BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkECB Yunanistan’a güç gösterisi yapıyor----

ECB Yunanistan’a güç gösterisi yapıyor

ECB Yunanistan’a güç gösterisi yapıyor
05 Şubat 2015 - 12:05 www.finansgundem.com

Finans kuruluşları analistleri Avrupa Merkez Bankası’nın dünkü sert çıkışını yorumladı.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Financial Times’ta bugün yer alan analizde, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) dün ani bir kararla  fonlama karşılığında Yunan tahvillerini teminat olarak  kabul etme uygulamasına son vermesinin ardından  finans kuruluşlarından analistlerin görüşlerine yer verilerek “ECB Yunanistan’a güç gösterisinde bulunuyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

Analizde, Yunan Başbakanı Tsipras’ın kararlı AB yetkililerini ikna edemediği ve ECB’nin dün aldığı Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmeme kararının da AB yetkililerinin Yunanlılara karşı müzakerelerde daha sert bir tutum takınacağının işareti olduğu belirtiliyor.

Analistler ve stratejistlerin ECB’nin Şubat’ta Yunan bankalarının likidite ihtiyacı doğunca etkisini göstermesi beklenen  sert tutumuna şaşırdıkları  da ifade ediliyor.
IG Grubu tarafından yayınlanan notta karar sonrası yatırımcıların euro’yu agresif bir şekilde sattıkları belirtiliyor ve şu yoruma yer veriliyor:

“Bu karar ECB’nin asıl niyetini gösteriyor ve AB yetkililerinin tüm kartları ellerinde tuttuklarını etkili bir şekilde gösteriyor. Tsipras seçimleri sert tutumuyla kazandı ancak hükümetine Troyka tarafından emir veriliyor ve bir şeyler vermek zorunda aksi halde önemli bir başkaldırı doğabilir.”

Citi stratejistleri ise bu kararın uyarı niteliği taşıdığını ve önemli olduğunu belirterek ekliyor:
“ Piyasalar bu kararı Yunan Maliye Bakanı Varoufakis ile ECB Başkanı Draghi’nin Yunan kurtarma programına ilişkin bugünkü buluşmalarına ilişkin bir işaret olarak algılıyor ve ECB’nin toplantı sonrası tutumunu değiştirmesini toplantının iyi gitmediği şeklinde yorumluyor. Bu açıklama Yunan tahvillerinin spread’lerini genişletirken  Avrupa varlıklarındaki riski de arttıracak.”

 RBS analistleri ise şu yorumda bulunuyor:
“Bu karar mevduat kaçışını arttırabilir ve Tsipras ile Yunanistan’ın kreditör devletleri arasındaki müzakere çapraz ateşinde sembolik bir uyarı ateşi olarak görünüyor.”

Brown Brothers Harriman Küresel Para Birimleri Bölümü Başkanı Marc Chandler ,ise bu hareketi ECB tarafından gerginliğin arttırılması olarak tanımlıyor ve ekliyor:
“Şimdi ECB sert oynamaya başladı ve piyasalar daha fazla risk algılıyor. Yatırımcılar şimdi kârımı alıp kenara çekileyim ve daha net bir resim görene kadar bekleyeyim diye düşünüyor.” 
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)