BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEğitim masrafları vergiden düşer mi----

Eğitim masrafları vergiden düşer mi

Eğitim masrafları vergiden düşer mi
08 Eylül 2014 - 06:25 www.finansgundem.com

Okul masraflarının verginin hesaplandığı gelirden düşebilmesinin şartları...

Okulların açılmasına bir hafta kala Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot, velilere hangi eğitim masraflarının hangi şartlarda verginin üzerinden hesaplandığı gelirden düşebildiğini yazdı. İşte o yazı:

Okul, kitap ve kırtasiye harcamaları ile okul servisi ve özel öğrenci yurtlarına yapılan ödemeler verginin üzerinden hesaplandığı gelirden düşülebiliyor. 

Ama memur ya da işçiyseniz, çocuğunuz devlet okuluna ya da vakıf üniversitesine gidiyorsa avantaj yok. 

2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılının kapılarını açmasına ve ilk zil sesinin çalmasına bir hafta kadar az bir süre kaldı. Okulların açılması, velilerin okul masraflarının da başlaması anlamına gliyor. Masraflar sadece defter, kitap ve kıyafet değil, okul servis ücreti ile bazı özel okullara ve vakıf üniversitelerine yapılan ödemeleri de kapsıyor. 

VERGİDEN DÜŞME

Hemen belirtelim; Vergiden düşme diye bi olay yok. Yıllardır bu deyim yanlış kullanılır. Okul masrafları vergiden değil, verginin üzerinden hesaplandığı gelirden düşülebiliyor. 
Çocukların okul masraflarına tanınan vergi avantajından yararlanabilmek, bazı koşullara bağlı.
Birincisi, kimin çocuğu olduğuna, 
İkincisi çocuğun yaşına, 
Üçüncüsü hangi okulda okuduğuna, dördüncüsü anne ya da babanın gelirine,
Beşincisi, yapıan harcamanın türüne ve kimlere ait olduğuna,
Altıncısı, çocuğun Türkiye'de okuyup okumadığına bağlı...
Çocuğunuz varsa ve okula ya da kursa gidiyorsa, aşağıda yazdıklarımızı okuyarak, durumunuzu değerlendirebilirsiniz.

KİMİN ÇOCUĞU KAÇ YAŞINDA?

Babası ya da annesi memur ya da işçi yani ücretli ise, çocuğun okul masrafları nedeniyle vergi avantajı yok. Bunlar, gelir vergisi beyannamesi vermedikleri için okul masraflarını gelirlerinden düşemiyorlar. Okul masraflarının gelirden düşülmesi bakımından, yıllık gelir vergisi beyannamesi veren, gerçek kişilere (konfeksiyoncu, bakkal, mobilyacı, lokantacı, inşaatçı, ayakkabıcı, yedek parçacı, avukat, doktor, mimar, kira geliri, kâr payı, temettü beyan edenlergibi kişilere) vergi avantajı var. (Gelir Vergisi Kanunu Md.89/2

HANGİ OKULA GİDİYOR?

Çocuğunuz devlet okuluna ya da vakıf üniversitelerine gidiyorsa, okula ödenen (örneğin vakıf üniversitelerine ödenen 30 bin lira) için vergi avantajı yok. 
Çocuk, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan; anaokulu, kreş, ilkokul, lise, dershane ve. yere gidiyorsa vergi avantajından yararlanılıyor. Yurt dışında okuyan çocuklar için (Kıbrıs dahil) vergi avantajı yok. Yani bu okullarda okuyanların okul parası dahil hiçbir masrafı, gider olarak indirilemiyor. 

Hangi harcamalar gelirden düşüyor?

GELİR veya kurumlar vergisi mükellefi olan; her türlü eğitim ve öğretim kurumlarına, anaokulu, kreş, derhane gibi yerlere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile üniversite hazırlık ve yabancı dil kurslarının giderleri, her türlü kitap (ders kitaı, hikaye, roman, bilimsel eser ve) ve kırtasiye harcamaları, okul servisi ve özel öğrenci yurtlarına yapılan ödemeler, beyan edilen gelirden indirilebiliyor. İndirilebilecek eğitim harcamasının; mükellefe, eşine ve 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını tamamlamamış çocuklarına ait olması gerekiyor. “Eş” deyimi ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder. (Bkz. 23.10.2012 Tarih ve 2012/7 sayılı Gelir Vergisi K.sirküleri).

VERGİ AVANTAJI NE KADAR?

GELİR vergisi mükellefleri, eğitim harcamalarının tamamını, yıllık beyanname ile beyan edeceklei “Yüzde 10’u aşmamak koşuluyla” indirim konusu yapabilir. Örneğin 120 bin TL gelir beyan eden ve çocuğu için 14 bin TL eğitim harcaması yapan konfeksiyoncu, bunun 12 bin TL’sini indirebiliyor. “Vergi avantajı” bu uygulamadan, işçi ve memurların yararlandırılmayışı ciddi bir eksiklik. 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)