BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya Bankası, Türkiye için krediyi onayladı----

Dünya Bankası, Türkiye için krediyi onayladı

Dünya Bankası, Türkiye için krediyi onayladı
27 Haziran 2013 - 15:40 www.finansgundem.com

Dünya Bankası, Türkiye'deki KOBİ'ler için 300 milyon dolarlık krediyi onayladı

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, bugün Türkiye'ye yönelik Üçüncü Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için Finansmana Erişim Projesi için 300 milyon ABD Doları tutarında bir krediyi onayladı. Projenin temel kalkınma amacı Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin özellikle kira finansmanı yoluyla olmak üzere orta ve uzun vadeli finansmana erişimlerini yaygınlaştırmak ve derinleştirmektir. 
Üçüncü Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için Finansmana Erişim Projesi, borçlu sıfatıyla Ziraat Bankası tarafından uygulanacaktır. Türkiye Hükümeti'nin garantör olduğu kredi ile Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelere orta ve uzun vadeli finansman sağlanacaktır. Ziraat Bankası'nın toptancı banka işlevini göreceği kredi, kiralama şirketleri ve bankalar aracılığıyla 250'den az çalışanı olan ve yıllık cirosu 40 milyon TL'den az olan hedef KOBİ'lere kullandırılacaktır. Proje kapsamında sağlanan toplam finansman, katılımcı finansal kuruluşların sağladığı 100 milyon ABD Doları tutarındaki eş finansman ile birlikte 400 milyon ABD Doları olacaktır.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser kredinin onaylanması vesilesiyle şunları söyledi: "KOBİ'ler Türkiye ekonomisinde büyümenin ve istihdamın lokomotifi konumundadır ancak finansmana erişim konusunda halen bazı kısıtlar ile karşı karşıyadırlar. Kiralama KOBİ'ler için özellikle caziptir ve geçen yılın sonlarında onaylanan yeni bir düzenleyici çerçeve ile birlikte kiralama pazarı hızlı bir şekilde büyümeye hazırdır. Türkiye'nin KOBİ'leri için yeni finansman araçlarının geliştirilmesini kolaylaştırmak için böyle bir fırsata sahip olmaktan memnuniyet duymaktayız."
Dünya Bankası kredi hattı, Banka tarafından sağlanan mevcut kredi olanaklarını tamamlayıcı niteliktedir ve daha önceki KOBİ'ler için Finansmana Erişim-I (KOBİ-I) ve mevcut KOBİ'ler için Finansmana Erişim-II (KOBİ-II) projelerinin başarısını daha ileri seviyelere çekmeyi amaçlamaktadır. Toplam 700 milyon ABD Doları eşdeğeri tutarında bir finansal aracılık kredisi olan KOBİ-I, 2007-2009 yılları arasında Halkbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından başarılı bir şekilde uygulanmıştır.  Bunun devamı niteliğinde olan ve toplam 500 milyon ABD Doları eşdeğeri tutarındaki KOBİ-II ise halihazırda Türkiye Kalkınma Bankası, Ziraat Bankası ve VakıfBank tarafından uygulanmaktadır (2010-2014). 
Üçüncü KOBİ'ler için Finansmana Erişim Projesinin finansman aracı bir Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) Esnek Kredisidir. Kredinin faiz oranı 6 aylık USD LIBOR artı değişken marjdır ve vadesi ilk 5,5 yılı geri ödemesiz dönem olmak üzere 30 yıldır. Kredi eşit anapara geri ödemelidir ve geri ödeme programı taahhüde bağlıdır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)