BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükselişte! 6.24'ü gördü----

Dolar yükselişte! 6.24'ü gördü

Dolar yükselişte! 6.24'ü gördü
09 Mayıs 2019 - 08:26 www.finansgundem.com

TL'de baskının sürmesiyle, dolar 6.24 lirayı gördü. Merkez Bankası'ndan hamle gecikmedi.

İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararı sonrası yeni bir seçim sürecine girilmesi ve mevcut riskler TL'de baskı yaratmaya devam ediyor. Dolar kurundaki yükselişin sürmesi sonrası Merkez'den hamle geldi.

Merkez'in repo hamlesiyle kısa süreli bir gevşeme yaşandı.

Dolar saat 18:00 itibariyle 6.2418 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.1579 lira, en yüksek 6.2460 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.0232 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1231 seviyesinde. Gram altın 256.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.23 seviyesinde.

Analistler seçimin tekrar yapılacağı 23 Haziran'a kadar TL'ye yönelik risk algısının devam etmesini beklerken, S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler, TCMB'nin rezervleri, ısınan ticaret savaşları, DTH sahiplerinin TL'ye geçme isteksizliği gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL'deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

İçerideki risklerin aynı sıra ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının tekrar alevlenmesi de küresel bazda endişe yaratıyor. ABD Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne uyguladığı gümrük vergisini Cuma gününden itibaren yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltecek.

Yatırımcılar ABD'nin Trump'ın gümrük vergilerindeki artışı durdurmaya çalışan Çin'in müzakerecisi Liu He'nin bugün ve yarın Washington'da yapacağı temasları izliyor.

YSK kararının yankılarının takip edilemeye devam edildiğini söyleyen Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, "23 Haziran'da yapılacak seçime kadar belirsizlik devam edecektir.

Öte yandan S400'lerin Temmuz'da satın alınması bekleniyor, o süre de yaklaşıyor. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç ay kritik, ABD ile ilişkilerin de bozulması halinde kurda yeni rekorlar görülebilir. Kurda yükseliş makro verilere de bozulma olarak yansıyacaktır" dedi.

Jeopolitik riskler ve gelecek hafta açıklanacak olan cari açık, sanayi üretimi, işsizlik, bütçe dengesi gibi verilerin de yakından izleneceğini söyleyen Kavak, "Kritik olan bir diğer konu ise ticaret savaşları.

Bugün itibariyle görüşmeler başlıyor, sonuç alınamazsa Çin karşı hamle yapabilir. Gerilim tırmanırsa TL dahil gelişmekte olan para birimlerini zayıflatabilir.

İçeride ve dışarıda riskler oldukça fazla bu da TL'deki baskının devam edeceği anlamına geliyor" dedi ve şöyle devam etti: "İçeride seçim sürecine alışma dönemine giriyoruz, piyasalar buna adapte oluyor ve kurda arada geri çekilmeler olabilir. Ancak yurtiçi ve yurtdışı riskler artmaya devam ettikçe kurda yukarı hareket de devam eder.

Dolar/TL'de 6.20 geçilirse ilk etapta 6.40'a hareket olabilir." Bir aydan fazla süre önce yapılan seçimlerin hala sonuçlanmaması ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle baskı altında kalan TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor.

YSK'nın kararı sonrası TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı dün 31 Mart seçiminden bu yana yüzde 10'u, yılbaşından bu yana ise yüzde 14'ü aştı.

Tahvil bono piyasasında önceki gün valörde son işlemde yüzde 20.64 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 20.99 seviyesindeydi.

Önceki gün valörde son işlemde yüzde 24.53 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 24.17, valörde yüzde 24.55'e kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 23.05 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Talip IŞIK10 Mayıs 2019 00:36

    Merkez bankasının zorunlu karşılık oranlarını düşürmesi,Tüm ekonomi kitaplarında gevşek para politikası olarak yazar. Sonra halka çıkıp “ sıkı para politikası uygulamaya devam edeceğiz diyorlar. İyice saçmaladılar.:o)

  • Fatih Mertoğlu09 Mayıs 2019 18:10

    Hükümeti tebrik ederim. Kaç küçük şirket daha batacak. Kaç insan işsiz kalacak kim bilir. Hani şimdi icraat zamanıydı?