BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDİSK-AR: Gıda fiyatları endeksi ile genel endeks arasındaki fark açılıyor----

DİSK-AR: Gıda fiyatları endeksi ile genel endeks arasındaki fark açılıyor

DİSK-AR: Gıda fiyatları endeksi ile genel endeks arasındaki fark açılıyor
03 Ocak 2024 - 13:05 www.finansgundem.com

DİSK-AR, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunda gıda enflasyonunun yüzde 113,1 olduğunu açıkladı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK-AR) enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "TÜİK'in tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre yıllık enflasyon yüzde 64,8, Resmi gıda enflasyonu yüzde 72. Dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 113,1, Son altı (temmuz-ağustos-eylül-ekim-kasım-aralık) ayda fiyatlar yüzde 37,6 arttı. Yükselmeye devam etmesine rağmen resmi enflasyon halkın yaşadığı enflasyonu yansıtmıyor. Gıda fiyatları endeksi ile genel endeks arasındaki fark açılıyor. Resmi verilere göre 2005'ten bu yana ortalama fiyatlar 15 kat, gıda fiyatları ise 23 kat arttı. TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor" başlıklarını öne çekti.

DİSK-AR'ın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

"TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor.

2023 Aralık dönemine ait TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 3 Ocak 2024'te yayımlandı. TÜİK verilerine göre TÜFE'deki (2003:100) değişim 2023 Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 2,93, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,77. Memur maaşlarını ve emekli aylıklarını belirleyecek olan altı aylık tüketici enflasyonu ise yüzde 37,6 oldu. TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor. TÜİK, şaibeli verileriyle milyonların ekmeğiyle oynamaya devam ediyor.

TÜİK, Aralık 2023 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 72 olarak açıkladı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran. TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor. Madde fiyatları halen karartılmış durumda. Bu nedenle enflasyon oranını hesaplanmasına kaynak teşkil eden madde fiyat listesi görülemiyor.

Resmi ortalama enflasyon oranları düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar değildir. Bu nedenle DİSK-AR olarak TÜİK'in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği gıda enflasyonunu yeniden hesaplıyoruz. Yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 72 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 88,4 oldu. Üçüncü yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 82,1 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 94,1 ve en yoksul yüzde 20'lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 113,1 olarak gerçekleşti.

Yüksek gelir gruplarının daha düşük enflasyon hissettiği görülüyor. Dördüncü (yüksek) yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 68,9 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 52,9 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 113,1 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 52,4 oranında kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor. Öte yandan son yıllarda gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki fark açılmaya başladı. Aralık 2005'te TÜFE'yle aynı seyreden gıda fiyatları endeksi Aralık 2023'te TÜFE'nin 816 puan (yüzde 43,8) üstüne çıktı.

Yıllık enflasyon yüzde 64.77 oldu

 

İstanbul'da aralık ayı enflasyonu belli oldu

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)