BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDev firmalara ‘et’te büyük suçlama----

Dev firmalara ‘et’te büyük suçlama

Dev firmalara ‘et’te büyük suçlama
23 Eylül 2013 - 08:01 www.finansgundem.com

"Tekelleştiler… Devletin verdiği kredilerin tamamını aldılar işi beceremediler şimdi de kapatıyorlar..."

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, et sektöründe 10 firmanın tekelleştiğini, fiyatların da bu nedenle düşmediğini söyledi. Kopuz'la et fiyatlarını, sektörü konuştuk. 
-Kurban Bayramı geliyor. Ette fiyatlar sürekli artıyor. Neden bu sektörde her dönem spekülasyon oluyor? 
Ramazan ile Kurban Bayramı öncesinde hep bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Et ve Süt Kurumu (ESK) et satacağını söyledi. Ancak elindeki stok sanayicinin 1 aylık ihtiyacını karşılar. Bakanlık 'ithalat yok' açıklaması yaptı. Ben bunları doğru bulmuyorum. Çünkü 'ithalat yok' denilince elinde malı olanlar bekletiyor. Bakanlık 'Gerekirse ithalat yaparım' deseydi şu anda fiyatlar 2 lira daha düşük olurdu. 
-Piyasayı bozanlar kimler
İsim veremem ama şu anda 10 tane firma tekelleşmiş durumda. Türkiye'de verilen 7 yıl vadeli faizsiz kredilerin tamamını da büyükler aldı. Teminat verdikleri için kredileri topladılar ama beceremediler birçoğu kapatmanın eşiğinde. Devletin süt tozu teşvikleri de özel sektör tarafından istismar ediliyor. Üretilmeyen şey fatura edilip, karşılığında teşvik alınıyor. 
 -Bunlar ciddi iddialar... 
Cumhuriyet tarihinde tarım ve hayvancılığa en çok desteği bu hükümet verdi. Ancak karşılığını alamadı. Verilen desteklerden ancak yüzde 20 randıman alındı. Geri kalan yüzde 80'lik bölüm heba oldu. 
AİLE BESİCİSİNE PARA
-Fiyatlar konusunda ESK işe yaramıyor mu? 

Memur zihniyetiyle piyasadaki fiyatı dengeleyemezsiniz. Krediyi genele yaymak gerek. Önerim şu, destekler aile besicilerine dağıtılsın. İl Tarım Müdürlükleri'nde masa başında oturan memurluklar mobil elemanlara dönüştürülsün. (SABAH)
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)