BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünyanın en büyük varlık fonları açıklandı----

Dünyanın en büyük varlık fonları açıklandı

Dünyanın en büyük varlık fonları açıklandı
17 Ekim 2023 - 14:36 www.finansgundem.com

Global SWF, 2023 Küresel Varlık Fonları raporuna göre dünyanın en büyük varlık fonu sıralamasında ilk sırada Çin yer alırken Türkiye Varlık Fonu 48. sırada yer aldı.

Devlet Varlık Fonlarına ve Kamu Emeklilik Fonlarına ilişkin bilgileri derleyen veri platformu Global SWF, 2023 Küresel Varlık Fonları raporunu açıkladı.

Raporda dünyanın en büyük varlık fonları da sıralandı. Rapora göre dünyanın en büyük varlık fonu 1,3 trilyon dolarlık değeri ile Çin Varlık Fonu olurken, onu 1,14 trilyon dolarlık değeri ile Norveç Varlık Fonu ve 993 milyar dolarlık değeri ile Birleşik Arap Emirliklerine ait Abu Dhabi Varlık Fonu takip etti. Türkiye Varlık Fonu ise 22 milyar dolarlık değeri ile 48. sırada yer aldı.

ENFLASYON GÖRÜLMEMİŞ SEVİYELERDE

2022 yılının kamu sermayeli yatırımcılar için yakın tarihin en zor yıllarından biri olduğu belirtilen raporda, Rusya-Ukrayna savaşının petrol fiyatlarını artırarak enflasyon oranlarını 40 yıldır görülmemiş seviyelere çıkardığı ifade edildi.

Raporda “Merkez bankaları enflasyonist baskıları azaltmaya çalışarak faiz oranlarını artırdı. Yıl, bazılarının kripto para çılgınlığının patlaması olarak adlandırabileceği bir olayla sona erdi. Bu, Kovid 19’dan hızla toparlanan boğa piyasalarının sonunu temsil ediyordu ve çoğu analist 2023’te bir resesyonun muhtemel olduğu konusunda hemfikir” ifadeleri yer aldı.

1TRİLYON DOLARLIK KAYIP

Sözcü'de yer alan habere göre, 2022’nin ülke varlık fonlarının değer kaybettiği ilk yıl olduğu hatırlatılan raporda, düşüşün toplam 1 trilyon dolar olduğunu tahmin edildi. Kamu Emeklilik Fonları’nın varlıklarının ise yaklaşık 1,3 trilyon dolar düştüğü aktarıldı.

Raporda, “2022’nin en büyük zorluğu, tahvil ve hisse senetlerinde 50 yıldır görülmeyen eş zamanlı ve önemli düzeltmelerin yaşanmasıydı. Bu ABD’ye özgü bir olay olmayıp tüm dünyada görüldü” ifadeleri yer aldı.

2022’de devlete ait yatırımcıların önceki yıla oranla daha az anlaşmaya daha fazla sermaye aktardığı belirtilirken varlık fonlarının 427 işlemde 152,5 milyar dolar yatırım yaptığı bu rakamın önceki yıla göre yüzde 38 daha fazla olduğu aktarıldı.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)