BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünyanın en kötü kokan meyvesi 'durian'a talep patlaması----

Dünyanın en kötü kokan meyvesi 'durian'a talep patlaması

Dünyanın en kötü kokan meyvesi 'durian'a talep patlaması
15 Eylül 2023 - 16:12 www.finansgundem.com

Küresel trendleri tersine çeviren durian talebi, Çin’deki meyve çılgınlığının öncülüğünde yıllık bazda %400 arttı. “Meyvelerin kralı” Çin’de kilo başına 10 dolardan fazla bir tutarla satılıyor.

Durian, dış kabuğundaki koku nedeniyle dünyanın en kötü kokan meyvesi olarak biliniyor. Ancak özellikle Uzak Doğu'da 'meyvelerin kralı' olarak da adlandırılıyor. Görünüşe göre durian talebinde büyük bir artış var.

HSBC’ye göre durian meyvesine olan küresel talep, büyük ölçüde Çin’de meyveye yönelik 'çılgınlığın' etkisiyle yıllık bazda %400 arttı. Banka, son iki yılda Çin’in 6 milyar dolar değerinde durian ithal ettiğini ve bunun küresel talebin %91′ini oluşturduğunu bildiriyor.

CNBC'ye göre “Durian patlaması” büyük ölçüde Çin’de yoğunlaşıyor; burada tüketiciler onu sadece bir meyve olarak değil, aynı zamanda verenin zenginliğini sergileyen bir hediye olarak da görüyor. Çin’de, nişan sırasında arkadaşlara ve akrabalara verilen geleneksel hediyelere durian dahil etmek daha yaygın hale gelmiş.

Tayland tek başına 10 uluslu Güneydoğu Asya bloğundaki toplam durian ihracatının %99′unu oluşturuyor.

“Meyvelerin kralı” Çin’de kilo başına 10 dolardan fazla bir tutarla satılıyor. Güneydoğu Asya ülkelerinde ise kilo başına ortalama 6 dolar.

Durian (Durio zibethinus)

Bitki biliminde "Durio zibethinus" olarak adlandırılan ve Güneydoğu Asya bölgesinde ağaçlarda yetişen durian bölgede meyvelerin kralı olarak adlandırılıyor. Bazı bölgelerde "cennet ve cehennem meyvesi" olarak da biliniyor. Duriana "cennet ve cehennem meyvesi" denmesinin sebebi, dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehenneme, lezzeti ve faydalarıyla da cennete benzetilmesinden kaynaklanıyor.

Anavatanı Malezya'nın Borneo Adası olan bu meyve dikenli kabuk yapısına sahip. Ortalama uzunluğu 30 santim, ağırlığı 3 kilogram. Durianın yenebilen kısmı içindeki büyük çekirdeklerin üzerindeki akışkan püreden oluşuyor. Ağır kokusundan dolayı bölgede genellikle uçaklara, otellere ve metrolara sokulması yasak. 

Meyve kokusu uçağa iniş yaptırdı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)