BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDolar tüketiciyi mi bankayı mı vuracak?----

Dolar tüketiciyi mi bankayı mı vuracak?

Dolar tüketiciyi mi bankayı mı vuracak?
09 Eylül 2013 - 16:09 www.finansgundem.com

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş dolar/TL kurunda son dönemde gerçekleşen dalgalanmayı değerlendirdi

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, kurdaki hareketlilikle ilgili değerlendirmelerde bulundu. CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Ateş, gelişmekte olan ülkelerde ABD Merkez Bankası Fed'in faizleri artırmaya başlayacağı endişesinin belirdiğini söyledi. Fed'in faiz artırmasıyla birlikte gelişen ülkelere giren paranın azalabileceği ve çıkışın yaşanabileceğini söyleyen Ateş, yıl sonunda sepetin şimdiki seviyelerin altında olmasını beklediğini söyledi ve dolar/TL için 2 liranın tavan olacağı öngörüsünde bulundu.
AÇIK POZİSYONUMUZ YOK
Bankacılık açısından açık pozisyonları olmadığını söyleyen Ateş, "Bizim dolarımız, liramız, Euro'muz aktifte ne kadarsa pasifte de o kadar" dedi.


EN ÖNEMLİ RİSK REEL SEKTÖRDE
2009 yılından bu yana kanunlar gereği döviz cinsinden herhangi bir kredi verilmediğini, bunun da tüketiciyi koruduğunu belirten Ateş, bankacılık için kısa vadede en önemli riskin reel sektörün döviz borcu olduğunu söyledi. Kurdaki oynaklık karşısında reel sektörün açık pozisyonda kaldığını aktaran Ateş, "Bu doğaldır çünkü sektör uzun vadeli yatırımları döviz kredileriyle realize ediyor" dedi. Ateş, söz konusu yatırımlar uzun vadeli olduğu için kısa vadeli hareketler sırasında faiz taksitlerinin zamanında ödendiği sürece borçlananlar için bir sorun olmayacağını belirtti.
KURDAKİ OYNAKLIK ÖZ VARLIKLARI KÜÇÜLTÜYOR
Kurun bilançolar açısından da sorun yarattığını aktaran Ateş, bankaların açık pozisyonları olmasa dahi öz varlıklarının Türk Lirası olduğunu söyledi ve şöyle ekledi: "Türk Lirası değer kaybedince bizim öz varlığımız diğer bankalara göre küçülüyor, çünkü biz döviz kredisi de veriyoruz, aktiflerimizin bir bölümü döviz kredisi."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)