BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDöviz borcu olan şirketlere Fitch’ten denge uyarısı!----

Döviz borcu olan şirketlere Fitch’ten denge uyarısı!

Döviz borcu olan şirketlere Fitch’ten denge uyarısı!
22 Haziran 2021 - 12:52 www.finansgundem.com

Fitch: Döviz cinsinden borç ve gelir uyumsuzluğu olan Türk şirketleri bunu azaltmak için adımlar atıyorlar

Fitch Ratings, Türk şirketlerini döviz cinsinden borçlarının oranının daha fazla nakit döviz tutarak azalttıklarını, bununla birlikte döviz borçlanmalarının hala genele yaygın olduğunu bildirdi. Fitch, bu borçlanmaların her zaman etkin şekilde hedge edilmediğini veya döviz cinsinden gelirler ile dengelenmediğini de vurguladı.

Gelişmekte olan piyasa şirketlerinin ABD Doları'nın güçlenmesi riski ile karşı karşıya olduklarına işaret eden Fitch, "Türk şirketleri tarihi olarak bu risklere en fazla açık olanlar arasında yer alıyorlar. Raporumuz için değerlendirdiğimiz şirketlerin borçlarının ortalama yüzde 70'i döviz cinsinden ve gelirlerinin sadece yüzde 46'sı döviz" dedi.

Türk şirketlerinin döviz kuru risklerinin Türk Lirası'nın geçtiğimiz 10 yılda ağır değer kaybı ile ön plana çıktığını belirten Fitch, Fed'in yılsonuna doğru tahvil alımını azaltmaya başlamasını beklediklerini ifade etti. "Eğer TL kötüleşir ise, döviz gelir, borç uyumsuzluğu olan şirketlerin döviz cinsinden borçlarını yerel para cinsinden gelirleri ile servis etmeleri gerekebilir" uyarısında bulunan Fitch, şunları da ekledi:

Bu borçlar kısa vadeli olduğunda riskler daha da büyüyebilir ve şirketlerin kendilerini döviz cinsinden borcu nakit veya finansman bularak fiziki şekilde geri ödemek zorunda bir pozisyonda bulmaları daha olası hale gelir.

Türk şirketlerinin risklerini azaltmak için, toplam döviz borçları içinde toplam uyumlandırılmamış borç tutarını yüzde 71'den yüzde 53'e indirdiklerini ve hedge edilen borç oranını yüzde 26'dan yüzde 31’e çıkardıklarını belirten Fitch, şirketlerin döviz cinsinden nakit pozisyonlarını artırdıklarını, 2017'de yüzde 55 olan nakit içindeki döviz oranının yüzde 76'ya yükseldiğini de vurguladı.

Türkiye dünyanın akıllı telefon üretim üssü haline geliyor

Merkez Bankası piyasayı 54 milyar TL fonladı

20 dolarlık yatırımı bir gecede 1.2 trilyon dolar oldu!

Kur tarafında oynaklık artabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)