BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünya ekonomisini neler tehdit ediyor----

Dünya ekonomisini neler tehdit ediyor

Dünya ekonomisini neler tehdit ediyor
19 Ocak 2018 - 07:45 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Dünya Bankası'nın yayımladığı ‘Global Economic Prospects’i değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Dünya Bankası’nın en son yayımladığı ‘Global Economic Prospects’ adlı rapounda dünya ekonomisinin mevcut gidişatı gündeme getirilmekte.

Piyasa fiyatlarıyla yapılan hesaplamalarda 2017 yılında global büyüme yüzde 3 olarak gözükmekte idi.

2018 yılı için ise global büyüme yüzde 3.1 olacak deniyor.

Her zaman olduğu gibi Asya en güçlü ve en çok büyüyen ekonomi. Ama diğer bölgelerde büyüme pek cesaret verici değil. Mal ihracatı yapan gelişen ve de kalkınan ekonomiler 2017 yılında yüzde 1.8 büyümüşken, şimdi 2018’de yüzde 2.7 büyüyecek gibi duruyor.

İyi haber global şartların büyümeye uygun olması. Emtia fiyatları artmış bulunuyor. Ticaret ise toparlanmakta, çünkü yatırım kuvvetli. Ancak geçen yıl dünya ticareti yüzde 4.3 büyümüştü, bu yıl ise sadece yüzde 4 civarında büyüyecek.

Raporun doğru şekilde dikkati çektiği gibi, finansal baskı, artan korumacılık, ve de jeopolitik gerilim gelişen ve kalkınan ekonomileri tehdit etmekte. Gelişen ekonomilerin en büyükleri dış gelişmelere uyabilecek durumda, Çin ve Hindistan ise dış gelişmelerin çıkardığı sorunlara uymuyorlar. Ama Brezilya ve de Rusya gibi büyük ve gelişen ekonomiler, bir kriz daha gerçekleşirse, oldukça büyük sorun yaşarlar. Bu ülkeler dinamizm artışını geliştirmek zorundalar. Dünya Bankası’nın raporu bunu vurgulamakta.

Gelişen ve kalkınan ülkeler gelişmiş yüksek gelir ülkelerinden daha fazla büyüme ihtiyacı içindeler. Gelişmiş ülkelerin prodüktivite düzeyine de yaklaşmak zorundalar.

Ancak, gelişen ve de kalkınan ülkelerin büyüme potansiyali de yavaşlamakta. Dünya Bankası’na göre, yapılan tahminler 2018-2027 arasında gelişen ve kalkınan ekonomilerin büyüme potansiyelinin ortalama yüzde 4.3 civarında olduğunu gösteriyor. Bu 2013-2027 arasındaki ortalamadan yüzde 0.5 daha küçük bir sayı ve de 10 yıl evvelki büyümeden de yüzde 0.9 daha düşük!

İlginç olan bu ülkelerde de, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, yavaşlama yaşanmakta. Yavaşlama insanların yaşlanmasından kaynaklanıyor. Yavaş yatırım ve total faktör prodüktivitesi azalması da, bu ülkelerdeki potansiyel büyümeyi yavaşlatıyor. Bu da yatırımı azaltıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)