BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar normale döndü----

Dolar normale döndü

Dolar normale döndü
15 Haziran 2013 - 07:44 www.finansgundem.com

Gezi Parkı eylemleriyle 1.91 seviyesine kadar çıkan Dolar/TL protestoların sonlanmasına yönelik adımlarla geriledi.

Gezi Parkı protestolarının sonlanmasına yönelik atılan adımlar piyasalara da yansıdı. Dolar/TL 1.8503 seviyesi ile Gezi Parkı protestolarının başladığı 28 Mayıs’taki seviyelerine geriledi. Salı günü 1.91’e yaklaşan dolar, Merkez Bankası’nın doğrudan müdahalesi ve uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak düşüşe geçmişti.
Gösterge tahvilin faizi 65 baz puan düşüşle yüzde 6.09’a, 10 yıllık tahvilin faizi ise 37 baz puan düşüşle yüzde 7.10’a indi. BIST endeksi ise gün içinde yüzde 4.61 prim yaptı.
Analistlere göre, son dönemde çıkış eğiliminin hakim olduğu gelişmekte olan piyasalara girişlerin tekrar başladığı, bunun yanı sıra FED’e yönelik beklentiler, Gezi Parkı ile ilgili olumlu adımlar ve Merkez Bankası’nın sıkılaştırmaya devam etmesiyle kur ve faizler geriledi.
The Wall Street Journal’da yer alan, FED’in tahvil alım programında ayarlama yapmasının programın bir anda sona ereceği anlamına gelmediği ve bankanın faiz oranlarını artırmaya yakın olmadığı yönündeki haberler piyasadaki güvene destek sağladı.
‘Merkez Bankası temkinli’
Bir bankacı, “TCMB oldukça temkinli, repo ihalesini yine dönüşünün altında açtı. Ancak piyasada bunu çok dikkate almadı. Alımları çoğunlukla Wall Street Journal’da çıkan haberin global olarak varlıklara pozitif yansıması olarak niteleyebiliriz. Haber sonrası gelişmekte olan piyasalara girişler var. Kısa vadeli faizlerde de normalizasyon süreci başladı” dedi.
BIST 80 bini aştı
Gelişmekte olan ülke piyasalarına yeniden başlayan giriş eğilimi, FED’in önümüzdeki hafta toplantısına yönelik olumlu beklentiler ile Gezi Parkı protestolarının sonlanması için atılan adımların desteklediği BIST’te yüzde 4.61 primle 80.011 puandan kapandı. Bankacılık endeksi ise yüzde 5.23 oranında yükseldi.
BIST endeksi 1 Haziran’dan bu yana yüzde 10.5, son bir ayda ise yüzde 14.17 düştü.
CDS’ler 157 baz puana geriledi
Türkiye’nin borçlarını iflasa karşı sigortalamanın maliyeti, Gezi Parkı protestocularının Başbakan Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmeyi olumlu olarak değerlendirmeleriyle düştü.
Markit verilerine göre, Türkiye’nin 5 yıl vadeli borcunun kredi iflas takas primi (CDS) 12 baz puan düşüşle 5 Haziran’dan bu yana en düşük seviye olan 157 baz puana geriledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)