BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkECB’den bankalara şok uyarı----

ECB’den bankalara şok uyarı

ECB’den bankalara şok uyarı
13 Şubat 2024 - 17:25 www.finansgundem.com

ECB’nin mali denetim şefi bankaların jeopolitik sorunlar ve iklim değişikliği etkilerine karşı bağışıklığı olmadığını söyledi. 1 Ocak’ta göreve gelen başkan ilk açıklamasında bankalar üzerindeki denetimlerin sertleşeceği uyarısında bulundu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Euro Bölgesi'nin en üst düzey bankacılık denetçisi, bankaların jeopolitik kargaşalar, iklim değişikliği ve son zamanlardaki yükselen kârları tüketebilecek diğer yapısal değişimlerin sonuçlarına karşı "bağışık olmayacakları" konusunda uyardı.

Financial Times’ın haberine göre, Claudia Buch, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) denetim kolunun başkanı olarak yaptığı ilk konuşmada, küresel finansa hakim olan "yüksek belirsizlik" ortamına dikkat çekti. Buch, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ve yüksek enflasyondan iklim değişikliğine kadar bir dizi endişeye atıfta bulundu.

Almanya merkez bankasının eski başkan yardımcısı, "Avrupa bankaları, hem kendi dayanıklılıkları hem de son şokların etkisini hafifleten önemli mali ve parasal destek sayesinde son fırtınaları atlatabildi" dedi.

"Ancak, uzun vadede, bankalar risklere ve beklenmedik olaylara karşı bağışık olmayacak" uyarısında bulunan Buch, Küresel Finans Krizi sonrası Euro Bölgesi’nin bankacılık denetimine tutarlılık getirmek için kurulan 10 yıllık kurumda bir "adaptasyon" dönemi için düğmeye bastıklarını açıkladı.

Buch, 1 Ocak'ta ECB'nin Tek Denetim Mekanizması'nın (SSM) üçüncü başkanı oldu. FT haberine göre, SSM Başkanı geçen yaz verdiği bir röportajda, denetçilerin daha "eleştirel bir zihniyet" benimsemeleri gerektiğini söylemişti ve AB'nin denetçilerinin fazla gevşek olduğu konusunda uyarmıştı.

Buch, pazartesi günü Brüksel'de düzenlenen bir etkinlikte, "Kayıtsızlık bir seçenek değil" dedi. Credit Suisse'in geçen mart ayında UBS tarafından devralınmasını hatırlattı. İsviçre bankasının batışı finansal krizden bu yana ilk kez sistemik büyüklükteki bir bankanın iflası niteliğindeydi. Orta ölçekli ABD bankalarından oluşan bir grup yerel banka da geçen yıl mevduat sahiplerinin fonlarını benzeri görülmemiş bir hızla çekmesinin ardından iflas etmişti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre fonların hızla çekilmesinde internet bankacılığının para çekme işlemlerini kolay ve hızlı hale getirmesinin de etkileri bulunuyor.

SSM Başkanı, "Bugünün manşetlerine hakim olan sorunların çoğu on yıl önce düşünülemezdi. Bu tablo, bankaların yalnızca ortaya çıkan risklere yanıt verme ihtiyacının değil, aynı zamanda bunları öngörme ihtiyacının da altını çiziyor” ifadelerine yer verdi.

ECB, yeni dönemde geleneksel modelleri olan "senaryoların kullanımı, veri ve ölçüm iyileştirmeleri ve banka düzeyinde ve makro düzeyde analizler arasındaki yakın etkileşim" konularındaki denetimlerini sürdürecek. Ancak SSM dikkatini söz konusu "yeni risklere" de odaklayacak. Bankalar ana şubeleri yerine akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla büyüdüğü bir dünya için politikalar tasarlamaya çalışırken, denetim kurumları ise bankaların fonlama planları hakkında "hedefli incelemeler" yürütüyor olacak.

SSM açıklamasında ECB'nin doğrudan denetlediği 109 büyük ve önemli Euro Bölgesi borç vereni için bir "siber dayanıklılık stres testi" hazırlandığı da belirtildi.

Buch ECB'nin genel olarak denetime yaklaşımı hakkında "Güvenlik açıklarını ve yetersiz risk yönetimlerini belirledikten sonra harekete geçmemiz gerekiyor" dedi. Yönetişim ve risk yönetimi denetimlerinin genellikle tehlikeleri gösterme konusunda finansal göstergelerden daha iyi bir araç olduğunu belirten Buch ve finansal göstergelerin çöküşün son anına kadar iyi durumda kalabileceğine dikkat çekti.

Buch, "Bu nedenle bankaların iç yönetişim mekanizmalarına ve iş modellerinin uzun vadeli sürdürülebilirliğine çok dikkat ediyoruz" dedi ve geçen yıl yerel Amerikan bankalarının çöküşünü yönetim ve denetim başarısızlıklarına bağlayan küresel düzenleyicilerin açıklamalarını yineledi.

Buch ayrıca, finans sistemi ile ekonominin geri kalanı arasındaki servet gerilimine de dikkat çekti ve SSM'nin Euro Bölgesi tüketicilerinin sesini duyduğunu ima etti verdi.

SSM Başkanı, "Birçok insan artan borçlanma maliyetleri ve mali sıkıntıdan endişe duyuyor. Aynı zamanda bankaların son derece kârlı olduğunu görüyorlar. Bu adaletsizlik duygularına yol açabilir. Bu nedenle, bankaların dirençli kalmalarını, aşırı risk almamalarını ve stres zamanlarında da dirençli kalmalarını sağlamak için ihtiyatlı denetçiler olarak rolümüzü açıklamamız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

AB'den nadas kurallarına düzenleme

 

AP'den yapay zekaya katı kurallar getirecek yeni yasaya onay

 

BoE Başkanı Bailey: İngiltere'nin için sığ resesyona girmesi önemsiz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)