BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar düşüşte----

Dolar düşüşte

Dolar düşüşte
25 Mart 2019 - 08:26 www.finansgundem.com

Dolar kurunda 5.60-5.65 bandında dalgalanma devam ediyor.

Dolar saat 17:55 itibariyle 5.6171 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5691 lira, en yüksek 5.7670 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3716 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1321 seviyesinde. Gram altın 238.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.66 seviyesinde.

Cuma günü dolar karşısında geçen yılın Ağustos ayından bu yana en sert günlük değer kaybını yaşayan TL, TCMB'nin adımları ve iletişimi ardından kayıplarının bir kısmını geri alsa da dolar/TL'de 5.60-5.70 bandında dalgalanma devam ediyor.

Dolar/TL Cuma gününe 5.46 civarında başladıktan sonra gece saatlerinde 5.8490'a kadar yükseldi ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.5 civarı oldu. Cuma günü 5.7625 seviyesinden kapanan dolar/TL bu sabah erken saatlerde 5.57 seviyesine gerilese de dalgalanmayı sürdürüyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri iki haftada 5.5 milyar doların üzerinde azalırken, bu düşüşte olağandışı durum olmadığını açıklayan TCMB bugün ek sıkılaştırmaya ve rezervleri kısa vadede artıracak iki adıma yöneldi.

TCMB bugün itibarıyla bir hafta vadede repo fonlaması gerçekleştirmeyerek örtülü faiz artırımına giderken, döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı da yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı.

TCMB bir diğer adımla ise TL karşılığı döviz depo piyasasında ihale açmadı. Bankacıların verdiği bilgiye göre repo ihalesi açılmaması ortalama fonlama maliyetini yüzde 24'ten yüzde 25.50'ye çıkarırken, diğer iki adım ise TCMB rezervlerine bir haftada en az 2.5 milyar dolar katkı sağlayacak.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, AA'ya yaptığı açıklamada para politikası duruşunu enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendirdiklerini söyleyerek, temel politikalarının rezervleri güçlü tutmak ve güçlendirmek olduğunu belirtti.

TCMB'nin piyasayla iletişim içerisinde kalmasının piyasayı kısa vadede rahatlattığını söyleyen başka bir bankacı ise "Ancak şimdilik tam olarak net bir tablo yok. Dolar/TL 5.50 seviyesini yukarı yönlü kırdıktan sonra bu seviyelerin üzerinde kalmaya devam etmesi hala yükseliş baskısı olabileceği anlamına geliyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü Golan tepelerine ilişkin açıklamaları ardından ABD ile ilişkilerin daha da kötüye gidebileceği endişeleriyle kur ve faiz sert yükselirken, BDDK hafta sonunda TL'nin dolar karşısındaki kaybı sonrası ABD merkezli uluslararası banka JP Morgan hakkında inceleme başlattı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Pazar günü İstanbul'daki mitinginde, "Ey finans sektörünün içinde olanlar, kalkıp da 'piyasadan dövizleri toplayın, döviz yükselecek, şöyle olacak, böyle olacak' bu tür provokatif eylemlerin içine giriyorsanız, bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz" dedi. BDDK'ya atıfta bulunan Erdoğan, "şunu bilin ki seçim sonrası, bunun faturasını size ağır keseceğiz" dedi.

Capital Economics kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Jason Tuvey, banka incelemelerine ilişkin, "Yatırımcılar bilgi ister, trade önerileri isterler. Eğer siyasetçiler bunun olmaması için baskı yaratmaya çalışırsa yatırımcılar o ülkeye yatırım yapmaktan vazgeçebilirler" dedi. TCMB'nin (askıya aldığı) repo ile "arka kapıdan sıkılaştırma" yapmasının merkez bankası üzerinde Erdoğan'ın siyasi baskısı olduğu ve TCMB'nin bundan kaçınmaya çalıştığına işaret ettiğini söyleyen Tuvey, "TL hala şoklara ciddi derecede kırılgan, yatırımcılar ise bugünkü kazanımlara rağmen biraz gergin. Jeopolitik endişeler ve Erdoğan'dan para politikasına yönelik herhangi bir yorum, 'eğer TCMB gidişatı terse döndürmeli' derse, TL yeniden baskı altında kalabilir" dedi.

Bankacılar dolar/TL'de gözlenen sert yükselişin ardında aslında birçok neden olduğuna dikkat çekiyor. Bu çerçevede Golan Tepeleri açıklamaları, S-400 konusu, TCMB'nin rezervlerindeki azalma, lokallerin yoğun döviz talebi ve rekor seviyelere yükselen döviz mevduatları, Fed sonrası global büyüme endişeleri gibi unsurların piyasada fiyatlandığı belirtiliyor.

Son aylarda gelişmekte olan ülke para birimlerine artan girişler ve görece yüksek getirisi nedeniyle TL'de artan pozisyonlanma sonrasında kurun 5.40'lı seviyelere kalıcı bir şekilde gerileyememesinin bütün bu unsurlar da bir araya geldiğinde yaklaşan seçim öncesi kar realizasyonu isteği yaratmış olabileceği belirtiliyor. Bütün bu gelişmeler bir arada "kusursuz fırtına" olarak nitelendirilirken, piyasada oynaklığın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

TCMB'nin repo ihalelerini durdurması TL açısından pozitif görülürken, seçim öncesi piyasadaki yoğun endişeyi gidermek adına sert önlemler alınması pek olası görülmüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta İsrail'in 1967 yılında Suriye'den ele geçirdiği Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiğini söylemesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Trump'ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Piyasalarda ise bu tepki ABD ile gerilimin yeniden tırmanacağı endişesi yarattı. ABD ile Türkiye ilişkilerindeki gerilim geçen yıl ABD'li rahip Andrew Brunson'un bırakılması ardından azalmıştı. Ancak bu kez Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini satın alma kararı ve ABD'nin bu adıma yaptırımlarla karşılık vereceğine dair güçlü sinyaller yeni bir gerilim endişesi yaratıyordu. Golan Tepeleri açıklamaları ise iki ülke ilişkilerine yönelik endişeleri hızlandıran yeni bir etken oldu.

İşlemcilere göre küresel ticaret savaşları, Brexit süreci, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen Faiz indirimlerine ilişkin tahminler, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon da piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. TL'deki değer kaybının yanı sıra tahvil faizlerinde de yükseliş söz konusu. Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot piyasada yüzde 16.41, valörde son işlemde yüzde 16.54 seviyesindeydi. Bugün ise yüzde 17.21'den açıldıktan sonra spot kapanışta son işlemde yüzde 16.94, valörde saat 1508'de yüzde 17.32 seviyesinde. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 18.44, valörde yüzde 18.58 oldu. Bugün ise spot piyasada son işlemde yüzde 18.76 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İbrahim Selvi25 Mart 2019 11:53

    Bizim kadar celladına aşık bir millet Yok. Herkes kötü gün senaryosu peşinde neymiş seçimden sonra fırlayacakmış. Herkes ama herkesin ağzında bu laf dolaşıyor bunu duyan vatandaş dolara yükleniyor piyasadan çekilen döviz yükselişe sebep oluyor sonra da reelde eline bişey geçmemesine rağmen para kazandığını sanan halk hem ülkesine hemde dolar almayan vatandaşa kötülük yapıyor. İşin en ilginç yanıysa kendi parasını değersiz gören kitlenin sonrasında 3 lirası 3.5 lira olunca seviniyor değersiz görüyosan 3 lira? 3.5 lira olsun derdine niye düşersin böyle paradoks oluştu devam ediyor. Yapmayın dolara para yatırıp kendi ayağınıza sıkmayın.