BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaECB'nin faiz indirimine Fed'den önce başlaması bekleniyor----

ECB'nin faiz indirimine Fed'den önce başlaması bekleniyor

ECB'nin faiz indirimine Fed'den önce başlaması bekleniyor
22 Nisan 2024 - 16:22 www.finansgundem.com

Ekonomistlerin çoğuna göre, Avrupa Merkez Bankası mevduat faizini Haziran ayında, Fed'den üç ay önce düşürecek ve ardından bu yıl iki kez daha indirecek.

15-22 Nisan tarihleri arasında Reuters tarafından yapılan ankete katılan 97 ekonomistin 91'i gibi büyük bir çoğunluğu, ECB'nin piyasa fiyatlamasına paralel olarak Haziran ayında şu anda %4,00 olan mevduat faizini %3,75'e indirmesini bekliyor.

Rabobank'ın kıdemli makro stratejisti Bas van Geffen. "Haziran ayı bir kesinti döngüsünün başlangıç noktası gibi görünüyor... Sadece önümüzdeki ayın ortasında açıklanacak toplu ücret verilerinde yaşanacak büyük bir hayal kırıklığı Haziran ayındaki kesintiyi rayından çıkarabilir ki bu da çok düşük bir ihtimal. Bu biraz da ne kadar gevşeme yapabileceklerine dair bir his çünkü hala bazı yukarı yönlü enflasyon riskleri var ve bu riskler özellikle artıyor" dedi.

Enflasyon mart ayında %2,4'e gerilemiş olsa da, petrol fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesi ve ücretlerdeki artış ilerlemeyi sekteye uğratabilir. Ankete göre, enflasyon 2025'in üçüncü çeyreğine kadar merkez bankasının %2'lik hedefine yavaşlamayacak.

ING'nin küresel makro başkanı Carsten Brzeski, "Lagarde ECB'nin bağımsız olduğunu söylerken teknik olarak haklı, ancak ECB ABD'de olanları görmezden gelemez. Son piyasa gelişmeleri, petrol fiyatlarının yeniden yükselmesi ve para biriminin zayıflamasıyla birlikte, arka arkaya faiz indirimi fikrinin çok düşük bir ihtimal haline geldiğini söyleyebilirim. Dolayısıyla ECB'nin tam olarak Lagarde'ın söylediği şeyi yapacağını düşünüyorum - son derece veriye bağımlı olacak." dedi.

Merkez Bankası, 97 ekonomistin yarısından biraz fazlasına, yani 52'sine göre haziran ayından sonra bu yıl iki kez daha mevduat faizini indirecek. Yedi ekonomist 2024 yılında toplam 50 baz puanlık faiz indirimi beklerken, 38'i 100 baz puan veya daha fazla indirim öngördü.

Mart ayında yapılan bir ankette, 77 ekonomistin 39'u gibi küçük bir çoğunluğu toplam 100 baz puan veya daha fazla indirim bekliyordu.

Deutsche Bank'ın baş Avrupa ekonomisti Mark Wall, "Son birkaç aydır ECB'ye yönelik daha agresif ve güvercin bir çağrıdan kademeli olarak geri adım atmak zorunda kaldık. Ekonomi beklediğimizden biraz daha sağlam ve enflasyon biraz daha yapışkan oldu" dedi.

BlackRock: ECB'nin Faiz indirimine Fed'den önce başlaması ihtimali var

BlackRock makro kredi araştırmaları başkanı Amanda Lynam ve makro kredi araştırmaları stratejisti Dominique Bly, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimlerine ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) daha erken başlayabileceğini söylediler.

Analistler, ABD'nin dirençli ekonomik büyümesi ve yapışkan enflasyonunun Fed'in faiz indirimlerine başlamasını ECB'nin başlaması beklenen Haziran ayından sonraya erteleyebileceğini ifade ettiler.

Analistlyer, "Fed'in gevşeme döngüsüne 2024'ün ikinci yarısında başlamasını beklerken, bu (nispeten geniş) zaman dilimine ilişkin riskleri artık daha erken bir tarihe kaymış olarak görmüyoruz. Aksine, artık onları daha dengeli olarak görüyoruz" ifadelerini kullandılar.

ECB'nin faiz indirmesi Fransa'ya yarayacak

 

Rehn ECB'nin faiz indirimi için Haziranı işaret etti

 

ECB üyesi Knot, yıl içinde üç kez faiz indirimi bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)