BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar faiz kararı sonrası ne olur----

Dolar faiz kararı sonrası ne olur

Dolar faiz kararı sonrası ne olur
17 Eylül 2015 - 19:04 www.finansgundem.com

Türkiye'de piyasaların gözü, ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararında. Dolar TL kuru FED faiz arttırımı ihtimali nedeniyle gün içinde yüzde 1 yükseldi

TL'nin dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel Dolar karşısında değerlenmesinin ardından Dolar TL kuru güne 3.00 TL seviyesinin hemen üzerinde başladı. Piyasalar ABD Merkez Bankası FED'in alacağı faiz kararına kilitlenirken Dolar ne kadar oldu? 

1 Dolar kaç TL oldu?
Dolar faiz artırma ihtimali nedeniyle gün içinde yüzde 1 yükselerek 3.0272 TL'ye kadar çıktı. Euro ise 3.4292 TL'yi gördü. Dolar akşam saatlerinde yeniden düşüşe geçti ve 3.01 TL'nin altına indi.

Dolar, ABD'den dün açıklanan ve beklentilerin altında kalan enflasyon verilerinin ardından yatırımcıların FED tarafından faizlerin bugün artırılacağına dair beklentilerini azaltmasıyla Asya işlemlerinde baskı altında kaldı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıklanan verileri FED kararının nasıl olacağını dolayısıyla Dolar kurunu da belirleyecek. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre hafta ilk kez işsizlik maaşı talep edenlerin sayısı önceki haftaya kıyasla 11 bin kişi azalarak 264 bin oldu. Son haftalarda inişli çıkışlı bir seyir izleyen veriye yönelik piyasa beklentisi 275 bin olarak belirlenmişti.

FED kararı Dolar kuru için en önemli faktör 
Veriler, ayrıca daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının 3 bin 250 kişi artarak 275 bin 750'ye yükseldiğini ortaya koydu. Süregelen işsizlik başvuruları ise önceki haftaya kıyasla 23 bin kişilik düşüşle 2 milyon 237 bine geriledi.

Analistler, beklentilerin altında gelen verinin ABD Merkez Bankası'nın (FED) ilerleyen saatlerde bitecek Federal Açık Piyasa Komite (FOMC) toplantısında göz önüne alınacağını belirtirken, tam istihdama yaklaşan iş gücü piyasasının Fed'in Faiz artışına başlamasına neden olabilecek en önemli faktör olduğuna işaret ediyor.

FOMC kararları, TSİ 21:00'de açıklanacak ve Fed Başkanı Janet Yellen 21:30'da kameraların önüne geçerek kararları değerlendirecek. Faiz artırımı çıkmazsa Dolar kurunun düşmesi bekleniyor. 

ABD'de konut başlangıçları beklentinin altında kaldı
Öte yandan, ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, ağustos ayı konut başlangıçları, önceki aya oranla yüzde 0,3 düşüşle 1 milyon 126 bin oldu. Veriye ilişkin piyasa beklentisi ise 1 milyon 160 bin yönündeydi.

Bu arada, temmuz ayı konut başlangıçları 1 milyon 206 binden 1 milyon 161 bine revize edildi. Veriler, temmuz ayı inşaat izinlerinin 1 milyon 170 binle beklentiyi aştığını da ortaya koydu. İzinlere yönelik beklenti 1 milyon 160 bin olarak belirlenmişti. Temmuz ayına ilişkin inşaat izinleri de 1 milyon 119 binden 1 milyon 130 bine revize edildi.

Ekonomistler, ağustosta beklentiyi karşılamayan konut başlangıçları verisi ile temmuz rakamlarında yapılan aşağı yönlü revizyonu, inşaat sektörünün halen istikrar kazanamadığı şeklinde değerlendirirken, artan izinlerin ise geleceğe yönelik olumlu sinyaller verdiğine işaret ediyor.

Tüm bu veriler FED'in beklendiği gibi faiz arttırımına gitmemem ihtimalini güçlendiriyor. Bu da Türkiye'de 3 TL'nin üzerine çıkan Dolar kurunun ataşinin düşeceği yönünde yorumlanıyor. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)