BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünyanın sekizinci kıtasının varlığı kanıtlandı----

Dünyanın sekizinci kıtasının varlığı kanıtlandı

Dünyanın sekizinci kıtasının varlığı kanıtlandı
02 Ekim 2023 - 11:57 www.finansgundem.com

Dünyanın sekizinci kıtası olarak da adlandırılan Zelandiya kıtasının varlığı 375 yıl sonra kanıtladı.

Bilim insanları, yeni araştırmalar sayesinde dünyanın sekizinci kıtası olarak da adlandırılan Zelandiya kıtasınının varlığını tam olarak kanıtladı.

Hollandalı kaşif Abel Tasman ‘Büyük Güney Kıtası’ adlı kıtayı bulmak için 1642 yılında keşiflere başlamış fakat onun yerine çok daha küçük alana sahip olan Yeni Zelanda’yı bulmuştu. Asıl kıtanın ise çok büyük bir kısmının okyanusların altına gömüldüğü düşünülüyor.

Avusturya’nın yarısı büyüklüğünde

Uzmanlar yaklaşık olarak 5 milyon metrekare alana sahip kıtanın, 500 milyon yıl önce Batı Antartika ve Doğu Avusturalya’nın büyük bölümünü kapsayan Gondwana adlı ‘süper kıtanın’ parçası olduğunu duyurdu. Zelandiya kıtasının yaklaşık olarak Avusturya’nın yarısı büyüklüğünde olduğu bilgisi de paylaşıldı.

Daha önce Kaşif Tasman, büyük kıtaya ulaşamasa da Yeni Zelanda yerlileri Maoriler ile tanışarak doğudaki büyük kara parçasının varlığı hakkında bilgi toplamaya devam etmişti. Yüzde 94'ü suyun altında olduğu için ilk bakışta görünmez olan kıtaya, Yeni Zelanda yerlileri, Mahorilerin dilinde ‘Māui'nin tepeleri, vadileri ve düzlükleri’ anlamına gelen Te Riu-a-Māui ismini vermişti.

Suyun yaklaşık 2 kilometre altında

Ayrıca bugüne kadar Zelandiya kıtasının sadece güney kısmı haritalanmıştı. Jeologlar kıtanın başından beri göz önünde olduğu ancak 2017 yılında keşfedildiğini, yeni araştırmalarla ise tam olarak kanıtlandığı belirtiliyor. Araştırmalar bu devasa kıtanın suyun yaklaşık 2 kilometre altında olduğunu vurgularken, kıtanın suyun üstünde kalan bölümleri ise Yeni Zelanda adaları, Fransa'ya bağlı Yeni Kaledonya, Lord Howe Adası ve doğusundaki volkanik Ball's Pyramid adaları olarak açıklanıyor.
Hala tam olarak nedeni anlaşılmasa da, Zelandiya kıtasının 80 ila 105 milyon yıl önce kıta olan Gondwana’dan kopmuş olduğu düşünülüyor.

3 bin haneye 5.5 milyon euroluk gürültü kirliliği tazminatı

 

Musk, Zelenskiy'i tiye aldı

 

Merdiven çıkmak kalp hastalığı riskini ciddi ölçüde azaltıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)