta Tom Keene ve Mike McKee'nin sunduğu radyo pogramı "Bloomberg Surveillance"a yaptığı değerlendirmede, tahvil piyasasında "en büyük fırsatın", yatırımcıların Alman tahvillerine karşı ABD Hazine tahvili tutmak için aldıkları ekstra getiri olduğunu söyledi. Yüzde 0.39 faizli Alman tahvilleri ile birlikte, yatırımcılar ABD Hazine tahvilleri tutarak ekstra 184 baz puan kazanabilir. Bu son 25 yılın en yüksek seviyesini işaret ediyor.

Avrupa'da getiriler bu yıl, yatırımcıların bölge merkez bankasının tahvil alımına başlamasına hazırlanmaları ile birlikte düştü.

Gross, Fed'in halen Haziran ayında faiz artırımıan gidebileceğini, ancak ücretler ve enflasyonun halen düşük olduğunu ve bunun politika yapıcıları kademeli bir faiz artışına yönlendireceğini belirtti.

Gross, "Politika yapıcılar muhtemelen, yüzde 0 yakınındaki gösterge faizi, önümüzdeki birkaç yıl boyunca yüzde 2'nin üzerine çıakrtmayacak," dedi ve "Eğer bu olursa, ardından 10 yıllıklar bu seviyelerde cazip" şeklinde görüş bildirdi. Gross, yatırımcıların Hazine tahvillerine gelen son satış dalgasına fazla anlam yüklememeleri gerektiğini, zira bunun "aşırı bir hareket" olduğunu sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)