BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivEk MTV'de gerekçeli karar açıklandı----

Ek MTV'de gerekçeli karar açıklandı

Ek MTV'de gerekçeli karar açıklandı
06 Ekim 2023 - 11:17 www.finansgundem.com

Anayasa Mahkemesi, ek MTV'nin iptal isteminin reddedilmesine dair gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme, ölçülü olmak kaydıyla olağanüstü durumlarda ek vergi olabileceğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) iptali istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesinin ardından, gerekçeli kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında, ölçülü olmak kaydıyla olağanüstü durumlarda finansman sağlanması amacıyla ek vergi getirilebileceğini belirtti. 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan gerekçeli kararda, CHP milletvekilleri Özgür Özel, Burcu Köksal, Gökhan Günaydın ve 126 milletvekili tarafından yapılan iptal başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi, deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların hangi vergilendirme araçlarıyla giderileceğinin takdirinin yasama organına ait olduğunu belirterek, 2023 yılı için ek MTV alınması yolunda düzenleme yapılmasının gereklilik kriterini karşıladığını değerlendirdi.

NTV'de yer alan habere göre yüksek mahkeme, ek MTV'nin bir defalığına ödenmesinin öngörülmesinin ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasına katkı sağlayacağı gözetildiğinde kuralın bu meşru amaca ulaşma bakımından elverişli olduğunun anlaşıldığı görüşüne yer verdi.

AYM ayrıca, kişinin sahip olduğu taşıtın bir servet unsuru olarak mali gücünün göstergelerinden biri olduğunu, depremler nedeniyle oluşan maddi kayıpların büyüklüğü karşısında bu kayıpların giderilmesi sonucunda elde edilecek fayda ile araç sahiplerinin katlanacağı külfet arasında makul bir dengesizliğin bulunmadığını kaydetti.

Mahkeme, tüm hususlar gözetildiğinde MTV'nin toplumun tüm kesimlerini kapsayan yaygın bir vergi olduğu da dikkate alındığında kuralın mali güce göre vergilendirme, vergi yükünün adaletli dağılımı ve eşitlilik ilkeleri ile çelişmediği sonucuna varıldığını belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nden ek MTV kararı

 

Ek MTV için kritik gün yarın

 

Ek MTV'de hedeflenen tahsilatın yüzde 87’si gerçekleşti

 

Ek MTV iptal davasının ne zaman görüşüleceği belli oldu

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)