BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDevlet gıdada aracıları ortadan kaldıracak----

Devlet gıdada aracıları ortadan kaldıracak

Devlet gıdada aracıları ortadan kaldıracak
03 Ocak 2018 - 10:54 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Üreticiden tüketiciye doğrudan ürün arzını sağlayacak kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışma başlattık" dedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ürün fiyatlarının, tarladan markete katbekat artmasının yarattığı mağduriyeti gündeme  getirdiği soru önergesine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’den yanıt  geldi. Bakan Zeybekçi, üreticiden tüketiciye doğrudan ürün arzını  sağlayacak kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışma  başlattıklarını açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Ülkemizde üreticiden doğrudan alım yapan AVM'lerde ve marketlerde ürün satış  fiyatının üretici satış fiyatlarına göre oldukça yüksek tutulduğu  görülmektedir. Birden çok aracı ile el değiştiren ürün fiyatlarına eş  deş market fiyatları oluşması serbest piyasa anlayışı ile olağan  görülse de vatandaşın mağduriyetini artıcı olmaktadır” dedi.
Ömer Fethi Gürer, “Tüccara oranla daha uygun fiyatla ürün  satmaları için doğrudan alım yetkisi verilen marketlerin, fiyat  oluşumunun gözden geçirilmesi ve sağlanan ek uygulamaların amacına  uyan biçimde uygulanmasına yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte  midir?” diye sordu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, sebze ve meyve ticaretinin serbest rekabet şartları içinde yapılmasının 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun amaçları arasında yer aldığını belirtti.
Bakan Zeybekçi, “Üreticilerin piyasada daha aktif rol alabilmesine  yönelik olarak üretici örgütlerinin depolama, lojistik ve pazarlama  alt yapılarının desteklenmesi ve bu örgütlere vergisel avantajların  sağlanması ile üreticiden tüketiciye doğrudan ürün arzını sağlayacak  kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır”  açıklamasında bulundu.
Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili açıklamasında, “Üretici girdi  fiyatları nedeni ile ürünün satışını maliyetine gerçekleştirmek  durumunda kalırken tüketiciye erişim noktasına kadar fiyatlarda aşırı  değişkenlik tüketiciyi mağdur etmektedir. Hem üretici hem tüketici  açısından oluşan durumun üretici ve tüketici lehine düzenlenmesi şart  ve gereklidir. Üreten ürettiği ürünü değerine satabilmeli, tüketicinin  aracılar nedeni ile katlanan ürün fiyatını daha uyguna alabilmesinin  yolu açılmalıdır” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali veli03 Ocak 2018 14:00

    3 yıldır aynı konuyu konusuyoruz. Aracılar dediğimiz iktidarın oy aldığı taban ise nasıl kaldırılabilir ki ? 3 yıldır et gıda fiyatları düşürülmeye çalışılıyor. TİCARİ AHLAK a kavuşmamız şart . Eleştirilen dönemlerde Gaz - ve yağın kra borsa durumu vardı merak ediyorum ekmek ve temel gıda maddeleri de kara borsa olmasa da kar marjı bu aaracılar tarafından züerine konularak piyasa sürülmüyor mu? Bu konuda acil olarak müdahele gerekiyor. (Çiftçiden alım yapan tüccarlar ( her ilde 5 tanedir toplasan) Hal e ulaştıran ve alden sonra pazar a ulaştıran aracılar denetlensin.)