BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 2.50 olur mu?----

Dolar 2.50 olur mu?

Dolar 2.50 olur mu?
19 Ocak 2014 - 09:22 www.finansgundem.com

11 yıldır değer kazanan TL, döviz karşısında hızla erimeye başladı! Peki bu düşüş devam eder mi, borsa bu gelişmelerden nasıl etkilenir?

Dolardaki yükselişin hız kesmemesi, politik risklerin artması ve Türkiye’nin içinde bulunduğu bazı ülkelerin son 11 yılda yaşanan yükselişinin ardından düşüşe geçtiği algısı sebebiyle piyasalar oldukça tedirgin. İşte bu yüzden Borsa İstanbul’u dolar bazında yorumlayan Selim Işıklar'ın Zaman gazetesindeki köşesine taşıdı öngörleri şöyle: 

DOLAR 2.50 OLARSA BORSA NEREYE KADAR DÜŞER

Dolar 2,23 lira seviyesine kadar yükseldi. Bu yükseliş 2,3 ve 2,5 bandına kadar risklerin artmasına bağlı olarak yükselebilir de. Diyelim ki dolar 2,50 lira oldu. Borsa nereye kadar düşebilir? Büyük dünya krizinde Borsa 1,12 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Şu an büyük bir dünya ekonomik krizi söz konusu olmadığına göre alacağımız dip, bu nokta mı olmalı? Yabancı yatırımcılar mevcut pozisyonlarını korursa 2,2 dolar önemli bir destek noktası. Yerel ve iyimser senaryoya göre 60 bin ve 55 bin risk iştahının başlayacağı yerler olacaktır. Politik riskler daha da artar, Türkiye’nin notu tehlikeye düşer ve farklı senaryolar devreye girerse ekonomik büyüme tehdit altına girer. Merkez Bankası’nın eli zayıflar ve piyasalarda endişe büyürse yeni dip seviyelerine ulaşıncaya kadar gerilim sürer. Bu gerilimin ne zaman azalacağı ve yeni dengeye ne zaman ulaşılacağı soruları cevap bulmaya başladığında piyasalar normale döner.

ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL KRİTİK

Seçimler öncesi ve sonrası sular durulabilir mi? Bu soru kritik önemde ve bence piyasalar artık farklı bir senaryoyu destekler durumda. Dünya 11-12 yılın düzeltmesini yapıyor. 2001 ve 2002 yılında yaşanan büyük ekonomik ve politik gelişmelerin başlangıcında yaşananları göz önüne aldığımızda, ‘seçimler sonrasında her şey düzelecek’ beklentisi büyük yanlış olur. Dünya siyasetinde şu an çok farklı rüzgârlar esiyor. ABD-İran yakınlaşması, Suriye’de tersine dönmeye başlayan gelişmeler önümüzdeki 10 yıla şekil verecek bir durumun içinden geçtiğimizi gösteriyor. ‘Türkiye bu süreçte nasıl bir rol oynayacak?’ sorusu kadar, yaşanan parasal fırtınanın sebep olacağı hasarlar da önümüzdeki 10 yılın seyrinde önemli olacak.

KIRILĞAN SÜREÇ HASSAS YÖNETİLMELİ

Türk şirketleri 2001 yılı öncesindeki gibi maalesef açık pozisyonda yakalandılar. Bu noktada önceki yıllara göre işleri oldukça zor. AB’nin düzelmeye başlaması bazı sektörlere ilaç gibi gelse de son yıllarda lokomotif olan iç pazarda mecburi bir daralma yaşanacak. İç pazar tıkanıklığı, komşularla olan problemler ve bölge ülkeleriyle yaşanan tedirginlikler, petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi gibi gelişmeler iç karartıcı. Bu noktadan çıkış için siyasi yumuşama, uluslararası politikalarda yalnız adam modelinden vazgeçme ve bazı sektörleri ön plana çekerek büyümeyi tüm sektörleri içine alarak gerçekleştirmek gibi hassasiyetler ön plana çıkarılmalıdır. Ekonominin lokomotifleri olan sektör ve şirketlere yönelik uygulanan cezalar ve yaptırımlar, iş dünyasını endişeye sevk ediyor. Bu kırılgan süreç çok daha hassas yönetilmeli. Ekonomi çok başlılıktan kurtarılmalı. Açıkçası piyasa aktörleri ve yatırımcılar ‘ekonomi bakanı kim?’ diye sormamalı.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ SÜRER Mİ

Dolar, lira karşısında bir yılda yüzde 22 yükselerek 2,23 seviyesine yükseldi. Bu yükselişin başladığı tarih geçen yıl nisan ayı sonları. Yani ABD 10 yıllık tahvil fiyatlarının yükselişe geçmeye hazırlandığı tarihe yakın. ABD 10 yıllıkları Nisan 2013 tarihinde dip seviye olan yüzde 1,60 seviyelerinden yüzde 3’e kadar yükseldi. Doların lira karşısında yükselmesinin diğer sebepleri ise kırılgan beşli olarak nitelendirilen Brezilya, Türkiye, Hindistan, G. Afrika ve Endonezya gibi ülkelerin politik ve ekonomik risklerle karşı karşıya kalması. Bir diğer etmen ise, 11 yılda gerçekleşen Batı’nın çöküşü, Doğu’nun parlamasına yol açan gelişmelerin tersine dönmeye başladığı algısı. Avrupa büyük bir kriz yaşamaktayken ‘kriz bitti ve toparlanma başladı’ gibi söylemler 2013 ortasından itibaren hem ABD hem de AB hisse senedi piyasalarında yankı bulmaya başladı. ABD ve Almanya borsaları tarihi rekorları altüst ediyor. Lira 11 yılda bir hayli değerli duruma gelmiş, Batı para birimlerinin güçsüz olması ve politik ekonomik zayıflıkları liraya destek vermişti. ‘Dolar, lira karşısında çok pahalı mı?’ yoksa ‘Yükseliş henüz mü başladı?’, bunların cevabını vermek için politik belirsizliklerin ortadan kalkması gerekebilir. Her lira kaybını politik bir oyun olarak görmeyelim. G. Afrika para birimi rand son bir yılda yarı yarıya değer kaybetti. Bu 11 yılın bir düzeltmesi olarak görülmelidir.

 
YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mutlu03 Ekim 2014 19:51

    100 bin tl param var. Dolar alsam dolar çıkar mı iner mi . Tecrübeli olanlar yardım edin. Bir olay oldu o yüzden bu parayı bir miktar artırmam lazım. Borçluyum.

  • aliburak27 Mayıs 2014 23:39

    doların bu seviyelrde sabit kalması yanıştıcı diye düşünüoyrum. fed !in tahvil alımları düşmesi ise zaten büyk bir risk olmuşken tl nin yabancı para karşısnda düşmesi de iyi bi sonuç değil kısacası: dolar yıl sonu 2.40 civarı olması muhtameldir.şimdiden alınması iyi.

  • Jungle20 Ocak 2014 05:20

    Parayı elinde tutan piyasaları kontrol eden sadece para oyunları ekonomisiyle çok kazanan buyuk finascıların oyunu devam ediyor. Belli oran bir hacimle borsadan çıkıp dolara girdiler. Sonra borsayı düşürdüler aşağı. dolara yön vererek çıkardılar, çıkıştan kazandılar. belki biraz daha çıkarıp sonra basın yayınlarıyla daha yuksek hedefler gösterirken alıcı toplarlar, sadece alıcı miktarına göre satış vererek dövizin düşmeden belli aralıkta sabit tutarak yavaş yavaş ellerindekini boşaltırla. Dövizden kar realize olunca, ellerindeki dövizi satma sürecinde aşağı düşmüş borsadan toplamaya başlarlar yine emisyona göre. Geciş tamamlanınca budefa borsa çıkar döviz gerilemeye başlar. Ve bu oyun hep tekrarlanır belli peroiodlarla. Bu buyuk finanscılar gecişlerini tamamladıktan sonra, pozisyonlarına göre dövizin veya borsanın iniş çıkış yapması için basın yayınlarıyla psikolojik yönelimler ile durumlar oluştururlar veya tamamen bazı siyasal sosyal olayların oluşması için direk bazı kurguların düzenleycisi olurlar.

  • KARTALY32320 Ocak 2014 01:41

    YATIRIM ARACI.NAKİT..BORSA..VE ALTINDIR......1 DOLAR 1 TL OLACAKTIR.......DEMEDİ DEMEYİN......

  • gym20 Ocak 2014 00:04

    Bu gün doların euro nun yükselmesini istiyenler usd ile euro yu tam bir sene önce istifliyenlerdir şu anda usd euro alanlar seçime kadar o ellerindekini bozdurmazlarsa mahfolacaklar altında olanlar aynısı dövizde olacak enaz %30 zarar yazarlar demedi demeyin

  • Tersli Yoldaş19 Ocak 2014 23:28

    2,50 olur da onu orada kim tutacak. Doların turşusunu mu kuracaklar. Yabancılar 2,40, 2,20 ,2,0, 1,8 diye sattıklarında bu sefer de dolar 1 TL olacak mı yaygaraları başlar. Ne dolar, ne borsa, en iyi yatırım arsa.

  • Hanoscuk19 Ocak 2014 22:48

    Sayın secret ne kadar iyimsersiniz ne kadar isterdik dediklerinizin olmasını borsa da 150 ooo ne muhteşem.bu rüya ile uyumak ne güzel olurdu ama yarın daha ne kadar düşücez diye şimdiden düşünür oldum param mahvoldu rezil oldu sinirlerim

  • yılmaz19 Ocak 2014 21:52

    Altı sfır attık TL ye itibar kazandırdık.Artık tuvalete 1 milyon tl vererek gitmiyoruz.....TL biraz değer kaybetsin tuvaletler çok ucuza kullanılıyor......

  • AYDINLI19 Ocak 2014 21:33

    Yuh be turk lirasi bitti turk halki bitti yazik dolar uctu avro uctu yabancilara bedeva turkiye turk halkinada iyi KAZIKLAR yaziklar olsun tum siyasetcilere sandiga gidip hangisine oy vercen hic gitmeyin sandiga yuhhhhhh

  • KARTALY32319 Ocak 2014 21:12

    YOLA DEVAM DURMAK YOK.KERİZ BOLLUĞU VAR.....:)) 1 DOLAR 1 TL YOLUNDA İLERLEMEKTE VE DÖVİZ ZADELER YOLUNDA..:))20TL VAR.100 BİN DÖLARA SATARIM.....AF YOK.....

  • KARTALY32319 Ocak 2014 21:09

    AHANDA SİZE Bİ İDDA.....1 DOLAR 1 TL OLUMU?????

  • DEUTSCHE19 Ocak 2014 20:56

    ustalık dönemi kendisine verilen görevleri yerine getirme dönemi. ülkede satılmadık mal kalmayınca son görev toplumları kutuplaştırıp bölüp parçalama dönemi şimdi. Dolar konusuna gelince 2,37 yukarı geçmez. dolar yükseldikçe türkiyeden alış veriş yapmak hisse senedi almak faizde değerlendirmek isteyenlerin iştahı kabaracak ve kelepir fiyatlardan şirketleri almaya gelecekler. ayrıca borsa düşerken senetleri kim alıyorbir yabancı satıyor diğer yabancı alıyor çapraz işlem denilen işlemlerde piyasa aşağı çekiliyor. son kalan yerlideki malları da alarak borsayı tümden ele geçirecekler. Sizin gördüklerinizi bu yabancılar görmüyor mu.Sizin için riskler onlar içinde risk değil mi .yabancılar gözü kör kulağı sağır mı olanlardan bir haberler mi değil. işlerine geliyor alıp yukardan satmaktansa ,yukardan satıp aşağıdan almak daha karlı onlar için. 40 tane yatırım aracıyla işlem yapıyor. döviz kontratlarında yükselişe endeks kontratlarında düşüşe faiz kontratlarında ise yükselişe oynayarak 1 taşla 4 kuş vurup karlarını maksimize ediyor.. amaç vatandaşta korku panik yaratmak yoksa nasıl alacaklar ellerindeki senetleri. 65500 altı ayı tuzağıdır dikkat edilmesi gerekir.bu hafta düşüşle kaparsa borsa haftalık grafiklere göre direk 59400 sonrada 55800 kadar geri çekilir. DOLAR da 2,37 leri görür. merkez bankası müdahaleye geçer. 32 sayılı Türk parasının değerini koruma kanuna göre müdahale gecikmeyecektir.

  • hakkı19 Ocak 2014 20:32

    hedef 2023 çalmaya devam diyenler var aranızda acıyoumm size yaaa millet villacıklarda oturur siz asgari ücrete aç nefes takılırsınız hala akp yi savunursunuz yzık size

  • YNG19 Ocak 2014 20:29

    Bu FASULSE 7.5 da olur 2.5 da NASIL OLSA 5 KATI AÇIĞA SATIŞLAR MEVCUT OLMAYAN ŞEYŞ SAT DAHA SONRA TOPLA NE GÜZEL BEN OLSAM BAU ARACI KRUMLARIN İKİ DAKİKADA AÇIĞA İŞLEM LERİNİ KAPATIRIM BAKALIM BORSA ON BİN Mİ YAKSA 20 BİNMİ DÜŞECEK

  • ORTABOY YATIRIMCI19 Ocak 2014 19:28

    DOLAR 2,50 Yİ GEÇİNCE BORSA 55.000 ALTINA GELİNCE GÖRECEĞİM BURDA YORUM YAZAN AKP BORAZANLARINI !!

  • ali19 Ocak 2014 18:45

    sayın patişahımız kime kızsa cezaaasını kesiyor ne koç grubu kaldı ne sabancı ne camaatcı grup şirketleri ne bankalar en son tüpraşa kesilen cezaa ne sınırında komşuların kaldı tek dostu terör örgütleri yabancı yatırımcı dururmu bu ülkede tabiki durmaz

  • gym19 Ocak 2014 16:50

    yakında devrim gibi bi otomobil daha yapacaz bakalım bunun önüne kim taş koyacak

  • gmy 19 Ocak 2014 15:12

    kendi uçagını helikopterini uydusunu tankını gemisiniinsansın hava aracını üreten ülkeyiz bu dahada gelişecek büyüyecek bunlar herşeye deger

  • rio 19 Ocak 2014 14:33

    her sene 130 milyar dolar dış ticaret açığı veren kendini dış mihrakların sıcak aprasıyla finanse eden gelen sıcak parayı da emlağa gömen elde ne var ne yok satan bir ekonomiyi senelerce süper şaha kalktık acayip iyiyiz diye yutturan ne kadar uzman yandaş yağdanlık varsa tabiki suç onlarda değil bu safsatalara açık seçik matematik gerçekleri görmeyen saflardadır hata bunlar bizim süper günlerimiz satacak savacak birşey kalmadıktan sonra asıl fırtınayı görün siz yani daha 2-3 sene daha marj var 2-3 sene daha gerçekleri söyleyen adamları faiz lobisi kriz tellalı dış mihrak falan diye de suçlayabilirsiniz marjınız var daha dik dur eğilme bu ekonomi seninle 2 sene daha

  • nostalji19 Ocak 2014 14:11

    türkiyenin ekonomosi sağlam temeller üzerine oturtulmuştur ve dolardaki bu artış kesinlikle geçicidir.chp-cemaat kirli koalisyonu ile ülke krize sokulmaya çalışılıyor ve herzamanki gibi bu ikili dış mihraklarına hizmet etmeye devam ediyor.sırf 3-5 fazla oy alma uğruna milleti ataeşe atan bu zihniyete gerekli cevap 30 martta sandıkta verilecektir.

  • secret19 Ocak 2014 14:08

    Çok güzel günler bizi bekliyor. Şayet İranda olumlu gelişmeler sürerse; önümüzdeki 2,3 yıl içinde Türkiye çift haneli büyüme oranlarını çok kolay yakalayacak. Bu dediklerimi yazın bir yere. Borsa 150 binlere gelir. Dolar 1.3 lerin aşağısına iner. Bu yüzden tüm dünya bundan korktuğu için Türkiye'nin üstüne oynuyor.

  • iş bilmezler19 Ocak 2014 13:08

    iş bilmez bu hükümetden zerre bir şey olmaz...son 10 yıldır mirası tükkettiler, bundan sonrası ne olur , bunlar kaçar. Yeni gelecek hükümetin işi zor, kasa tam takır, ne yapacak zam ve vergi artışı kaçınılmaz. Sonra ne olacak, bu iş bilmez kaçak hükümet sorumluları bakın bizi bıraktık ne oldu diye pişkinliğe vuracaklar.

  • Asys19 Ocak 2014 12:02

    Dolar bu yil hemde 1 ay icinde 2 75 borsa 45 000 olur ulke batti millet bitti ekonomi bakani bi sey olmaz dio millette ayakkabi kutusu var ama ici bos

  • mkp19 Ocak 2014 11:56

    hükümet acilen güven ortamı oluşturmalı.topluma korku salmaktan vazgeçmeli

  • mehmet19 Ocak 2014 11:51

    bizim ekonomimiz dışarıdan gelecek sıcak paraya bağlı.şuan dışarıda türkiyeye bakışlar değişti avrupa birliğinin açıklamalarına bak görüşmeleri askıya almakdan bahsediyorlar

  • borsa19 Ocak 2014 11:47

    bu beceriksiz hükümetle herşey mümkün.

  • ismail 19 Ocak 2014 11:00

    yahbe herkey düzeldi diyenler 10 yıl geriye gitmeleri kokutuyor ekonomü iyi hanı ne oldu bir tokatda gitiler det yalancılar

  • bosazade19 Ocak 2014 10:24

    çok klasik bir yazı senlerdir aynı tiyatro