BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünya nüfusu 2050'ye dek yüzde 20-30 artacak----

Dünya nüfusu 2050'ye dek yüzde 20-30 artacak

Dünya nüfusu 2050'ye dek yüzde 20-30 artacak
10 Temmuz 2022 - 11:44 www.finansgundem.com

2050'de dünya nüfusunun yüzde 20 ila 30 artması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Nüfus Fonu (UNFPA) verilerine göre küresel nüfus artış hızı gelecek on yıllarda düşmeye devam edecek olsa da 2050'de dünya nüfusu yüzde 20 ila 30 artacak.

Dünya nüfusunun 1 milyara ulaşması yüz binlerce yıl sürdü ve sonrasında yaklaşık 200 senede 7 kat arttı. 2011'de de dünya nüfusu 7 milyara ulaştı ve her geçen gün yükseliyor. Bu çarpıcı artışın sebepleri olarak, büyük ölçüde üreme çağına ulaşan insan sayısının artması, doğurganlık oranlarındaki büyük değişiklikler, artan kentleşme ve hızlanan göç gibi faktörler gösteriliyor.

Tüm bu artan nüfusun ve dengesiz dağılımın, gelecek nesiller için geniş kapsamlı etkileri olacağı söyeniyor.

Nüfus artış hızı düşecek, nüfus artacak

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı'nın 2021'de yayımladığı rapora göre küresel nüfus artış hızı gelecek on yıllarda düşmeye devam edecek olsa da dünya nüfusunun 2050'de 2020'ye göre yüzde 20 ila 30 arasında daha fazla olacağı düşünülüyor. Buna göre "düşük gelirli ülke" kategorisindekilerin toplam nüfuslarının bugüne kıyasla 2 katına çıkacağı öngörülüyor.

Raporda, nüfus eğilimlerine ilişkin doğru bilgilere ve gelecekteki değişikliklere ilişkin güvenilir tahminlere sahip olmak, politika oluşturmak ve bunları uygulamak üzere ülkeler için bir yol haritasının gerekli olacağı vurgulanıyor.

2050'de genç nüfusun 3'te biri Afrika'da olacak

UNFPA'ya göre, 1950'de dünya nüfusu yaklaşık 2,6 milyar kişiydi, 2011'de de 7 milyara ulaştı. Dünyada yaklaşık 1,8 milyar insan 10 ila 24 yaşları aralığında bulunuyor.

2050'ye kadar Afrika kıtasının, dünyadaki tüm gençlerin (15-24) üçte birine ev sahipliği yapacağı tahmin ediliyor.

Aynı kaynağa göre tarihte ilk kez, ülkelerin ortalama yaşlarında ve nüfusların doğurganlık oranlarında aşırı çeşitlilik gözlemleniyor. Giderek artan sayıda ülkelerin nüfusu yaşlanıyor.

Çatışmalar ve iklim değişikliğinin etkisi

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı kadın başına doğum sayısının 2,1'in altında kaldığı ülkelerde yaşarken; diğer ülkelerde çok büyük genç nüfus var ve hızla büyümeye devam ediyor.

Sahra altı Afrika ülkelerinde toplam nüfusun yarısını 19 yaş altındaki bireyler oluşturuyor. Buna karşılık Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerindeki nüfusun yarısını 42 yaş sınırının altındakiler oluşturuyor.

UNFPA'ın paylaştığı bilgilere göre çatışma ve iklim değişikliği kaynaklı olarak son yıllarda insanlar daha fazla göç ve hareket halinde bulunuyor.

'Fırsat eşitliği artırılmalı' çağrısı

Bu alanda yaptığı çalışmaları periyodik olarak yayımlayan UNFPA, artan nüfusun yarattığı sorunlarının bertaraf edilmesi için bazı çözüm önerileri sunuyor. Buna göre sayıların da ötesinde insanlık için fırsatlara eşit şeklide erişimin önemli olduğunun altını çiziyor.

Ülkelerin bünyelerindeki insan sermayesine yatırım yapmaları ve geleneksel olarak toplumda yer alan dezavantajlı bireyler de dahil olmak üzere tüm insanların potansiyelini kullanmaları için önlerindeki engelleri kaldırmaları tavsiye ediliyor.

Bu şekilde demografik dengenin sağlanabileceği ve büyük sorunlarla yüzleşen geniş nüfus kitlelerinde azalma görülebileceği kaydediliyor.

2022 mesajı

UNFPA'ın "Dünya Nüfus Günü" için yayımladığı mesajda, şunlar kaydedildi:

Dünya Nüfus Günü, insanlığın ilerlemesini kutlamak için bir an sunuyor. Dünyamız, zorluklarına rağmen tarihin herhangi bir noktasında olduğundan daha yüksek oranda insanın eğitim aldığı ve daha sağlıklı hayatlar yaşadığı bir dünyadır. Toplumların, kendi insanına, onların haklarına ve seçimlerine yatırım yapmasının, herkesin istediği ve hak ettiği refah ve barışa giden yol olduğunu defalarca kanıtlandı. İnsanlar çözümdür, sorun değil. UNFPA'da demografik değişiklikleri ölçmeyi ve öngörmeyi savunuyoruz. Her ülke, farklı nüfus gruplarının ihtiyaçlarını karşılamak ve bireylerin tam potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamak için ihtiyaç duyduğu bilgilere sahip olmalıdır.

Dünya nüfusunun 5 milyara ulaştığı 11 Temmuz 1987'den beri 11 Temmuz her yıl BM Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından "Dünya Nüfus Günü" olarak kutlanıyor. 

Dünya nüfusunun yüzde 10'u açlık sorunu yaşıyor

 

Türkiye, dünya nüfusunun yüzde 1,1'ini oluşturdu

 

Yunanistan nüfusu yaşlanıyor ve azalıyor

 

İspanya nüfusu art arda 6 yıldır artıyor

 

Kritik tarih 2040: Türkiye'nin nüfusu yaşlanıyor!

 

Çin nüfusunun azalmaya başlaması ne anlama geliyor?

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.11 Temmuz 2022 18:16

    100 M2 ÜZERİ KONUT YAPIMINA İZİN VERİLMEMELİ KİRALIK KONUT GELİRE GÖRE BELEDİYELERDEN KİRALANMALI KİRALIK KONUT KİŞİNİN/AİLESİNİN İŞYERİNE YAKIN OLMALI