BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDoğanın sırrı çözüldü! Acı biberden Nobel'e giden yol----

Doğanın sırrı çözüldü! Acı biberden Nobel'e giden yol

Doğanın sırrı çözüldü! Acı biberden Nobel'e giden yol
05 Ekim 2021 - 00:23 www.finansgundem.com

Nobel Tıp Ödülü'ne Patapoutian ile birlikte layık görülen David Julius, derinin sinir uçlarında ısıya tepki veren bir sensörü tanımlamak için acı biberlerden elde edilen ve yanma hissine neden olan keskin bir bileşik olan kapsaisin kullandı

2021 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü, sıcaklık ve dokunma reseptörlerini keşfettikleri için David Julius ve Ardem Patapoutian'a verildi. ABD'li CNN'in haberine göre, 'doğanın sırlarının kilidini açtığı' söylenen keşfe, acı biber sayesinde ulaşıldı.

ABD'li iki bilim insanı, insanların sıcağı ve soğuğu nasıl algıladıklarının mekaniğini tanımladıkları için bu ödülü aldılar.

Julius, San Francisco'daki California Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapıyor. Patapoutian ise, Californ'da bulunan Scripps Research'teki Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde profesör olarak çalışıyor.

Nobel Meclisi ödülü açıklayan bir bildiride, "Isı, soğuğu ve dokunmayı hissetme yeteneğimiz hayatta kalmak için çok önemlidir ve çevremizdeki dünyayla etkileşimimizin temelini oluşturur" dedi.

Julius, derinin sinir uçlarında ısıya tepki veren bir sensörü tanımlamak için acı biberlerden elde edilen ve yanma hissine neden olan keskin bir bileşik olan kapsaisin kullandı.

'ÇÖZÜLEMEMİŞ BİR BİLMECEYDİ'

Nobel Meclisi ve Nobel Komitesi sekreteri Thomas Perlmann, keşfin "doğanın sırlarının kilidini açtığını" söyleyerek, "[Keşif] moleküler düzeyde bu uyarıların nasıl sinir sinyallerine dönüştüğünü açıklıyor. Bu önemli ve derin bir keşif" dedi.

Julius, kapsaisinin neden yanma hissine sebep olduğunu araştırmaya başladığında, bileşiğin ağrıya neden olan sinir hücrelerini harekete geçirdiği zaten biliniyordu ama bunun tam olarak nasıl olduğu "çözülmemiş bir bilmece"ydi.

Julius daha sonra keşfettiği kapsaisin ağrılı olarak algılanan sıcaklıklarda aktive olan ısıya duyarlı bir reseptör olduğunu fark etti.

Aynı zamanda, Patapoutian ve çalışma arkadaşları, mekanik uyaranların nasıl dokunma hissine dönüştüğünü anlamaya çalışıyorlardı.

Nobel Fizyoloji ve Tıp Komitesi'nin ek üyesi olan Abdel El Manira, "Bu keşif dünyayı nasıl algıladığımıza dair bakış açımızı derinden değiştirdi... Bize sıcaklık ve yakınlık hissi veren reseptörler işte bunlar" dedi.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir yorum05 Ekim 2021 10:03

    Aromaya özdeş kimyasalları icat edene Nobel verildiğini  biliyor musunuz?  Yani gıda  sahtekarlığının ilk basamağı!  Örneğin mısır şurubu ya  da glikoz üzerine bal kokulu parfüm preparat katıp piyasaya sürebiliyorlar! Çocukluğumuzda ünlü marka meyve  sularının bayağı bir lezzeti vardı!  hatta  90 lı yıllara kadar  da bu sürdü Şimdilerde ortada ne tat var lezzet !  Yani bu Nobel i kime niçin verdikleri zaman ve zemin ile ilgili bir konu!

  • Volkan05 Ekim 2021 07:57

    Geçen bu konuyu bir arkadaşıma sordum, vücudda reseptörler ve sinir hücreleri var bunlar ile hissediyoruz dedi. Birisi suçluları nasıl yakalanıyor diye sorsa, ben "kameralar var, şahitler var, olay yeri inceleniyor ve eşgali belirlenen şahıslar çeşitli veritabanlarından kontrol edilip şak diye bulunuyor" derim, bu cevap bir kriminal polisi tatmin eder mi etmez. Arkadaşımın cevabı da bana öyle gelmişti.

  • Erol g.05 Ekim 2021 07:34

    ACI BİBER/BAHARATLAR METOBOLİZMAYI HIZLANDIRARAK VÜCUDUN ISINMASINA NEDEN OLUR FAZLA ISINAN VÜCUDU SERİNLETMEK İÇİN BEYİN TER BEZLERİNİ ÇALIŞTIRIP TERLETEREK VÜCUDU SERİNLETMEYE ÇALIŞIR ACI BIBERİN ÇOK AZI/BİR ISIRIK/ACI TADI ALACAK KADARI YARARLI FAZLASI ZARARLIDIR ÖLÜMCÜL DAHİ OLABİLİR

  • Volkan05 Ekim 2021 07:19

    Çok önemli bir çalışma. İleride sanal gerçeklik bu buluş üzerine ilerleyebilir. "His" ve "hissetemek" Türkçe'de yanlış kullanılabiliyor, hatta şaekı var "Hislerimle oynuyorsun.." şeklinde. İngilizce "feeling" ile "sense" ayrı sözcükler. Bu buluş "sense" üzerine. Sanal gerçeklikde her türlü "sense" anlamındaki hisele veya öztürkçe ile duyular kontrol edilebilir veya harekete geçirilebilir, bir sonraki adım bunun şifrelerini çözmek ve araya girip manipule edebilmek. Uygulama alanaı olarak muhtemelen ağrı kesici ilaç yerine eletronik bir çip de kullanılabilir.