BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDonald Trump bir anti-kahraman mı?----

Donald Trump bir anti-kahraman mı?

Donald Trump bir anti-kahraman mı?
05 Eylül 2023 - 15:13 www.finansgundem.com

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 'anti-kahraman' imajı çizerek gelecek başkanlık seçimleri için kendine avantaj sağladığı düşünülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanlığı için yeniden yarışacağına kesin gözüyle bakılan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın çizdiği anti-kahraman imajının, onu gelecek seçimlerde ABD Başkanlığı için avantajlı bir konuma yerleştirdiği öngörülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın anti-kahraman statüsünün onu durdurulamaz kıldığı düşünülüyor. Bunda, eski ABD Başkanı’nın sabıka fotoğrafının albenisinin etkisi olduğu kabul ediliyor.

Sabıka fotoğrafı

Financial Times’tan Jemima Kelly’nin analizine göre, polis tarafından sabıka fotoğrafı çekilen ilk Amerikan başkanı olma gibi şüpheli bir ayrıcalığın, söz konusu isim için aşağılayıcı veya alçakgönüllü bir deneyim olabileceğini ya da hakkındaki dört ayrı iddianamenin, 91 ağır suç iddiasının ve ABD mahkeme salonlarında geçirilen uzun ve zorunlu turların başkanlık seçimine yaklaşılan şu günlerde Trump’ın popülaritesinde bir tür düşüşü hızlandırabileceğini ummanın bir tür hayal kırıklığıyla sonuçlanma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.

Fulton County hapishanesinde eski Başkan Donald Trump’ın verdiği haydutsu poz ile kaşlarını çattığını ve kameraya dik dik baktığını gösteren fotoğrafının yayınlanmasından bu yana, Trump için işler gayet iyi gidiyor. Yaşanan bu tuhaflığın Trump’ın liderliğini ise artırdığına kesin gözüyle bakılıyor. Bazı anketlerde Trump şu anda en yakın rakibi Ron DeSantis'ten 50 puandan fazla önde. The Economist ile YouGov tarafından bu hafta yapılan bir anket de kendisi ile Joe Biden arasında yapılacak ikinci tur yarışta Trump'ın kazanacağını ortaya koyuyor. RealClearPolitics'in anket ortalamasında ise mevcut başkan hâlâ önde, ancak yüzde 1 puandan daha az bir farkla.

ABD’nin en büyük anti-kahramanı

Trump'ın sabıka fotoğrafı ona karşı bir pr çalışması bir yana, anında ikonik bir an haline geldi. Elon Musk'un X'te söylediği gibi bu olay tam da 'seviye atlamak' (next level) tarifini hak ediyor. Hatta Trump, Ocak 2021'de yasak yemesinden bu yana ilk kez Musk'ın platformu X’i kullanarak söz konusu fotoğrafı paylaştı ve destekçilerin bağış yapabileceği web sitesine bir de bağlantı verdi. Kampanya sözcüleri, sabıka fotoğrafının yayınlanmasından bu yana 9,4 milyon dolardan fazla gelir elde ettiğini, bunun 864,000 dolarının fotoğrafın basıldığı 24,000 kahve kupasının satışından ve 1,7 milyon dolarının da baskılı tişörtlerden elde edildiğini aktarıyor.

Pek çok kişi, tüm yasal sıkıntılarının Trump'ı bir ‘mağdur’ haline getirdiğinden endişe ediyor, ancak bu kelimenin durumu tam olarak yansıttığını söylemek zor. Bu, her şeyin ötesinde, Trump'ın güçlü bir şekilde savunulan bazı inanç veya ilkeler nedeniyle zulme uğradığını ima ediyor. Gerçekte ise Trump zayıf bir ‘mağdur’ değil. O, politik doğruculuğu ve hatta temel ahlakı hiçe saydığı için saygı duyulan biri. Trump, Amerikan'ın en büyük anti-kahramanı.

Normalde kurgusal karakterlerle ilişkilendirilen bir kelime olan anti-kahraman, geleneksel kahraman kültüne ilişkilendirilen erdemlerin hiçbirine sahip olmamasına rağmen bir hikayede merkezi rol oynayan kişiyi ifade ediyor. 2022 tarihli bir makalede, bir çift araştırmacı, anti-kahramanı 'eski kuralları çiğneyen ve arkasında kaos bırakırken yenilerini yaratan, büyüleyici, pişmanlık duymayan, ahlak dışı bir yabancı’ olarak tanımlıyor.

Makalenin yazarları, ayrıca, Trump'ın popülaritesinin ‘anti-kahramana duyulan onlarca yıllık pop-kültür temelli takıntı ve hayranlık tarafından önceden haber verildiğini’ savunuyor. Yazarlar okuyucuları, The Sopranos'taki Tony Soprano'yu, Breaking Bad'deki Walter White'ı veya The Godfather'daki Michael Corleone'yi, Trump’ın yükselişindeki anti-kahramanın muazzam kültürel popülaritesinin örnekleri olarak düşünmeye teşvik ediyor.

Makalenin yazarlarından ve aynı zamanda Prag'daki Ambis Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Igor Prusa şöyle diyor: “İnsanlar anti-kahramanı seviyorlar çünkü onların ahlâk dışı söz ve tavırlarından etkileniyorlar. Bu tavır ve duruş, başlarını belaya sokabilecekleri için gerçekten kabul edemeyecekleri bir duruşa karşılık geliyor. Bir nevi estetik başarıya dönüşen ihlallerine, yolsuzluklarına ve kötülüklerine rağmen insanlar olarak onlara hayranlık duyuyoruz.”

Söylenmeyeni söylemek, yapılmayanı yapmak

Anti-kahraman kötü eylemlerde bulunabilir veya bu eylemlere bulaşmış olabilir, ancak onu basit bir kötü adamla karıştırmamak gerekir. O sadece baş kahraman değildir, aynı zamanda karakterinde de nüanslar bulunur. Yoldan çıkmış olabilir ama asla saf bir kötü değildir. Trump da aynı şekilde demokrasiyi küçümseyen ve cinsel istismardan suçlu bulunan bir yalancı ve hilekar olabilir, ancak bunlar onun iyileştirici özelliklerden yoksun olduğu anlamına gelmez. Karizma, çekicilik, bağ kurulabilirlik, muazzam dayanıklılık ve kendini ifade etme yeteneği ve tüm bunların yanı sıra çok komik olması, her anti-kahramanın ve Trump’ın iyileştirici özellikleri olarak görülmelidir.

Anti-kahramanın çekiciliğinde büyük rol oynayan bir diğer güçlü yön ise Trump'ın başkalarının söylemeyeceği şeyleri söylemekten korkmamasıdır. Prusa, “Anti kahramanları seviyoruz çünkü söylenmemesi gerekeni söylüyorlar ve yapılmaması gerekeni yapıyorlar” diyor.

Mağlup edilebilir mi?

Trump'ın söylemesi gerektiğini düşündüğü şeye bağlı kalmak yerine senaryonun dışına çıkma isteği kesinlikle çekiciliğinin önemli bir parçası. Sayısız yalanına rağmen bu, insanların ona güvendiği anlamına geliyor. Geçen ay yapılan bir CBS/YouGov anketi, ‘dürüstlüğün’ çok önemli olduğuna inanan Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 61'inin Trump'a oy vereceğini ortaya koyuyor. Daha da şaşırtıcı olanı, kendisine oy vermeyi planlayanlar arasında Trump'a kendi aile üyelerinden veya arkadaşlarından daha fazla güveniliyor.

Soru şu: Herhangi biri bir anti-kahramanı yenebilir mi ve nasıl? Kurgusal versiyonlara bakıldığında anti-kahramanların genellikle kendi çöküşlerini kendileri hazırlama eğiliminde oldukları görülüyor. Bu kesinlikle Trump için de önemli bir olasılık gibi duruyor ancak güvenilebilecek bir olasılık değildir. Gerçek dünyada kahramanlıkla ilişkilendirilen erdemler daha etkili olsa da cesaret, inanç, alçakgönüllülük, dürüstlük ve metanet gibi değerler bir anti-kahraman karşısında ne yazık ki yetersiz kalıyor. Ve tüm bunlar, Trump'ın giderek artan kahramanlık karşıtı statüsünü daha tehdit edici hale getiriyor.

Hukuki süreç neden önemli? Trump canlı yayında yargılanacak!

 

Trump Georgia'da açık ara önde!

 

Trump'ın kritik davası 4 Mart 2024'te başlıyor

 

Trump’a sabıka fotoğrafı piyangosu

 

Trump, ülke tarihinde sabıka fotoğrafı çekilen ilk ABD başkanı oldu

 

ABD eski başkanı Trump, tutuklanacak!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)