BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDondurulan milyarlarca dolarlık Rus varlığı, Ukrayna için kullanılacak----

Dondurulan milyarlarca dolarlık Rus varlığı, Ukrayna için kullanılacak

Dondurulan milyarlarca dolarlık Rus varlığı, Ukrayna için kullanılacak
27 Ekim 2023 - 15:32 www.finansgundem.com

AB liderleri, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna'ya yardım için kullanılması planlarını onayladı

Avrupa Birliği (AB) liderleri, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen milyarlarca euroluk gelirin Ukrayna'ya yardım için kullanılması planlarını onayladı.

Financial Times'ın haberine göre, Avrupa Komisyonu'nun bu varlıkların gelirlerinin Ukrayna için kullanılmasına yönelik yasa teklifini aralık ayı başında sunması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı başlatmasından bu yana Batılı ülkeler, Rusya Merkez Bankası'na ait 300 milyar dolar varlığı dordurdular.

Belçika hükümetine göre bu paranın 180 milyar euroluk aslan payı, merkezi Brüksel'de bulunan dünyanın en büyük menkul kıymet saklama kuruluşu Euroclear'da tutuluyor.

Euroclear Perşembe günü yaptığı açıklamada, 2022 yılının aynı döneminde 347 milyon euro olan dondurulmuş Rus varlıklarından sadece bu yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 3 milyar Avro kazandığını ve bu artışın yükselen faiz oranlarından kaynaklandığını söyledi.

Dondurulan Rus varlıklarının kupon ödemeleri ve tahvil itfaları, yaptırımlara tabi olan müşterilere ödenemediği için Euroclear'de kaldı. Menkul kıymetler saklama kuruluşu bu tür nakit bakiyelerini rutin olarak yeniden yatırıma yönlendiriyor ve yükselen faiz oranları Euroclear'ın bu yatırımlardan daha fazla kazanması anlamına geliyor.

AB yetkilileri bu gelirleri Ukrayna'ya aktarmanın yollarını arıyor, ancak Avrupa Merkez Bankası bu kazançlara erişimin euro için potansiyel riskler taşıdığı uyarısında bulunarak, bunun diğer merkez bankalarının euro cinsinden varlıklarını terk etmelerine ve para biriminin zayıflamasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Ancak cuma günü zirvede bir araya gelen liderler bu adımı onaylayarak komisyona "teklif sunma amacıyla çalışmalarını hızlandırması" çağrısında bulundu.

Komisyonun hazırlanmasında görev alan iki üst düzey yetkili Financial Times'a yaptıkları açıklamada, komisyonun Aralık ayı başında bir teklif sunmayı planladığını söyledi.

Bu kişilerden biri "Bu sonuçlar bizim için yeşil ışık" dedi.

Yetkililer, Brüksel'in yaklaşımlarının senkronize olmasını sağlamak için Londra ve Washington ile düzenli temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Almanya gibi bazı üye devletler daha önce fonların sahipliğine ilişkin yasal kaygılar nedeniyle planlara şüpheyle yaklaşmıştı. Bu endişeler bu ayın başlarında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in beklenmedik karların kaymağını alma fikrini desteklemesiyle giderildi. G7 de planları onayladı.

Rusya'dan yabancıların fonlarını dondurma kararı

 

İtalya, Rus oligarkların 2 milyar euroluk servetini dondurdu

 

AB'den, Rusya'nın dondurulan 200 milyar eurosunu kullanmak için teklif

 

İngiltere Rus varlıkları dondurmaya devam edecek

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)