BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEl-Erian: İngiltere enflasyonu herkesi korkutmalı----

El-Erian: İngiltere enflasyonu herkesi korkutmalı

El-Erian: İngiltere enflasyonu herkesi korkutmalı
21 Haziran 2023 - 18:01 www.finansgundem.com

Gün içerisinde açıklanan enflasyon verileri İngiltere ekonomisi için şok etkisi yarattı. Ancak ünlü ekonomist Mohamed El-Erian bu tablodan herkesin dersler çıkarması gerektiğine dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Allianz Baş Ekonomisti Mohamed El-Erian Bloombeg’teki son yazısında çarşamba günü açıklanan İngiltere enflasyon göstergelerinin ‘endişe verici’ olduğunu söyledi. El-Erian son verilerin oluşturacağı etkilerin İngiltere’nin çok ötesinde olduğu konusunda uyardı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İngiltere’de mayıs ayı çekirdek enflasyonu yıllık bazda %7,1’e yükseldi. Bir önceki raporda ise yıllık enflasyon %6,8 seviyesindeydi. Piyasa beklentilerini aşan artış 1992’den bu yana en yüksek enflasyonu işaret etti.

Çarşamba günü açıklanan verilere göre, %8,7’lik manşet enflasyon İngiltere’yi G-20 ülkeleri arasındaki en yüksek fiyat artışı görülen ülke haline getiriyor. Tüketici fiyatlarındaki artış hizmet sektörü gibi daha kalıcı fiyatların olduğu bileşenlere de geçmeye başladı. Aylık devlet borçlanma oranlarının iki katına çıkmasıyla devlet borcunun GSYİH’ya oranı 1991’den bu yana ilk kez %100’e ulaştı.

El Erian tüm bunların oldukça endişe verici gelişmeler olduğuna dikkat çekiyor. Zira ülkede yüksek borçlanma maliyetleri hane halklarını, şirketleri ve hükümeti etkiliyor. Hayal kırıklığı yaratan büyüme rakamlarına eşlik eden yüksek enflasyon stagflasyon riskini büyütüyor. Ülkede mali eşitsizlik sorunu halihazırda çok fazla yükselmiş durumda.

Ünlü ekonomist bütün bu gelişmelerin İngiltere yönetimini daha zor bir dizi politikaya ittiğini de yazdı. Aynı zamanda Cambridge Üniversitesi Queens Collage Başkanı olan El-Erian İngiltere Merkez Bankası’nın ülkedeki mortgage piyasasında artan gerginliğe rağmen yarın için faizleri artırmaktan ve daha fazla faiz artışının yaklaşmakta olduğu sinyalini vermekten başka çaresi kalmadığının altını çizdi.

El-Erian enflasyonu hedef seviyesine düşürmek için sadece faiz artışlarının yetmeyeceği düşüncesinin güçlendiğini de belirtiyor. Ünlü ekonomiste göre, “arz tarafının yanıt verebilirliğini iyileştirmek, üretkenliği artırmak, kamu hizmetlerinin sağlanmasını iyileştirmek, güvenlik ağlarını güçlendirmek ve daha genel olarak çeviklik ve sağlamlık açısından daha güçlü bir kombinasyonu teşvik etmek” için çok daha fazlasının yapılması gerekiyor.

El-Erian burada belirtilen hedeflerin ekonominin çok ötesinde olduğuna dikkat çekti. Zira finansal istikrarı korumak ve eşitsizliğin kötüleşmesiyle ortaya çıkan sosyal yapının erozyonuyla mücadele etmek kritik önem arz ediyor. El-Erian kalıcı enflasyon nedeniyle satın alma gücü düşen ailelerin yaşadığı huzursuzluğa ve belirsizliğe işaret etti. Baş ekonomiste göre gelir güvencesi konusunda sorun yaşayan hane halklarının mental sağlığı da kilit öneme sahip.

Avustralya ve Kanada gibi merkez bankalarının kısa süreli duraklamanın ardından son toplantılarında yeniden Faiz artışı kararı almıştı. ABD Merkez Bankası yetkilileri de sürekli olarak yeni faiz artışı beklentileri paylaşıyor. El-Erian İngiltere enflasyon verilerinin tüm bu gelişmeleri takip ettiğine de dikkat çekti.

Ünlü ekonomist, “Bugünün İngiltere verileri, enflasyon savaşında geride kalmanın zaman içinde artan gerçek bir maliyet olduğunu herkese hatırlatıyor. Daha karmaşık sorunlara cevap vermek halihazırda zorken para politika yapımının güvenilirliğini aşındırıyor. Toplumsal refah üzerinde yaratılan zararsa, en yoksul kesimlerin özellikle sert bir şekilde etkilenmesiyle daha da güçleniyor” ifadelerine yer verdi.

İngiltere'de konut fiyatları artış gösterdi

 

İngiltere'de enflasyon beklentilerin üzerinde

 

Fed Başkanı Powell'dan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)