BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarDevasa kripto dolandırıcılıklarının gerçek mağdurları----

Devasa kripto dolandırıcılıklarının gerçek mağdurları

Devasa kripto dolandırıcılıklarının gerçek mağdurları
26 Ağustos 2021 - 15:53 www.finansgundem.com

Son dönemde kripto platformlarında ard arda gerçekleşen siber saldırılarda büyük miktarlarda para kaybedildi. Şirketlerin bazıları müşterilerin kayıplarını karşılayacağını açıklasa da, alanın henüz düzenlemelere tabi tutulmaması endişe yaratıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avusturalya’lı kripto yatırımcısı Chris, sürekli telefonundan kripto para hesabını kontrol ediyor. Chris, “yaklaşık 2,500 euro değerinde kripto para kaybedebilirim” diyor. Chris geçtiğimiz hafta kripto para borsası Liquid Global’a karşı gerçekleştirilen siber saldırının birçok kurbanından bir tanesi. Şirket 100 milyon dolar kayıp yaşanan saldırıda, mağdur olan bütün müşterilerine ödeme yapacağını açıkladı. Ancak paralarını alana kadar, müşteriler endişe duymaya devam edecek. Chris, “arabam 20 yıllık ve o parayla yeni bir araba alabilirdim” dedi.

Devamında, “bu bir felaket değil ama yine de benim için büyük bir rakam. Bu parayı biriktirmek çin en az bir yıla ihtiyacım var” ifadesini kullandı. BBC’nin haberine göre Endonezya’da ise 27 yaşındaki Dina şokta olduğunu söyledi ve “hacker’lara çok öfkeliyim” dedi. 30 bin doları olduğunu söyleyen Dina, masrafları için bu paraya ihtiyacı olduğunu söylüyor. 42 yaşındaki Norveçli doktor da yıllar boyunca yaptığı birikimleri kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Doktor, “Liquid hesabımda 969 bin euro var. Bu beni endişelendiriyor” dedi.

Endişeler büyüyor

Geçtiğimiz hafta hacker’ların saldırısına uğrayan Liquid Global, kaybedilen paranın geri alınmasının düşük ihtimalli olduğunu söyledi. Japon şirketi çarşamba günü yaptığı açıklamada yeni ve güçlü güvenlik önlemleri aldığını ve “kullanıcıların olay nedeniyle kayıp yaşamayacağını” söyledi. Liquid gibi kripto para borsaları giderek büyüyen kripto para dünyasının önemli bir parçası. Kullanıcılar bu platformlarda Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların alım satımını yapabiliyor ve kripto paralarını hesaplarında tutabiliyor.

Ancak bu platformların güvenliği konusunda soru işaretleri var. Bu ayın ilk günlerinde Poly Network isminde bir başka kripto platformu da hacker saldırısına uğradı ve müşterilerin hesaplarında 610 milyon dolar kaybedildi. Kripto para platformlarına yönelik birçok siber saldırıda 2014 yılından bu yana en az 1,6 milyar dolar çalındı. Milyonlarca doların kaybedildiği saldırılar neredeyse birkaç ayda bir gerçekleşiyor. Bu platformlar büyük oranda düzenlemelere tabi olmadığı için, müşterilerin paralarını geri alıp alamayacağı da şüpheli.

Geleneksel bankacılık da siber saldırılarla karşılaşıyor

Daha önce büyük bankalarla çalışan ve kripto para platformu AllianceBlock’u kuran Amber Ghaddar, geleneksel bankacılığın da siber saldırılardan payını aldığını söyledi. Ghaddar 2016 yılında bir Bangladeş bankasının karşılaştığı 81 milyon dolarlık siber saldırıya dikkat çekti. Aynı zamanda 2017 yılında Union Bank of India’da da hackerlar 171 milyon dolar çaldı. Her iki durumda da kaybeden müşteriler oldu.

Ghaddar kripto platformlarına yönelik saldırıların, hızla büyüyen yeni bir sektörün semptomları olduğunu söyledi. Açıklamasında, “sorunun bir kısmı bu sistemlerin açık kaynak teknolojisi üzerine inşa edilmiş olması. Açık kaynak harika çünkü yazılım ve protokolleri geliştirmek için bir komunitenin verilerini kullanıyor. Ancak aynı zamanda kodlarda bazı zayıflıklar da bulunabiliyor” dedi. Ghaddar’a göre bu saldırıları önlemenin tek yolu daha fazla düzenleme ve kuralın getirilmesi.

Kripto kaosu

Siber saldırılar kadar, bireysel yatırımcılar geçtiğimiz yıllarda diğer kripto felaketleriyle de karşılaştı. Bu yılın ilk dönemlerinde iflas eden ve kurucuları ortadan kaybolan Africrypt platformunda kaç kişinin, ne kadar para kaybettiği halen bilinmiyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Kanada’nın kripto para platformu QuadrigaCX’in müşterileri ise şirketin kurucusunun ölmesi ve 135 milyon değerinde coin’i açıklamasız bir şekilde geride bırakmasının ardından hukuk mücadelesi veriyor. Geleneksel finans sistemi elbette büyük Ponzi dolandırıcılıklarıyla dolu. Aynı zamanda bu tür dolandırıcılıklarla kaybedilen paralar, yüksek ihtimalle kripto dolandırıcılıklarından daha büyük miktarda. Ancak hızlı büyümeye rağmen kripto para piyasası halen oldukça küçük ve büyük bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya.

1 milyarlık kripto para vurgunu

 

Rusya'dan Twitter, Facebook ve WhatsApp'a para cezası

 

Kurumsal yatırımcıların Bitcoin'leri giderek artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)