BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakDev yatırım bankası, mortgage portföyünü küçültüyor----

Dev yatırım bankası, mortgage portföyünü küçültüyor

Dev yatırım bankası, mortgage portföyünü küçültüyor
12 Ocak 2023 - 15:20 www.finansgundem.com

Dünyanın dev yatırım bankaları, Fed’in faiz artırımlarıyla çökme noktasına gelen konut piyasasında portföy küçültmeye gidiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasası oldukça sancılı bir dönemden geçiyor. Bunda, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında rekor faiz artırımlarına gitmesinin büyük etkisi bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankaları, 2022’nin kasvetli atmosferinde en çok yara alan sektörlerin başında gelen konut piyasasından yavaş yavaş çekiliyor.

Mevcut müşteriler ve azınlık gruplarından aileler

Markets Insider’dan George Glover’ın haberine göre, Wells Fargo, Fed'in faiz artışlarının ABD konut piyasasını adeta çökme nokta getirmesine neden olmasının ardından ipoteklerden geri adım atıyor. Wells Fargo, Fed'in rekor Faiz oranı artışlarının talebi kısmaya yardımcı olarak konut piyasasını vurmasının ardından ipotek segmentinde küçülmeye gidiyor.

Banka, yaptığı açıklamada, artık yalnızca mevcut Wells Fargo müşterilerine ve azınlık gruplarından ailelere ev kredisi sunacağını söyledi. Wells Fargo'nun tüketici kredileri CEO'su Kleber Santos, “İpotek sektöründeki riski, boyutunu küçülterek ve odak noktasını daraltarak azaltmaya devam etme kararı alıyoruz” dedi.

Banka ayrıca, üçüncü şahıslar aracılığıyla ipotek satan muhabir bankacılık işini kapatacağını ve hizmet portföyünü küçülteceğini söyledi.

Haziran ayında işaretlerini vermişti

Haziran ayında Wells Fargo CEO'su Charlie Scharf, artan faiz oranlarının ipotek hacimlerinin düşmesine neden olması nedeniyle bankanın ev kredisi işinin boyutunu yeniden değerlendirdiğinin sinyalini vermişti. Bu, şirketin ipotek bölümünün karlılığının hızla azalmasına neden oldu.

Fed, çok yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla Mart ayında sıfıra yakın olan faiz oranlarını tarihi bir hızla şu anki yüzde 4,5 seviyesine yükseltti. Faiz oranları, daha yüksek ipotek oranlarına yansıyan borçlanma maliyetinin artmasına neden oldu ve 30 yıllık ortalama oranlar 2022 yılının başında yüzde 4'ün altındayken bugün yüzde 6,5 seviyesine yükseldi.

Düşüş yüzde 20’yi bulabilir

Daha yüksek ipotek oranlarının ABD konut piyasası üzerinde önemli bir etki yaratması ve geri ödeme maliyetleri arttıkça potansiyel alıcıları ertelemesi bekleniyor. Bazı ekonomistler, talep durduğu için konut fiyatlarının 2023 yılında yüzde 20 oranında düşebileceğini öngörüyor.

Bu büyüklükte bir çöküş ev sahiplerini ve Wells Fargo gibi ipotek kredilerini finanse eden bankaları hayal kırıklığına uğratabilir. Analistler konut fiyatlarını düşürmeyi Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme kampanyasının önemli bir parçası olarak görüyor.

ABD'de konut fiyatları, pandeminin başlangıcı ile 2021'in sonu arasında, alıcıların ipotek maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olan aşırı düşük faiz oranlarından faydalanmaya başladığından beri yükseliyor.

Artan gıda ve enerji fiyatlarıyla birlikte oluşan balon, ABD enflasyonunun son kırk yılın en yüksek seviyelerine çıkmasına yardımcı olurken, Kasım ayı enflasyon verileri fiyatların hala yüzde 7,1 oranında arttığını gösteriyor.

Gayrimenkul ve finans profesörü Susan Wachter, Wharton Business Daily radyo programında, “Fed, konut piyasasını genel faaliyeti yavaşlatmak ve enflasyon oranını düşürmek için bir dayanak noktası olarak kullanıyor. Bunu yapmayı başardıklarında, muhtemelen konut ve kiralar en hızlı şekilde düşecek ve bu da bizi 2023'te düşündüğümüzden daha erken bir şekilde enflasyon balonundan kurtarabilir” diyor.

ABD'de bekleyen konut satışları kasımda düşüşünü sürdürdü

 

Konut piyasasında alıcılar mı kazanacak satıcılar mı?

 

ABD'de konut fiyat artışı 2 yılın en düşük seviyesinde

 

ABD'de yüksek faizli mortgage oranları ikinci el konutu vuruyor

 

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)